Wpis z mikrobloga

Przejeżdżając ostatnio niedaleko miejscowości Jastrowie w woj. Wielkopolskim, odwiedziłem nietypową, a zarazem niezwykle interesującą atrakcję turystyczną tego regionu. Już od dawna chciałem ją zobaczyć, ale jakoś nigdy wcześniej nie znalazłem okazji, aby tam podjechać. Mowa tutaj o starym, wysadzonym moście kolejowym na Gwdzie, który znajduje się między miejscowościami Jastrowie i Górzna.

Most kolejowy nad Gwdą był naprawdę imponującą konstrukcją. Jego całkowita długość wynosiła 60 m, a rozpiętość podporowa około 40 m. Most przenosił jeden tor kolejowy przez koryto rzeki i aby wisiał w bezpiecznej odległości od lustra wody, konstrukcję osadzono na betonowych przyczółkach, wychodzących z wysoko usypanych nasypów. Zbudowano go w 1914 r. na potrzeby linii kolejowej Jastrowie – Węgierce. Powstanie całej linii kolejowej, miało na celu aktywizację gospodarczą regionu pilskiego.
31 stycznia 1945 r. o godz. 15.55 most został zniszczony w trakcie walk o Jastrowie. Wysadziły go wycofujące się oddziały 15 Dywizji Grenadierów SS. Z powodu braku odpowiedniej ilości ładunków przęsło mostu kolejowego jedynie zsunęło się z przyczółków.
Po zakończeniu wojny linię kolejową rozebrano, jednak z uwagi na problemy techniczne zrezygnowano z demontażu samej konstrukcji mostu, pozostawiając ją na zniszczonych przyczółkach.
Linii kolejowej nigdy nie odbudowano, a przechylony wiszący most jest dzisiaj jedną z największych atrakcji turystycznych regionu.

Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj

Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.

Mój blog / Fanpage / Instagram / Patronite

#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
nightmeen - Przejeżdżając ostatnio niedaleko miejscowości Jastrowie w woj. Wielkopols...

źródło: DSC_0161-1180x787

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
Kilka lat temu przejeżdzałem przypadkiem w okolicy, wypatrzyłem toto z drogi i postanowiłem obejrzeć z bliska. Most robi wrażenie - polecam.
Ale uwaga na kleszcze. Po powrocie z tego krótkiego spaceru wróciłem z kilkoma nimfami kleszczy. A nie właziłem w szczególne krzaczory.
  • Odpowiedz
  • 3
@Persil_w_gelu 5 dni ale nie spieszyliśmy się tylko cieszyliśmy naturą :P ciężko powiedzieć, na paru spływach byliśmy ale to był pierwszy taki długi i dziki :P kajak był nasz a spaliśmy w lasach gdzie akurat wypatrzyliśmy miejsce. Mieliśmy ze sobą zapas wody palnik turystyczny i garnek zeby sobie jedzonko albo herbatki robić. Po drodze było dość dużo przenosek który potrafiły dać w kość i rozlewiska przez które ciężko było przebrnąć ale
  • Odpowiedz
@Titufe: W podstawówce byłem tam na spływie kajakowym. Podczas tego spływu mijaliśmy też elektrownie wodną na zaporze, chyba nawet spaliśmy tam pod namiotami. Jastrowie mega fajna miejscówka
  • Odpowiedz
@Kusyfix

@Krupier: co dodajesz u siebie ? U mnie w mieście Płoty w zach - pom jest taki most i dwa zamki, a widzę, że nie masz ich w swojej mapie

Generalnie staram się dodawać tam ciekawe, ale mniej znane miejsca, warte odwiedzenia. Daj linki, obczaję.
  • Odpowiedz
@szejas: również "pierwsze co" pomyślałem to że Zapewne nie jeden złomiarz z rejonu , zaciera ręce czekając az konstrukcja zniży się bliżej gruntu, aby go rozłożyć i wywieść bez śladu w mniej niz 3H.
  • Odpowiedz
@Kusyfix: dla ciekawych, korzystając z okazji dorzucę ze swoich rejonów, myślę że niebyle jaka konstrukcje i nawet niektórym znaną.. Można by go nazwać "celebryta" gdyz brał udział w niejednym filmie jak i przetrwał wojnę zachowując na sobie jej ślady np. Pociski lub miejsce trafienia, jak i co ciekawe np podpisy żołnierzy wyryte w cegłach,
Takie mini bunkry(1os+karabin + okienko )
I wiele innych ciekawych rzeczy z tym związane...
Nie podam
Sidor71WnW - @Kusyfix: dla ciekawych, korzystając z okazji dorzucę ze swoich rejonów,...

źródło: Screenshot_2025-06-30-01-15-34-370_com.android.chrome-edit

Pobierz
  • Odpowiedz