Wpis z mikrobloga

@omnipotentmasterofnone: bez przesady, dalej można poszerzać horyzonty i rozbudować kapitał kulturowy. Choć w dobie internetu, wikipedii i chata gpt wiedza erudycyjna, tzw. oczytanie, staje się raczej mało przydatnym ozdobnikiem. Ale fajnie jest spotkać człowieka który czyta podobne lektury co ty i nawet bez mówienia o tych lekturach czujesz, że ktoś z podobnej gliny. Jeszcze jest kwestia jakie książki, bo makulatury głupszej od seriali na Netfliksie jest cała masa. Można czytać
  • Odpowiedz
  • 56
@omnipotentmasterofnone: nie wiem czy wiesz, ale książki to nie tylko podręczniki i instrukcje. No i co złego jest w czytaniu dla samej rozrywki? To też według wielu opinii lepsza rozrywka niż oglądanie seriali czy granie w gry komputerowe.
Może jednak poczytaj jaki wpływ na mózg (bez względu na wiek) ma czytanie, możesz się zdziwić, ile jest z tego benefitów ;-)

https://naukatolubie.pl/nic-tak-nie-wplywa-na-nas-jak-czytanie-ksiazek/
  • Odpowiedz
@naps: nie ma sensu, bo 90-95% książki to lanie wody, a tylko ta mała część to główne przesłanie, w dzisiejszych czasach są lepsze sposoby na poszerzanie wiedzy
  • Odpowiedz
  • 26
@adam3x3: następny, któremu książki kojarzą się tylko z podręcznikami... ()

@Brutus66 dlatego trzeba sobie jakoś osłodzić tę krótką chwilę, która jest nam dana na tym kawałku skały po środku niczego ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@odgrzybiacz wszystko, różne ciekawostki na każdy temat. Kiedy pada jakieś hasło, w które nie miałem okazji się nigdy zagłębić, to wchodzę w internet i od razu czytam przynajmniej jakąś Wikipedię :)
  • Odpowiedz
@naps: Gorąco jest i nerwowy jestem, ale gloryfikowanie oczytania też jest bez sensu. Samo czytanie książek może być równie szkodliwe co pożyteczne. Tak jak wiele osób w wątku zauważyło ważne co się czyta i czy ze zrozumieniem. No i chodziło mi głownie o czytanie na starość, ciężko się nauczyć nowego słownictwa, jeszcze ciężej poszerzyć horyzonty. Sam dla rozrywki przeczytałem prawie wszystkie książki Pratchetta w jeden rok, było to chyba dwa
  • Odpowiedz