Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak w praktyce wyglada praca PM w większej firmie IT, czego uczyć się po pracy żeby się przebranżowić?
Pomijam #kryzysit , że brak pracy etc, mało ofert. W skrócie - przez 8 lat prowadziłem sobie równolegle do bycia średnim programistą #javascript własną firmę, taki trochę półpasywny przychód bo 2 zaufanych pracowników na b2b jako podwykonawcy, stali klienci, fajna marża itp, to był marketing social media, głównie FB. No ale to się skończyło, z roku na rok od 2 lat było gorzej, finalnie ledwo wychodziłem na plus, coraz wyższe koszty współpracowników, większa konkurencja - zamknąłem.
Jako programista zasiedziałem się nieco, nie miałem czasu na rozwój po godzinach bo cisnąłem z OE i własnymi projektami spoza IT, teraz przy zmianie pracy musiałbym ogrom nadrabiać w samym front-endzie a jeszcze i jakiegoś node musiałbym dorzucić. Wypaliłem się, miałem też nie ukrywam nadzieję, że własna firma bardziej się rozwinie i uda się wyjść z IT którego nie jestem wielkim pasjonatem.
No ale z czegoś trzeba żyć, chciałbym połączyć kompetencje techniczne które mam z tym co przez lata robiłem we wlasnych projektach - gdzie było sporo kontaktu z klientami, planowanie pracy, sam byłem sobie księgowym, etc etc - wiadomka.

Problem jest taki, że w IT zawsze pracowałem w małych projektach i nie wiem jak zarządza się projektami w IT. scrum, agile , sprint planning - u mnie nie istnieje praktycznie. Mam bardzo ogólne taski, nie mamy PM w projektach, pracuję w małej <10 osobowej firmie IT. W swojej działalności to leciałem na trello, google drive, calle i tyle, sporo spotkań osobistych było z klientami bo taka specyfika.

No i teraz pytanie jaka powinna być moja ścieżka rozwoju, wychodzi na to że próbować załapać się jako jakiś junior PM z zarobkami 2-3x mniejszymi niż mam żeby liczyć na to, że po roku pójdę dalej. Ładnie zrobić cv, coś tam może podkoloryzować z zarządzaniem projektami przez 8 lat. Mam do dyspozycji 2-4h na naukę. Chcę jeszcze pół roku posiedzieć w mojej firmie, nabyć samemu jakieś kompetencje zeby starać się o tego PM.
Podpowiedzielibyście hasłowo na czym się skupić, jakie konkretnie narzędzia powinienem znać? Warto uderzać w jakieś certyfikacje? 40 lat tuż za rogiem, czuję, że to ostatnia szansa żeby spróbować czegoś innego na etacie niż klepania kodu ( ͡° ͜ʖ ͡°) a na razie nie planuję otwierania znowu czegoś swojego, bardziej chcę w miarę stabilny przychód osiągnąć na etacie po 2 latach powiedzmy (rodzina, dziecko) i potem próbować znów po godzinach coś ciągnąć.

#programista15k #scrum #agile #it #programowanie #projectmanager #frontend #react

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
zapobiegliwy-fenomen-73: Ale umiesz w ogóle programować? Bo JavaScript to trochę...

Do tego napisałeś Wprost, że nie znasz realiów wytwarzania oprogramowania

Masz chociaż teoretyczne pojecie o inżynierii oprogramowania? Studia IT?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a może spróbuj sił w firmie produktowej? w jakims zagranicznym saas-ie, który jest już zwalidowany i zaczyna zatrudniać? Szukałbym takich, które dają większy "ownership" na featurem. Coś a'la bycie product engineer-em.
  • Odpowiedz