Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy

Jak to jest z tym jedzeniem wędlin? Dobre dla zdrowia czy nie? Jestem wychowany na zasadzie, ze zawsze na sniadanie i kolacje jada sie kanapki i tak tez mi zostało w sumie. Chciałbym jednak podejść do tego pod kątem zdrowotnym. Nie mówię o jedzeniu schabow wędzonych i innych szynek wieprzowych, ale np taka szynka z kurczat czy z indyka, też są niedobre dla zdrowia?

Czym ewentualnie zastepujecie? Tofu? Moze sama kanapka z warzywami i serem proteinowym/mozzarella?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chojnacc a to już trzeba patrzeć na skład, a jak już skuszę się na to, żeby żreć pieczywo, to staram się nawalić tej wędliny więcej, żeby zjeść więcej mięsa.
Generalnie patrz na skład, ale też staraj się nie zwariować.
  • Odpowiedz
@chojnacc: Staram się nie jeść więcej niż raz dziennie mięsa, żeby mieć bardziej zróżnicowaną dietę. Kojarzę film z Netflixa promujący wegetarianizm. W pełni się z nim nie zgadzam, ale było pokazane jak mięso pogarsza krew w krótkotrwale. I rzeczywiście po posiłkach bez mięsa trochę żwawszy się czuję. Z drugiej strony nie chcę mięsa w pełni odstawić, bo nie chcę się martwić o mikro/makro składniki

PS polecam humus. W każdym sklepie,
  • Odpowiedz
  • 0
@Mahuka: Kojarzę go, również oglądałem. W odstawieniu mięsa to nie umiem se wyobrazić jak bym wtedy jadl te 150-160g białka dziennie. Bez mięsa, to chyba bym sam nabiał jadł..jak sobie z tym radzisz?

Ps. kanapki smaruje hummusem - bardzo lubie :D
  • Odpowiedz
@chojnacc: każde gotowe mięso z fabryki nie jest zdrowe. Mięso najlepiej samemu gotować.

Np. możesz pierś z kurczaka wyrzucić na grilla do obiadu a drugą pokroić cienko i użyć do kanapki.

Albo ryba. Moje chyba najczęstsze śniadanie to jajecznica obok makrela pokropiona cytryną i jakaś
  • Odpowiedz
Lubię też pesto tylko trzeba się zastanowić, bo niektórzy producenci robią 70g tłuszczu na 100, a niektórzy 40g. Jak obserwowałem swoje żywienie z dine4fit to zazwyczaj za dużo tłuszczów jadłem, więc szukałem pesto mniej tłustego. Polecam słoik pesto i mieszanke warzyw na patelnie + ryż. Mega szybko, ciepły posiłek i nie ma tragedi jeśli chodzi o skład
  • Odpowiedz
@chojnacc: Generalnie z białkiem bez supli cięzko dla mnie. Tofu, humus, jajko, mięso, orzechy. Chleby niekóre mają więcej białka. To, jakieś małe ilosci białka z ryżu, warzyw etc, dodatkowo codziennie zawsze litr mleka i jakoś dochodzę do 110, 120g białka. Dlatego biorę jeszcze 50g czystego białka z suppli. Polecam kfd pure wpc, duży procent białka w suplu. Jak kiedyś liczyłem pieniądz na gram czystego białka to wychodziło najtaniej
  • Odpowiedz