Aktywne Wpisy

freddd +7
Ma ktoś skarpety z wełny merino?
Ciekawi mnie jak się spisują i czy warte swojej ceny?
Ciekawi mnie jak się spisują i czy warte swojej ceny?
źródło: 1000040972
Pobierz
wfyokyga +83
Melania to ma styluwy
#modadamska
#modadamska
źródło: temp_file7685620673058459918
Pobierz

Lista pytań, które warto zadać Anetkom z HR na rekrutacji, aby wybadać czy szukają kołchoźnika.
1. Czy product owner, analityk biznesowy i scrum master są osobami technicznymi i czy mają wykształcenie technicze?
Nie chcesz pracować w firmie w której user storisy będzie sporządzała Julka po europeistyce, a scrum master który nie wie co to github będzie pytał się ciebie na kiedy będzie skończone.
2. Jakie są etapy rekrutacji? Jeśli mają więcej niż 2 etapy, warto zakończyć rozmowę.
Spędzisz godziny na odpytywankach i pracach domowych.
Czerwona flaga - culture fit jako ostatni etap rekrutacji - natrudzisz się pół dnia rozwiązując zadania domowe, a w ostatnim etapie odrzucą cię jak śmiecia bo nie spodobała się im twoja morda lub nie jesteś wystarczająco dynamiczny i uśmiechnięty. Żeby na to iść, trzeba nie mieć godności. Nawet to że taki etap jawnie występuje to jest mega red flag, później w takim kołchozie nie wystraczy że będziesz robił zakontraktowaną robotę, będziesz musiał pajacować, odstawiać poniżające cyrki żeby przypodobać się i żeby zaakceptowali twój vibe.
3. Dlaczego szukają kogoś na to miejsce? Jeśli poprzedni człowiek odszedł lub go zwolnili prawdopodobnie ta firma to kołchoz.
4. Co w wypadku, kiedy nie zdążysz zadaniem, czy trzeba robić nadgodziny?
Dziwna reakcja, uśmiech, wyśmianie pytania - nie dopuszczają takiego scenariusza, szukają wyrobnika który będzie robił 24/7
5. Czy istnieje system ocen okresowych? trafiłem na kołchoz w którym rektuterka pytała się czy zgadzam się na to żeby co pół roku był ewaluowany i czy zgadzam się na obniżkę pensji jeśli ocenią mnie niżej
6. Nie rekrutuj się do kontraktorni - to są raczyska, biorą dla siebie prowizję za zatrudnienie. Ty dostajesz 14k, oni od klienta mają płacone 20k za ciebie. Mają najgorsze projekty, praca z hindusami i ukraińcami. Rekrutuj się bezpośrednio do firm produktowych kontraktornie to kołchozy z najniższą pensją i najgorszymi warunkami pracy
7. Rola osób pracujących w zespole, czy istnieje podział obowiązków - tester, programista, devops, bazodanowiec, frontedowiec, architekt, itd. Jeśli nie ma specjalizacji, każdy robi wszystko po trochu, jest to kołchoz, robią z ludzi wyrobników którzy mają mieć 5 specjalizacji za pensję 1 wyrobnika.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Co do etapów rekrtuacji
poza częścią miękka HR i np decyzja od managera to max jedna rozm techn ok 1h nic więcej
I żeby nie było 6 osób vs ty xD
Zadanie live coding nagrywanie wideo