Przeglądam moje wspomnienia na snapie sprzed 7 lat, widzę te wszystkie zdjęcia i bierze mnie ogromna nostalgia… Byłem głupim 19-latkiem żyjącym w błogiej nieświadomości tego jak wygląda świat, tworzącym najlepsze wspomnienia, mającym mnóstwo znajomych. Nie było jeszcze żadnych covidów, tiktoków, świat jeszcze nie zwariował, ceny były normalne… Tak bardzo mnie dobija ta nostalgia… Dziś już nie jestem w stanie się beztrosko cieszyć, poznałem świat jaki jest naprawdę, zacząłem być bardziej świadomy śmierci i mam mnóstwo zmartwień na głowie… Dziś mam ochotę już tylko płakać. #depresja #psychologia #przemyslenia #zycie #zalesie #filozofia
@aquillus: a skąd wiesz że to co teraz interpretujesz to jest jak naprawdę wygląda świat? może minie kolejne 9 lat i będziesz wspominał dzisiaj jako czas kiedy nie wiedziałeś jak wygląda świat, chociaż tak myślałeś
podejrzewam ze jako 19-latek też myślałeś że wiesz jak wygląda świat
@heniek_8: Ale p-----------o. Sugerujesz, że ignorancki stan sprzed zapoznania ze światem może wrócić? Bo wytworzenie się nowego charakteryzującego się pozytywnym spojrzeniem na niego przy jednoczesnej świadomości olbrzymiej negatywności, o której już się dowiedziało, nie jest już możliwy.
@Aceod: Przecież może, jak budda, doznać oświecenia i zobaczyć świat jakim jest naprawdę i przestać się tym tak stresować. Chociaż oczywiście bardziej prawdopodobne jest że s----------e będzie się pogłębiać ( ͡°͜ʖ͡°)
Niemniej twierdzę tak, że jeżeli ktoś dzisiaj mówi że wie wszystko o życiu i świecie i to jest wiedza zamknięta, to za 9 lat będzie wiedział jeszcze więcej i zobaczy rzeczy których nie
@aquillus: Świat nie zwariował, zawsze był nie przewidywalny i zmienny. Jesteś smutny bo tracisz złudne poczucie kontroli nad swoim życiem. Bądź z tym smutkiem nie odrzucaj go, nie zagłuszaj pustymi rozrywkami to sam nakieruje cię na solidniejszy fundament.
#depresja #psychologia #przemyslenia #zycie #zalesie #filozofia
może minie kolejne 9 lat i będziesz wspominał dzisiaj jako czas kiedy nie wiedziałeś jak wygląda świat, chociaż tak myślałeś
podejrzewam ze jako 19-latek też myślałeś że wiesz jak wygląda świat
Przecież może, jak budda, doznać oświecenia i zobaczyć świat jakim jest naprawdę i przestać się tym tak stresować.
Chociaż oczywiście bardziej prawdopodobne jest że s----------e będzie się pogłębiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niemniej twierdzę tak, że jeżeli ktoś dzisiaj mówi że wie wszystko o życiu i świecie i to jest wiedza zamknięta, to za 9 lat będzie wiedział jeszcze więcej i zobaczy rzeczy których nie
@aquillus: I teraz wyobraź sobie jak wyglądają aktualni 19-latkowie którzy przyklejają się do asfaltu, myśląc że wiedzą jak wygląda świat ;)
Świat nie zwariował, zawsze był nie przewidywalny i zmienny. Jesteś smutny bo tracisz złudne poczucie kontroli nad swoim życiem. Bądź z tym smutkiem nie odrzucaj go, nie zagłuszaj pustymi rozrywkami to sam nakieruje cię na solidniejszy fundament.
Pozdrawiam!