Wpis z mikrobloga

To zabawne jak skrajna prawica zawłaszcza pamięć historyczną. Józef Piłsudski był antyrosyjski, przeciwny caratowi i imperializmowi. Wierzył w równość społeczną.
Był przeciwnikiem skrajnej prawicy i komunizmu.
Józef Piłsudski gdyby żył to za wspieranie Rosji i skrajnej prawicy by ich rozstrzelal na miejscu ;)

#polityka #bekazpodludzi
Sin- - To zabawne jak skrajna prawica zawłaszcza pamięć historyczną. Józef Piłsudski ...

źródło: IMG_6572

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sin-: Z tym Kościuszko to wyleciał już konkretnie, przez 8 lat PiSu było o nim cicho jak makiem zasiał bo miał przeciwstawne poglądy. Gdyby nagle pojawił się po 200 latach to pisowców by nazywał ciemnogrodem, a oni jego lewakiem.
Swoją drogą połowa naszego narodu też by zwyzywała Kościuszkę od lewaków. Mam wrażenie, że za 200 lat (jeżeli będzie nadal Polska) to słowo dobrodzieja księdza nadal będzie dla niektórych najważniejsze.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@harcerz: A potem pare lat później doszedł do wniosku, że układanie się z byłymi komunistami i powielanie propagandy Kremla sugerującej, że Putin „broni wartości chrześcijańskich” będzie w pytę.
Po 2015 r. PiS przyciągnął wiele osób z dawnego aparatu PRL, którzy mieli zawsze prorosyjskie lub proradzieckie inklinacje.
Dziś to często oni tworzą ideologiczne zaplecze „suwerennościowej” Polski.

Nadrzędnym celem PiSu jest utrzymanie wpływu więc nie przeszkadza im już flirt z antyestablishmentowymi środowiskami, nawet jeśli są proputinowskie.
  • Odpowiedz
@Sin-:
Piłsudski był też przeciwny dyskryminacji Ukraińców i traktowaniu ich jak obywateli drugiej kategorii w 2 RP.
On bardziej celował w coś w rodzaju konfederacji (takiej prawdziwej) wolnych państw działających przeciwko Rosji.
  • Odpowiedz
@Sin-: o, Mikołaj Spólny wrócił do szczekania na twitterku? A tak długo siedział cichutko obesrany przegryw po tym jak go Wiechu wyjaśnił xD
  • Odpowiedz
@Sin-: Piłsudski nie był przeciwny imperializmowi on był imperialistą. Z tą wiarą w równość społeczną to też nie wiem, generalnie zestawienie go razem z Pileckim to obraza. Btw Pilecki chyba już jest zdrajcą dla Braunistów...
  • Odpowiedz
Józef Piłsudski gdyby żył to za wspieranie Rosji i skrajnej prawicy by ich rozstrzelal na miejscu ;)

@Sin-: chciałbym zaznaczyć, że jakby Niemcy zaproponowały ruszyć razem na Rosję, to by odmówił, nawet jakby to mogło skutkować wojną z nimi.
Jednocześnie by chętnie zrobił zachodnie ziemię Ukrainy, jako polskie ziemie.

Za to jeśli chodzi o granicę, to by rozstrzelał tych, którzy przechodzą. (patrz przykład Polaka, który umarł z rąk litewskich za
  • Odpowiedz
@Sin- Piłsudski to akurat po przewrocie majowym tak średnio antyprawicowy był, a ostatecznie jego środowisko powędrowało w stronę faszyzmu
  • Odpowiedz
to zabawne, że nazywa nas "unijczykami", jak nie jesteśmy w unii to jesteśmy w rosji, w naszym położeniu nie ma innych dróg, kim są więc przeciwnicy unii?

@Idaho597: Fałszywa alternatywa - jak nie kiła to cholera.

Można być przeciwko Rosji oraz przeciwko
  • Odpowiedz
@szejas: Brednie, był antyklerykałem ale ogólnie nie miał nic do Katolików. Zresztą przypominam ci jego słowa przysięgi:

Ja, Tadeusz Kościuszko, przysięgam w obliczu Boga całemu Narodowi Polskiemu, iż powierzonej mi władzy na niczyj prywatny ucisk nie użyję, lecz jedynie jej dla obrony całości granic, odzyskania samowładności Narodu i ugruntowania powszechnej wolności używać będę. Tak mi Panie Boże dopomóż i niewinna męka Syna Jego.
  • Odpowiedz
@Sin-: Tyle że jedyną zaletą Piłsudzkiego byłą antyrosyjskość i tyle. To był wyjątkowy szkodnik dla Polski. Jego sanacyjna ekipa doprowadziła do największej tragedii w historii Polski czyli II WŚ. Pewnie mnie zminusujece ale taka prawda¯\(ツ)/¯ Btw, jego autorytarne rządy bardziej przypominały f-----m niż republikę demokratyczną czyli podobny do skrajnej prawicy. Radzę doinformować się co robił z opozycją a potem pisać głupoty wybielające tego typa który zlecał morderstwa swoich przeciwników politycznych.
  • Odpowiedz
@Sin- Józef Piłsudski był antyrosyjski, przeciwny caratowi i imperializmowi. Wierzył w równość społeczną.
Był przeciwnikiem skrajnej prawicy i komunizmu.

Był też dyktatorem, przejął władzę siłą, nie liczył się z mniejszościami. Nie wygląda to na bohatera lewicy.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Edzik123: :)
Sam się doinformuj człowieku.

1. Rzekomo doprowadził do II Wojny Światowej
NIEPRAWDA. To absurdalne uproszczenie. Sanacja po śmierci Piłsudskiego (1935) popełniła wiele błędów w polityce zagranicznej, ale nie można obarczać samego Piłsudskiego odpowiedzialnością za wybuch wojny wywołanej przez Niemcy i
  • Odpowiedz