Wpis z mikrobloga

Sie dowiedziałem, ze jakis temu zmarl ojciec, ktory mnie porzucil jak mialem okolo 2 lata.
Cale zycie unikal placenia alimentow, a jak komornik mu siadl na wyplate to rzucil prace zebym nic nie mogl dostawac.
Oprocz tego - zero kontaktu, nie wazne czy urodziny, swieta czy cokolwiek innego.

Cieszyc sie z jego smierci nie ciesze, bo mi wszystko jedno, ale mam pewien rodzaj, chyba ulgi, ze na swiecie jest jednego zlego czlowieka mniej.
#rodzicielstwo #rodzice #rodzina #przemyslenia
  • 147
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Choc juz minelo te 2 miesiace, a jeszcze pisma z sadu o prowadzonym postepowaniu nie dostałem.

@ThinAspireWine: i pewnie nie dostaniesz, bo kto by sprawę spadkową założył? Sam musisz to zgłosić, masz na to określony czas.
  • Odpowiedz
  • 746
@ChciwyMaslak:
1. Ojciec mial moj adres, wiec jakikolwiek kontakt byl mozliwy.
2. Mial moj numer telefonu.
3. Nigdy sie nie kontaktowal w jakikolwiek sposob. Swieta, urodziny, komunia (na ktora dostal zaproszenie OSOBISCIE ODE MNIE, bo specjalnie mnie mama zawiozla),
4. Klamal u komornika, ktory naliczal mu dlug, ze ja oszukuje komornika, i sie nie ucze a chce alimentow. Wystarczylo zaniesc im 1 papierek z uczelni.
5. Dziki temu, ze wiedzial gdzie mieszkam mogl
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: lepiej sprawdz Mordo czy stary Ci dlugów na sam koniec nie zostawil, u mnie w rodzinie byla p------a sytuacja, zmarl wujek, brat babci (12 rodzenstwa w sumie, kazdy z dziecmi i wnukami) i ciotka, jego zona nie mowiac nic nikomu odrzucila spadek obejmujacy same dlugi, i wtedy ruszyla machina prawnicza, bo z automatu to spadek przechodzi na kolejnych czlonkow rodziny, I tak kazdy z potomków w kazdej z 12
  • Odpowiedz
@ThinAspireWine: Czy twoj ojciec mial rodzine jakas, typu druga zona, inne dzieci?
Czy byl na rencie emeryturze?

Pytam bo jesli nie i tak, to przysluguje ci jego ostatnie siwadczenie z zusu.

Wniosek o wypłatę niezrealizowanych świadczeń po osobie uprawnionej do
  • Odpowiedz
@ThinAspireWine: Rozumiem że porzucenie nie jest fajne, ale jednak podarował Ci dar życia. Gdyby nie on to by cię nie było na tym świecie. Znasz coś bardziej wartościowego niż życie? Więc trochę ochłoń, znajdź jego grób, pojedź, pomódl się i mu przebacz. Może wtedy poczujesz się lepiej.
  • Odpowiedz
@Shackowany @joseph1992r

Od 2015 roku w przypadku braku oświadczenia automatycznie przyjmowany jest spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli spadkobierca odpowiada za długi tylko do wysokości stanu czynnego spadku, nie da się już nieświadomie odziedziczyć samych długów.

@ThinAspireWine
  • Odpowiedz
Cyrk na calego, koszt po ponad 200 PLN na glowe, cala rodzina w-------a na ciotke, bo nagle trzeba latac po notariuszach i zrzekac sie spdaku xDDD

@joseph1992r: czyli ciotka miała przyjąć długi, bo wam się nie chciało latać po notariuszach? XD
  • Odpowiedz