Aktywne Wpisy

matixrr +261
P------e jest to że gość ma tyle samo Mistrzostw Hiszpanii co Cristiano Ronaldo xD
#mecz #fcbarcelona #realmadryt #pilkanozna #laliga
#mecz #fcbarcelona #realmadryt #pilkanozna #laliga

Robię o wszystkich notatki żeby wiedzieć, komu nie odpisywać.

Siemano Mirki,
przymierzam się do kupna pieska. Waham się pomiędzy #staffordshirebullterier a #bulterier. Obie rasy od zawsze mi się podobały. Główne kryteria to żeby piesek nie był bardzo duży i był aktywny bo sam jestem sportowym świrem. Duże rasy takie amstaff, mastiffy etc odpadają od razu ze względu na rozmiary i też moje doświadczenie. Nie jest zerowe bo za dzieciaka rodzice mieli psa ale to było 20 lat temu więc nie chciałbym brać psa, z którym sobie nie poradzę wychowawczo i po prostu go tym skrzywdzę.
Sporo czytałem o obu rasach pod kątem zdrowotnym, temperamentu i wychowania i skłaniam się bardziej ku staffikowi. Polecacie jakąś sprawdzoną hodowlę? Fajnie jakby był to #dolnyslask ale nie ma to ofc wielkiego znaczenia, dojadę gdzie będzie najlepiej :)
#sbt #bluestaffy #staffordshirebullterier #bulterier #pies #psy #zwierzaczki #hodowla #dolnyslask #wroclaw
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
nie kupuj psa!
to są żywe, czujące i myślące istoty. ich matki też. A w hodowli - pseudo i nie - traktuję się je jako maszynki do produkcji szczeniaków
przejedź się kilka razy do schroniska, weź kilka psów na kilka spacerów i
@mirko_anonim: Proponowalbym jednak sporo się doszkolic, bo np taki jamnik to pies tropiący/myśliwski, ktory potrzebuje duzo pracy węchowej, a nie żaden kanapowiec. Niestety pokolenia polakow z wielkiej plyty go bardzo skrzywdzily, bo kazdy mysli ze maly == kanapowy, co jest kompletną nieprawdą. Z malych to np taki Jack Russel Terrier wymaga bardzo duzo ruchu.
Jezeli jesteś sportowym świrem, to bym odradzał rasy, ktore wymieniles,
@mirko_anonim: też polecam nie kupować, w schronisku do tego możesz sobie wybrać charakter ;) jeszcze rok temu chciałem brać z hodowli, ale jak zacząłem chodzić do schroniska i widzieć jakie tam są świetne psy to jednak zmieniłem nastawienie do hodowli o 100%, wziąłem sobie w tym roku dwa takie https://wykop.pl/wpis/80154901/dzien-9-po-wzieciu-drugiego-psa-ze-schroniska-i-ju
#schronisko #psy #pies #
@WolvvloW: Czyli według ciebie nie istnieją dobre, renomowane hodowle? Ludzie z nastawieniem "masz brać kundelka i koniec" to taki sam rak jak pseudo hodowle. Moralna masturbacja do własnej wyższości, bo ratuje się "gorsze" psy / koty.
Co innego hodowla na jedzenie lub uzytkowo - policja, wojsko, psy przewdniki - co innego, bo ktoś chce mieć taki model psa, a nie inny.
Z jednej strony męczysz psy w hodowli, z drugiej nie pomagasz psom bezpańskim. Kundelki w żaden sposób nie są gorsze. Po prostu.
Poza tym biorąc psa ze schroniska, masz okazję poznać jego charakter.
Dalej napisałem specjalnie, że nie biorę amstaffa czy innego pitbulla, który tendencje do agresji i dominacji żeby
jeśli nie jesteś w stanie domyślić się, że z psem warto spędzić trochę czasu przed adopcją - opis to w ogóle kwestia pomijalna - nie umiesz w podstawy behawioru, a z tym wszystkim chcesz produkować teriera w typie bull i trzymać go na kanapie...
weź sobie kwiatka kup
masz
źródło: temp_file4778944374202625647
Pobierz