Wpis z mikrobloga

Skończone studia z informatyki, 7 doświadczenia jako programista Java i wciąż nie mam stabilności zawodu ani zarobków. A pomyśleć, że przede mną jeszcze 30 lat pracy. Jestem gównem na rynku pracy bo jest teraz wiele ludzi takich jak ja. Gdybym mógł ciągnąć czas to wolałbym 2-3 lata powtarzać ale już mieć zawód zwykłego lekarza w POZ…..

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: Nikt nie mówi, że jest cukierkowo, ale Ty płaczesz, że jesteś gównem na rynku pracy, mając 7 lat za sobą. To oznacza, że jesteś turbo słaby i tyle.

I pewnie byłbyś tak samo słaby w każdym innym zawodzie, skoro przy tak łatwym dostępie do nauki (sam chatgpt wręcz wystarczy), nie szukasz innego kierunku IT, żeby być bardziej konkurencyjny, tylko piszesz płaczliwe wrzutki na wykop.
  • Odpowiedz
  • 5
@slawek887: sam nawet tyle doświadczenia nie masz i wydaje Ci się nie wiadomo co xD ja nie mam ochoty n---------c non stop i skakać po kontraktorniach i projektach, mam już 32 lata plus rodzinę i dzieci
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Misiu kolorowy, naprawdę podziwiam takich jak Ty, z potężnym wyparciem - jak Ci coś nie pasuje do oczekiwań, to od razu dyskredytacja mimo, że mnie nie znasz i nie masz pojęcia co i gdzie robiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: ostatnio mnie r-------o jak siostra mówiła, że jej kolega dostał robotę jako powiedzmy technik na lotnisku, bez większego doświadczenia, studiów nawet nie ma, po lo chuop i uwaga dostaje 6k na rękę uop na start ;) na b2b to jest odpowiednik +- 11k netto

jedyny minus i to pewnie dla niektórych duży, że typ ma czasami nocki
  • Odpowiedz
  • 5
@elo_kebab ale głupoty pierdzielisz. Nie ma żadnego problemu dostać kredyt na B2B. Jako firma wykazujesz regularne wpływy przez dłuższy okres czasu i tyle.

A co do OPa to trzeba było iść w coś co się lubi robić a nie za co płacili dobrze. Jeśli po 7 latach nadal tylko klepiesz Jave zamiast próbować się rozwijać w tym zawodzie to sam sobie to zrobiłeś. To nie jest praca w której nauczysz sie
  • Odpowiedz
ale głupoty pierdzielisz. Nie ma żadnego problemu dostać kredyt na B2B. Jako firma wykazujesz regularne wpływy przez dłuższy okres czasu i tyle.

@seam: zależy od formy działalności, na ryczałcie jest problem z kredytem. miałem kolegę co płakał że mu na ryczałcie obcieli +- 50% zdolności. a ryczałt to najpopularniejsza forma działalności u kuców przez 12% podatku

jak chcesz brać kredyt albo liniówka albo zasady ogólne a to już potrafi wychodzić podobnie do
  • Odpowiedz
A co do OPa to trzeba było iść w coś co się lubi robić a nie za co płacili dobrze. Jeśli po 7 latach nadal tylko klepiesz Jave zamiast próbować się rozwijać w tym zawodzie to sam sobie to zrobiłeś. To nie jest praca w której nauczysz sie czegoś raz i dociągniesz do emeryturki.

Odpowiedz

@seam: co dla ciebie jest rozwojem poza Javą? ty rzucasz takie ogólniki że głowa mała
  • Odpowiedz
  • 0
@tubkas12 wszystko zależy od banku. Ja będąc na ryczałcie składałem wniosek jednocześnie do 3 różnych banków i we wszystkich przeszedłem bez problemu. Zawsze można skorzystać z pomocy specjalisty jak samemu się nie ogarnia.
  • Odpowiedz
wszystko zależy od banku.

@seam: nie zależy od banku tylko na ryczałcie obcinają ci mocno zdolność bo niewiadomo jakie masz koszty a traktują to bardzo niesprawiedliwie i to jest fakt. co nie oznacza, że nie dostaniesz kredytów tylko po prostu musisz mieć wysokie zarobki z tego ryczałtu, wyższe względem innych form.
  • Odpowiedz
  • 1
@elo_kebab nie chciałem rzucać konkretów bo nie jest to temat o mnie i moim doświadczeniu. Na rynku istnieje nie tylko Java a ogrom różnych języków i technologii. W skrócie ja zaczynałem od Javy, potem trochę frontu (Angular), potem Golang + K8S, potem znów front (React) + Go. Teraz dodatkowo mamy API w elixirze. Do tego dochodzi trochę infrastruktury (terraform, ansible) i sporo rzeczy związanych z AI, vector db, itp. Zarobki dużo
  • Odpowiedz
@elo_kebab ale bzdury. Bez problemu dostałem dość spory kredyt na ryczałcie. Zdolność jest mniejsza niż na UOP ale też bez przesady. Oferty które dostaję to 50/50 UOP/B2B, więc to też nie jest prawda że firmy nie chcą oferować UOP.

@Ksiega_dusz to odklej się od tej Javy :) Ja tak zrobiłem 5 lat temu i mam oferty z ciekawszymi projektami i lepszymi stawkami.
  • Odpowiedz
  • 0
@tubkas12 zależy od banku, ponieważ jedne obcinaja o 20-25% a inne do nawet 70%. Do tego każda branża traktowana jest inaczej i akurat programista na ryczałcie w większości banków jest traktowany bardziej ulgowo.
  • Odpowiedz
@seam: no to się zdecyduj z tym kredytem bo już zmieniasz powoli narrację z łatwo dostać na jedni ucinają bardziej drudzy mniej (co jest prawdą). i przy takim gadaniu kluczowe jest pytanie ile chcesz wziąć tego kredytu i ile zarabiasz więc takie gadanie jest jak zwykle g---o warte.
  • Odpowiedz