Wpis z mikrobloga

Szczerze mówiąc to patrząc na tą prognozę jestem po prostu przerażony. Jeszcze w 2017 402k urodzeń. Mija 10 lat i jesteśmy -50%. Prognoza na 2027 to 203k i to przy założeniu, że dzietność będzie na poziomie 1.07... tymczasem za pierwszy kwartał obecnego roku mamy już 1.03. Może się okazać, że realnie wynik będzie jeszcze niższy. 90% ludzi nie jest świadoma, co nas czeka w przyszłości. Prognoza, że emerytura dla dzisiejszych 30 lataków będzie wynosić 25-30% ostatniego wynagrodzenia może się okazać nad wyraz optymistyczna.

#demografia #gospodarka #ekonomia #pracbaza #przegryw
jonasz68 - Szczerze mówiąc to patrząc na tą prognozę jestem po prostu przerażony. Jes...

źródło: Zrzut ekranu 2025-06-28 o 10.10.20

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
Prognoza, że emerytura dla dzisiejszych 30 lataków będzie wynosić 25-30% ostatniego wynagrodzenia

@jonasz68: Nawet jeśli wiek emerytalny nie zostanie podniesiony, to znaczna część emerytów będzie pracować do czasu aż będą w stanie, przez co emerytury nie osiągną tak skrajnie niskiego poziomu, bo w gospodarce będzie pracować więcej ludzi niż obecnie się zakłada, już teraz pracuje największa w historii liczba emerytów - 0,5 mln.
  • Odpowiedz
@zdechla_ryba_dorzecza_dolnego_Nilu

@jonasz68: Niech legalizują i wprowadzają eutanazję tylko tego chcę, w Japonii mieli już takie pomysły i mam nadzieję że to będzie się przebijać wraz z starzeniem się społeczeństwa.

Eutanazję to bedziesz miał przez pracę, jak będziesz harował do 75 roku życia ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@zdechla_ryba_dorzecza_dolnego_Nilu

@jonasz68: Niech legalizują i wprowadzają eutanazję tylko tego chcę, w Japonii mieli już takie pomysły i mam nadzieję że to będzie się przebijać wraz z starzeniem się społeczeństwa.

A kto Ci dał prawo decydowania o tym, kiedy masz umrzec? Nie uwazasz ze to troche pochopna decyzja, typu "dajce mi zastrzyk, nie chce juz zyc" ?
  • Odpowiedz
@jonasz68: polska będzie przypominać bardziej Australię czyli z 5-6 miast kwitnących gdzie jest kapitał i przyszłość a reszta pustkowia , starzy ludzie w powiatowych. Ja już jestem przerażony jak życie w Polsce powiatowej to czekanie na śmierć, brak perspektyw, mlodych kobiet i zapaść psychiczna. Jak potiomkinowskie wioski w Rosji
  • Odpowiedz
@jonasz68: Nauczycielki w przedszkolach mają syndrom wyparcia. Dowiedzą się za rok, że 1/4 z nich straci pracę. Przedszkola w małych miasteczkach idą pod topór, bo bogtszą klientelę wezmą prywatne, żeby nie zbankrutować, a w państwowych będą dywanowe zwolnienia. A za kolejne cztery lata pogrom pójdzie na klasy 1-3, dlatego rząd już wymyślił łączenie klas, ale to nadal oznacza redukcję etatów. Bo zamiast czterech nauczycielek dla klas 1-3 (wychowaczynie+anglistka), będą potrzebne
  • Odpowiedz