Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siemano Mirki,
przymierzam się do kupna pieska. Waham się pomiędzy #staffordshirebullterier a #bulterier. Obie rasy od zawsze mi się podobały. Główne kryteria to żeby piesek nie był bardzo duży i był aktywny bo sam jestem sportowym świrem. Duże rasy takie amstaff, mastiffy etc odpadają od razu ze względu na rozmiary i też moje doświadczenie. Nie jest zerowe bo za dzieciaka rodzice mieli psa ale to było 20 lat temu więc nie chciałbym brać psa, z którym sobie nie poradzę wychowawczo i po prostu go tym skrzywdzę.

Sporo czytałem o obu rasach pod kątem zdrowotnym, temperamentu i wychowania i skłaniam się bardziej ku staffikowi. Polecacie jakąś sprawdzoną hodowlę? Fajnie jakby był to #dolnyslask ale nie ma to ofc wielkiego znaczenia, dojadę gdzie będzie najlepiej :)

#sbt #bluestaffy #staffordshirebullterier #bulterier #pies #psy #zwierzaczki #hodowla #dolnyslask #wroclaw

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim nawet nie czytam

nie kupuj psa!

to są żywe, czujące i myślące istoty. ich matki też. A w hodowli - pseudo i nie - traktuję się je jako maszynki do produkcji szczeniaków
przejedź się kilka razy do schroniska, weź kilka psów na kilka spacerów i
  • Odpowiedz
jamnika albo maltańczyka, który są kanapowcami

@mirko_anonim: Proponowalbym jednak sporo się doszkolic, bo np taki jamnik to pies tropiący/myśliwski, ktory potrzebuje duzo pracy węchowej, a nie żaden kanapowiec. Niestety pokolenia polakow z wielkiej plyty go bardzo skrzywdzily, bo kazdy mysli ze maly == kanapowy, co jest kompletną nieprawdą. Z malych to np taki Jack Russel Terrier wymaga bardzo duzo ruchu.

Jezeli jesteś sportowym świrem, to bym odradzał rasy, ktore wymieniles,
  • Odpowiedz
@WolvvloW:

nie kupuj psa!

@mirko_anonim: też polecam nie kupować, w schronisku do tego możesz sobie wybrać charakter ;) jeszcze rok temu chciałem brać z hodowli, ale jak zacząłem chodzić do schroniska i widzieć jakie tam są świetne psy to jednak zmieniłem nastawienie do hodowli o 100%, wziąłem sobie w tym roku dwa takie https://wykop.pl/wpis/80154901/dzien-9-po-wzieciu-drugiego-psa-ze-schroniska-i-ju
@TomSz +209
Dzień 9 po wzięciu drugiego psa ze schroniska i już praktycznie warczenia nie ma :) A w nocy ich przez godzinę centymetr po centymetrze przesuwałem żeby spały przytulone do siebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#schronisko #psy #pies #
  • Odpowiedz
to są żywe, czujące i myślące istoty. ich matki też. A w hodowli - pseudo i nie - traktuję się je jako maszynki do produkcji szczeniaków

@WolvvloW: Czyli według ciebie nie istnieją dobre, renomowane hodowle? Ludzie z nastawieniem "masz brać kundelka i koniec" to taki sam rak jak pseudo hodowle. Moralna masturbacja do własnej wyższości, bo ratuje się "gorsze" psy / koty.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim @Foxing tak, wg mnie sama zasada hodowli jest po prostu niemoralna
Co innego hodowla na jedzenie lub uzytkowo - policja, wojsko, psy przewdniki - co innego, bo ktoś chce mieć taki model psa, a nie inny.

Z jednej strony męczysz psy w hodowli, z drugiej nie pomagasz psom bezpańskim. Kundelki w żaden sposób nie są gorsze. Po prostu.
Poza tym biorąc psa ze schroniska, masz okazję poznać jego charakter.
  • Odpowiedz
@Foxing: przecież ja nie mówię o opisach. mam dwa psy i przed wzięciem ich spędziłem z każdym przynajmniej 10h na spacerach w schronisku. jak brałem drugiego to dodatkowo przyjeżdzałem z pierwszym i popychałem je na siebie, zaczepiałem etc żeby nie było żadnych niespodzianek. Psy brałem duże i dorosłe, na ostatnie spotkanie przyjechałem z grubymi rękawicami zimowymi, żeby zobaczyć czy podczas ostrzejszej zabawy nie jest czasem agresywny.

Czyli według ciebie nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jakbyś rozważał adopcje, to odezwij się do Razor Dogs, ona ściąga tego typu rasy z różnych miejsc i przygotowuje do adopcji, może ci znajdzie jakiegoś fajnego ;)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Trochę się minęliśmy z sensem mojego pytania xD Nie pytałem o poradę co zrobić tylko o polecenie hodowli. To nie jest tak, że mam totalnie zerowe pojęcie o psach bo oprócz tego, że za dzieciaka miałem w domu rodzinnym jednego to często znajomi podrzucają mi swoich gagatków jak gdzieś wyjeżdzają.

Dalej napisałem specjalnie, że nie biorę amstaffa czy innego pitbulla, który tendencje do agresji i dominacji żeby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim to nie bierz psa
jeśli nie jesteś w stanie domyślić się, że z psem warto spędzić trochę czasu przed adopcją - opis to w ogóle kwestia pomijalna - nie umiesz w podstawy behawioru, a z tym wszystkim chcesz produkować teriera w typie bull i trzymać go na kanapie...

weź sobie kwiatka kup
  • Odpowiedz
Ale niestety wiem po znajomych, czytam i też, że @Foxing ma podobne doświadczenia że opis psa vs to co jest w realu to dwa rózne światy. Paradoksalnie to te psy ze schroniska są traktowane jak produkt bo opis jest przecukrzony a w najgorszym razie odbiega o 180%. Kumpel wziął takiego kundelkowatego i po paru dniach była zwrotka jak okazało się, ze nie tyle źle znosi dziecko w domu tylko literalnie go
  • Odpowiedz