Wpis z mikrobloga

Dajcie napiwek kurierom rowerowym Pyszne? Zawsze, czy różnie, czy nigdy?
Ja ostatnio trzykrotnie nie dałam i dostawcy wyraźnie swoim zachowaniem okazali niezadowolenie lub niedowierzanie i czekali po wręczeniu torby z jedzeniem na coś ode mnie.
Wszyscy dają, czy jak to jest?
Raz miałam podwójne zamówienie, z dwóch restauracji mieszczacych się pod jednym adresem, więc mimo że dostawa była puszczona jednym kursem, to ja zapłaciłam podwójnie, za dwie dostawy. Nie brałam absolutnie pod uwagę dopłacić jeszcze więcej za ten kurs ale koleś wyraźnie oczekiwał. #kiciochpyta #pyszne #pysznepl #volt #jedzenie #szama #kurier #restauracja #gastro #gastronomia #gastrowarszawa #savoirvivre #kultura
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dwieplaze: czasem daje, ale nie zwracam czy rowerowi czy nie, nigdy w sumie nie zauważyłem, że nie dając jakoś specjalnie oczekują na napiwek, z reguły płacę z góry więc tylko mi wydają jedzenie
a daje jak mam zbędą gotówkę, w ten sposób się jej pozbywam
  • Odpowiedz
  • 0
@dwieplaze
Ogólnie w Polsce, nie ma zwyczaju dawania napiwków. W niektórych regionach zachował się zwyczaj dawania "na piwko", czyli 2 lub 5 zl na przysłowie p--o lub po prostu daje się browara, czekoladęn(zazwyczaj tanią), domowego weka lub coś z gospodarstwa. Jak chce się zaś nagrodzić, to bombonierka lub lepsza czekolada (czasem trochę lepszy a-----l).

W jednej firmie zdarzało mi się być u klientów z towarem lub na awarii i do takich
  • Odpowiedz
zależy od zachowania i transportu, jak typ jedzie sobie po inne zamówienia, a ja dostaję zimne, to oczywiście, że nie i jeszcze zgłoszenie leci, jak już daję to tylko naszym i osobą z Afryki.

@WongielSilesia: a jak ogarniesz czy masz zimne czy nie gdy dostajesz? Aż tak czuć od pudełka czy co? Pytam bo nie zamawiam
  • Odpowiedz
@potente:
W różnych regionach są różne rodzaje napiwków. A weki to raczej starsze osoby dają.
Zazwyczaj jak ktoś nie zasłużył na coś lepszego, jest to najtańsze p--o ze sklepu (im gorszy sikacz, tym lepiej).
  • Odpowiedz