Wpis z mikrobloga

Jak wy sobie wyobrażacie scenariusz w którym załatamy dziurę demograficzną w polsce imigrantami? Język polski jest trzecim najtrudniejszym językiem na świecie, ludzie potrafią się go uczyć po kilka lat i nadal nie są biegli. Większość prac w polsce wymaga przynajmniej dobrej znajomości języka. Masa migrantów żyje w krajach typu niemcy, ze znacznie prostszym językiem i nadal po paru latach umie co najwyżej kupić bułki w sklepie. To się nie ma prawa udać. Kolejna sprawa to jakość migrantów. Już teraz jest mega konkurencja o najbardziej uzdolnionych, pracownitych, chętnych do edukacji i rozwoju migrantów, USA, Niemcy, UK. Będąć imigrantem wybralibyście kraj, gdzie zarabiając minimalną krajową w większym mieście, 3/4 wypłaty wydacie na kawalerkę? No ja nie... Absolutna większość z pracowitych migrantów również wybierze zachodni kraj o znacznie lepszych warunkach ekonomicznych.

Polska była i jest dla nich drugim wyborem, jak tam ich nie będą chcieli. Biorąć pod uwagę nasz kraj, wydaje mi się że max. naszych możliwości to zatrudnienie agencyjne tanich niewykalifikowanych pracowników do fabryk, gdzie będą przez 8 godzin wykonywać trzy proste czynności na krzyż. Cała reszta wymaga przynajmniej komunikatywnej znajomości języka polskiego, chęci do pracy oraz jakiś konkretnych umiejętności zawodowych.

#gospodarka #ekonomia #pracbaza #praca #demografia #polityka
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@jonasz68:
Nie będzie polskiego - proste.
Już teraz polaczki robią tak dobrze ukraińcom, że kupując w sklepie online w domenie .pl odrazu mamy ukraiński i wczoraj właśnie miałem taką sytuacjęxD
  • Odpowiedz
@jonasz68: Ale po co polski? Polacy żyją dziesiątki lat w Holandii, Islandii czy Norwegii i nie mówią w lokalnych językach xd Nawet w UK bywało ciężko z angielskim wśród kwiatu polonii.

Biorąć pod uwagę nasz kraj, wydaje mi się że max. naszych możliwości to zatrudnienie agencyjne tanich niewykalifikowanych pracowników do fabryk, gdzie będą przez 8 godzin wykonywać trzy proste czynności na krzyż. Cała reszta wymaga przynajmniej komunikatywnej znajomości języka polskiego,
  • Odpowiedz