Wpis z mikrobloga

@Apocaliptorr: bo są ograniczeni do tego czego zostali nauczeni we własnym kraju, że jest jeden bożek i jedna religia
nie patrzą na świat szerzej że tych religii są tysiące
  • Odpowiedz
Dlaczego chrześcijanie twierdzą że każdy człowiek ma wolną wolę w kwestii przyjęcia wiary

@Apocaliptorr: bo bez idei wolnej woli ich religia nie ma sensu, więc udają, że wolna wola istnieje.

Tymczasem nawet sami do jakiegoś stopnia akceptują fakt nieistnienia wolnej woli przynajmniej w takich kwestiach jak wiara, i stworzyli pojęcie "łaski" niezbędnej do uwierzenia w boga, a dawanej przez boga.

Innymi słowy nie masz wyboru czy uwierzysz czy nie, bo
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr chrześcijan których spotykam na swojej drodze takie filozoficzne dylematy nie interesują zbyt mocno. To raczej rozważania dla świty kościelnej i antyklerykałów walczących, przeciętny chrześcijanin nawet nie zgłębia historii Chrystusa, po prostu są chrześcijanami bo są, bo dziadek był, ojciec był i i ich dzieci też są. To już leci często autopilot.
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr:

Kościół katolicki naucza, że nawet jeśli ktoś nigdy nie słyszał o Jezusie, może być zbawiony.

„Kto nie z własnej winy nie zna Ewangelii Chrystusa i Jego Kościoła, ale szczerze szuka Boga i stara się pełnić Jego wolę tak, jak ją rozpoznaje przez głos sumienia” (KKK 847)

Bóg ocenia intencje i szczerość sumienia, nie tylko formalne wyznanie wiary.
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr: trochę nie rozumiem rozkminy, bo jedno, nie zaprzecza drugiemu. To, że ktoś nigdy nie usłyszy o chrześcijaństwie nie zabiera mu wolnej woli w wyborze wiary.
Chodzi ci o to, że w takim wypadku nie zostanie zbawiony? Jeśli tak, to to też nie jest prawda - dobrze to wyjaśnia @Diabolos (tak btw to nick trochę śmieszy w kwestii tego, że piszesz o nauczaniu KK i to nie w atakujący
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr: Rz 2:14-15 UBG "Gdy bowiem poganie, którzy nie mają prawa, z natury czynią to, co jest w prawie, oni, nie mając prawa, sami dla siebie są prawem. (15) Oni to ukazują działanie prawa wpisanego w ich serca, za poświadczeniem ich sumienia i myśli wzajemnie się oskarżających lub też usprawiedliwiających);"
  • Odpowiedz
  • 0
@kubako Kościół katolicki naucza, że zbawienie jest możliwe dla ludzi, którzy nigdy nie słyszeli o Jezusie Chrystusie, ale szczerze szukają Boga i żyją zgodnie z sumieniem. Mogę Ci podać kilka ciekawych książek teologicznych bo temat jest ciekawy. Upraszczajac bardzo, każdy człowiek rodzi się z duszą, która jest cząstka Boga w nas. Takim mostem. Ona odpowiada u nas za uczucia wyższe i odróżnia nas tym od świata zwierząt. Możesz słuchać tego głosu
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr: Z tego co wiem, wolna wola nie polega na tym, że masz dostęp do całej wiedzy i z niej wybierasz, tylko na tym, że tu i teraz masz zdolność wyboru dobra albo zła - zgodnie z tym, co rozumiesz i kim jesteś.

To jest dla ciebie realny problem, bo jesteś chrześcijaninem i zmagasz się z tą trudnością? Czy po prostu nie wierzysz, ale drażni cię sama koncepcja teologiczna?
  • Odpowiedz
  • 0
@szachrai Całe moje życie byłem katolikiem, ale porzucilem chrześcijaństwo, bo widzę w tym zbyt dużo luk, a kwestia wolnej woli jest jedną z nich. Mój problem polega na tym, że nie widzę przestrzeni na wolną wolę tam gdzie widzą ją chrześcijanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@saib75: Jeżeli spotkam kiedykolwiek w życiu Boga, to na pewno go nie odrzucę, natomiast obecnie nic na to nie poradzę, że zwyczajnie nie widzę żadnych oznak istnienia jakiegokolwiek świata nadprzyrodzonego
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr:
Religię katolicyzm, protestantyzm lub inne denominacje widzę jako mapę. Została stworzona przez ludzi którzy podróżowali przed nami. Ma swoje drogowskazy, symbole, zasady i opisy terenu. Przez wieki pomagała milionom ludzi znaleźć drogę. Ale jak każda mapa, jest ona dziełem ludzkim. Może mieć błędy, nieaktualne szlaki, a czasem jej język jest archaiczny i trudny do zrozumienia. Wiara natomiast to sama podróż. To Twoja osobista, bezpośrednia relacja z tym co jest
  • Odpowiedz