Wpis z mikrobloga

a I tak obecnie brakuje pracownikow a będzie jeszcze gorzej.
PWC pisała o tmy juz w 2019
https://www.pwc.pl/pl/media/2019/2019-01-22-luka-rynek-pracy-2025-pwc.html#:~:text=Do%202025%20r.%20luka%20na%20rynku%20pracy%20w,najbli%C5%BCszych%206%20lat%20%E2%80%93%20wynika%20z%20raportu%20PwC.

Tzn jezeli chcemy zachować wzrost gospodarczy to w kraju gdzie dziecko to za duzy slad weglowy a promowane jest psiecko, bedziemy potrzebowali 1.5 miliona osob z zagranicy :)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/W-Polsce-moze-brakowac-niebawem-milionow-pracownikow-Ratunkiem-beda-obcokrajowcy-8870100.html
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh: Niezly z Ciebie ananas. Dopiero mnie wyzywales, ze nie umiem czytac wykresow. Udowodnilem Ci, ze to Ty nie umiesz a Ty dalej brniesz w swoje glupoty.

Juz bys sobie darowal i zamknal morde bo sie tylko kompromitujesz. Nikt KO nie kazal zezwolen przedluzac ale to zrobili.
  • Odpowiedz
@manlet185cm: Zezwolenia na pracę to nie są wizy. Nie uprawniają do wjazdu do Polski.

Zezwolenia na pracę wydaje urząd wojewódzki na wniosek pracodawcy który chce zatrudnić cudzoziemca spoza UE. I jeśli spełni wymogi formalne to takie zezwolenie dostanie, może ich dostać dowolnie dużo. Ale to nie oznacza że cudzoziemiec dla którego wydano takie zezwolenie będzie mógł wjechać do Polski - musi jeszcze złożyć wniosek o wizę (do którego dołoży takie
  • Odpowiedz
To czemu nadal są im wydawane kolejne zezwolenia ?

@lentilek: chcesz wywalić kolesia, ktory pracuje i zyje w Polsce od 3 lat i prawdopodobnie chce tutaj żyć? Ja rozumiem nowych nie ściągać, ale takich co sie tutaj zaklimatyzowali już po 3 latach nie ma sensu odsyłać, bo taki człowiek już się tutaj wpasował, a takich nam potrzeba. To byłaby głupota takich ludzi wywalać.
  • Odpowiedz
  • 1
@KEjAf: Przypuszczam, że Ty również świadomie naginasz fakty.

„W znacznej części przypadków wiz się nie dostaje”
– Dane statystyczne wskazują, że znaczna część cudzoziemców, dla których wydano zezwolenia na pracę, rzeczywiście trafia do Polski.
– Na przykład dane MSZ i Straży Granicznej pokazują dużą korelację między liczbą zezwoleń, liczbą wydanych wiz oraz rzeczywistą obecnością cudzoziemców w
  • Odpowiedz
@manlet185cm: Ojej, co za bzdura.

Wiesz co to znaczy korelacja? Liczba nóg w terrarium koreluje z liczbą stónóg - jest dokładnie 100 razy większa i 100% skorelowana. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy liczba wydanych wiz koreluje z liczbą wydanych zezwoleń na pracę? Najpewniej tak, ale jest znacznie mniejsza.

Jeśli chcesz poinformować ile osób otrzymało wizy pobytowe w Polsce, to po prostu napisz ile osób otrzymało takie wizy, a nie
KEjAf - @manlet185cm: Ojej, co za bzdura. 

Wiesz co to znaczy korelacja? Liczba nóg ...

źródło: 940b620c32c218e2572ee88531fabacb8abc4b469794c8c242d083dc5be9d180

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@KEjAf: nareszcie jakieś konkrety. Ciężko nie wiedzieć, czym jest korelacja, po latach wdawania się w internetowe dyskusje ( ͡° ͜ʖ ͡°). Co do statystyk wizowych — jeśli są one dostępne w takim samym zakresie jak dane o zezwoleniach na pracę i masz link, to chętnie je przejrzę.
  • Odpowiedz
@manlet185cm: musisz sobie poszperać, tabelka powyżej jest skopiowaną z jakiegoś mojego komentarza kiedyś w przeszłości w wątku o dokładnie tym samym - bo podawanie pozwoleń na pracę jako liczby migrantów jest tu regularnie powtarzaną manipulacją i nieraz ją już prostowałem.

Dane pochodzą z eurostatu, to jest link z jakiegoś mojego poprzedniego komentarza, ale widzę że serwis w tym momencie nie działa. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/migr_resfirst/default/table?lang=en

Pewnie za jakiś czas znów zacznie działać, śmiało poszperaj
  • Odpowiedz
  • 1
@ppiasq: Dokładnie, pamiętam jak pod koniec 2021 moja mama zaczęła mi mówić ze boi się chodzić po mieście wieczorami ze względu właśnie na szemranych obcokrajowców.
  • Odpowiedz
@manlet185cm: Tuskobot tradycyjnie nie rozróżnia imigrantów na wizie pracowniczej których deportacja w razie czego jest ekstremalnia łatwa od nielegalnych imigrantów których nie da się wydalić bo Tusk chce im wszystkim dać azyl i zaleją nas milionami
  • Odpowiedz