Wpis z mikrobloga

Zobaczyłem dziś post, że się nie opłaca gotować bo za 25zl dostajecie 100g kawałek schabu w panierce ze starym przepalonym olejem. Trochę ziemniaków i kapuche uciapana w tym samym oleju. Tfu

Właśnie skończyłem robić żarcie, zacząłem o 13.00, o 15 miałem wszystko ogarnięte.

8 pojemników na 3dni może 4dni, a dla normalnej osoby na 8 dni, albo na 4dni dla pary.

2.5kg chudej cieleciny 100zl (promka była)
3x pomidory mutti z puszki (12zl też z promo)
Kilka cebul i marchewek 5zl
Główka czosnku 2zl
1kg pieczarek 5zl
Seler naciowy pół paczki 3zl
1.5kg papryki 15zl
1kg bakłażana 5zl
1.5kg cukinii 6zl
Oregano, papryka wędzona, oliwa 6zl
7 worków ryżu i kaszy 10zl

Użyłem patelni 32cm i 6l gar. Patelnie trzeba umyć, a gary ładują w zmywarce.

Wychodzi nieco ponad 20zl za posiłek. A mamy tutaj cielecine po 40zl za kg, która można zamienić na kurczaka. Nikt nie każe kupować pomidorów mutti, choć w tej cenie żal było się nie zatowarowac.

#jedzzwykopem #jedzenie
#gotujzwykopem #gotowanie
#dieta
Inozythol - Zobaczyłem dziś post, że się nie opłaca gotować bo za 25zl dostajecie 100...

źródło: IMG_3282

Pobierz
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@n0xx: Ja zjem w 3/4 i tyle jest cały czas zawsze git i smakuje super. A jak pisałem możesz zamrozić.
Już w--------m jeden. Drugi wleci za kilka h, jak wrócę. Natomiast
  • Odpowiedz
Zobaczyłem dziś post, że się nie opłaca gotować

@Inozythol: pod względem ekonomicznym raczej nikt ogarnięty i myślący tak nie uważa. Gotowanie samemu zawsze wyjdzie taniej niż na mieście (no, może nie licząc Too Good To Go i Foodsie, ale tam trzeba łapać okazje i dostaje się losowe żarcie).
  • Odpowiedz
@Inozythol: parę razy dziennie przez kilka dni jesz to samo?

Ja gdy przestrzelę z obiadem i nie zjem go na raz to potem mam problem żeby dojeść resztę, bo wolałbym na kolację lub kolejny obiad zjeść coś innego i/lub świeżego.
  • Odpowiedz
  • 8
@cyconiusz: Ja mógłbym jeść to samo przez rok kilka razy dziennie :)

@Krupier nawet nie to. Niech będzie cenowo 1:1 ale dla mnie kluczowa jest jakość - dużo białka, dobry tłuszcz, dużo warzyw. Nigdzie nikt mi nie da 60g białka z mięsa, kilkaset g różnych warzyw, kilkanaście g dobrej oliwy nawet za 2x tyle na porcję.
  • Odpowiedz
Ja mógłbym jeść to samo przez rok kilka razy dziennie :)

@Inozythol: ja też, ale większość ludzi jest ektremalnie wybredna i jedzenie dwa dni pod rząd tego samego obiadu jest dla nich nie do pomyślenia, a smakowitość posiłku >> jakość.
  • Odpowiedz
  • 0
@renniferlopez2: Nie pamiętam dokładnie ile kosztowały, ale zakupy zazwyczaj robię wieczorem w Kauflandzie i Lidlu i w Kauflandzie właśnie cześć produktów, które muszą zejść w dzień dostawy wieczorem kosztuje grosze. I nie są to jakieś zgniłe kluski. Te pieczarki były wielkie i bielutkie. A po siłce obok której mam Lidla miałem cukinię za 4 chyba i bakłażana za 5tke.

@NieRozumiemIronii Ale tu jest jakość znacznie lepsza niż większość żarcia
  • Odpowiedz
  • 1
@Inozythol jeżeli lubisz ryż to polecam ryżowar i ryż pakowany po 5kg w workach. Np royal dancer albo royal Tiger. Nie trzeba solić, wsypujesz ryż, dajesz wodę 1,5x razy więcej i samo się robi. A co do ryżowaru to tanio idzie dostać na OLX. Ludzie raz czy dwa razy użyją i chowają do szafy. Odkąd mam ryżowar to już nie robię kanapek do roboty tylko wjeżdża indyk z warzywami, sosem gochujang
  • Odpowiedz
@Inozythol: dodaj czas który straciłeś na zakupy plus czas i energię na przyrządzenie a następnie podgrzewanie w kolejnych dniach. Pominę fakt że po 2-3 dniach nie będzie to pierwszej świeżości także no tak średnio bym powiedział
  • Odpowiedz