Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #pracait #kryzysit #sztucznainteligencja

Widze że na wykopie nic się nie zmieniło. Dalej specjaliści od JavaScript, Javy, CRUDów, klepacze generycznego kodu ramie w ramie z Hindusami negują postęp AI. Od stycznia używam tylko i wyłącznie AI do pracy, Cursor + Claude 3.5, 3.7, 4.0 i praktycznie nie pisze sam kodu. Pytam z 5 razy o to samo podobnym promptem i czasem za 3, czasem za 4, czasem za 5 razem dostaje to co chce. 99% kodu od pół roku pisze za mnie AI, sam moze napisze z 10 linijek tygodniowo.

A tu dalej jakieś wyparcie leniwych nerdów, którym nie chce się nauczyć pisać promptów xD W dodatku tacy bojownicy klawiatury w kontraktorniach i innych body leasingach gdzie są pod butem Scrum Mastera i ledwo zdali inżyniera z informatyki (gdzie to najłatwiejszy kierunek studiów w porównaniu do Budownictwa, Automatyki, Elektryki, Elektrotechniki itd) i przerosła ich regresja liniowa xD Ale będą kpić i kręcic bekę z ekspertów od AI między innymi Dragana i Czajki, którym mogli by w temacie programowania/AI czyścić buty.

Skąd takie ego i duning-kruger u CRUDiarzy? Dlaczego nie możecie zaakceptować faktu, że AI się rozwija wykładniczo i lada moment mamy AGI? Czemu wyśmiewacie Tomka Czajke biorąc pod uwagę fakt, że nawet jakby wziąć cały tag #programowanie to byście razem nawet w 1% nie osiągneli tego co Tomek zrobił w Googlu i SpaceX - bo jedyne co umiecie to generic CRUDy w kontraktorniach i body leasingach xD
nad__czlowiek - #programowanie #programista15k #pracait #kryzysit #sztucznainteligenc...

źródło: Ekspert

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

AI w domyśle ma tworzyć rozwiązania, na które człowiek nie wpadł,

@woj_st: sam się cuurva zaorałeś xD Branża IT to branża w 99,9999% ODTWÓRCZA. Ta cała kreatywność polega na tym, że masz jeden dobry sposób jak pisać kod - SOLID, DRY, KISS, YAGNI, HWDP, BSDM. Masz wzroce projektowe, architektorniczne, które są powtarzalne. Co tu możesz w IT niby nowego wymyśleć?

Jak sobie porównasz pod spodem kod Facebooka, Instagrama, Twittera to
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: świat się nie kończy na IT, a gdyby ludzie myśleli w sposób taki jak Ty, to dalej siedzieliby w jaskiniach, bo przecież w sumie to to samo co w domu, ważne że na głowę nie leci.

Ale przynajmniej już wiem dlaczego jesteś AI entuzjastą XD
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Nie oczekuj od ludzi, że będą intuicyjnie wiedzieć czym jest rozwój eksponencjalny. Wait By Why już pisał 10 lat temu, że rozwój AI weźmie wszystkich z zaskoczenia.
  • Odpowiedz
@Fytyny93: no ale bez przesady. Wystarczy popatrzeć na viralowe filmiki z tiktoka gdzie są wygenerowane od zera wywiady z babciami/dziadkami, są już naprawdę, naprawdę dobre, realistyczne!

Jeszcze pare lat i AI będzie robiło pewnie sensowne filmy xD
  • Odpowiedz
  • 1
@blend Stary, Proszę odczep się od Tomka. 20 lat temu śledziłem jego poczynania na TopCpderze i uwierz mi, on nic nie musi udowadniac. Zresztą, pogogluj sobie czym się zajmował później
  • Odpowiedz
@blend: oglądąłeś jakikolwiek wywiad z Czajką? W SpaceX zaczynali od małego zespołu i był główną osoba odpowiedzialną za kod sterujący łazikiem czy tam kapsułą xD Był specem od algorytmów, miał tez w zespole osoby które były inżynierami konstrukcyjnymi, materiałowymi itd którzy kodowali ale słabo i dlatego był potrzebny. Tak więc nietrafiony argument bro

https://www.youtube.com/watch?v=T5c4Rq6pS58
nad__czlowiek - @blend: oglądąłeś jakikolwiek wywiad z Czajką? W SpaceX zaczynali od ...
  • Odpowiedz
@blend: ten Czajka to akurat pisał kod do kapsuły dragon, którą na dniach poleci Polski astronauta i miał przy tym duże sukcesy.
  • Odpowiedz
Jeszcze pare lat

@nad__czlowiek: No i tutaj sam się łapiesz, bo możliwe, że to jedynie kilka miesięcy. Od koszmarnego filmu z Willem Smithem jedzącym spaghetti minęło ledwie dwa lata xd
  • Odpowiedz
AI w domyśle ma tworzyć rozwiązania, na które człowiek nie wpadł, a sama idea "trenowania" go na "bazach" rozwiązań które już istnieją to wyklucza.

@woj_st: Ale wiesz, że tak już od ~roku nie trenujemy AI? Dane ludzkie są słabej jakości więc najnowsze systemy jak o3/o4 gemini 2.5 Claude 4 itd. polegają na danych syntetycznych gdzie model sam robi tysiąc podejść aby znaleźć to najlepsze, sam je ocenia, uczy się je
  • Odpowiedz
Teraz rozwój eksponencjalny toczy się pod poziomem piwnicy a gwarantuję Ci, że jak dotrze na parter i pomyślisz sobie "o faktycznie, to AI coś robi" to nie zdążysz tego faktu przetrawić a poziom przeleci przez górne warstwy atmosfery i nie poznasz rzeczywistości w jakiej się znajdziemy.

@Bejro: dokładnie tak mówili 13 lat temu, jak na studiach miałem algorytmy genetyczne i sieci neuronowe xDDD Prawdopodobieństwo, że ajaj wyprodukuje coś "wow" przed
  • Odpowiedz
I skończy bądź kończy się to tak samo jak rozmnażanie w obrębie małej osady. Fakt, że uczy się na swoich "danych" to żadna zaleta, wręcz przeciwnie.

@woj_st: Nasza cywilizacja też uczy się tylko na swoich danych a jakoś przeszliśmy od ogarnięcia jak łupać kamienie do łupania atomów i to w zaledwie kilka iteracji.
  • Odpowiedz
Oczywiście jeśli masz jakieś oczekiwania ponad to, że ci komputer odpisał xD

@woj_st: No jest to wow, ostatnio mi dopisał. Potrzebowałem jakiegoś serwisu ale był płatny to mi go AI napisało w 15 minut za darmo i działa. To co kiedyś wymagało pewnie tysiące godzin kilku osób i kosztowało dziesiątki tysięcy dolarów teraz jest generowane w minutę. Nie rozumiesz jak widzę powagi tej sytuacji. Nie wiem ile masz lata ale
  • Odpowiedz
Nie rozumiesz jak widzę powagi tej sytuacji. Nie wiem ile masz lata ale zakładając +- 30 to szansa na to, że ludzie będą pracować zarobkowo w wieku gdy będziesz przechodził na emeryturę jest równa 0.

@Bejro: no z pewnością nie będą pracowali jako programiści, których tysiące godzin pracy można zastąpić czymś wygenerowanym w 15 min xD Zdajesz sobie sprawę z powagi sytuacji że świat na IT i kąkuterach się nie
  • Odpowiedz