Wpis z mikrobloga

Z okazji mojej wizyty w Krakowie przypomniało mi się jak 30 lat temu, w wieku ok 12 lat na wycieczce szkolnej grupka jakiś azjatów robiła sobie zdjęcie i mnie do niego zawołali.
"FOTO FOTO!" i tak sobie myślę czy jestem w czyimś albumie zdjęciowym gdzieś na końcu świata.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Didierluk: mimo, że nie jestem jakiś super z matematyki, pozwoliłem sobie wykonać obliczenia i wyszło mi na to, że masz ok 42 lata. Więc jeżeli ktoś chciałby wiedzieć ile op na lat, to już nie musicie liczyć, wszystkim się zająłem.
  • Odpowiedz
tak sobie myślę czy jestem w czyimś albumie zdjęciowym gdzieś na końcu świata.

@Didierluk: Ze mną sobie robili zdjęcia Chińczycy w Zakazanym Mieście. Ale to pewnie biedni wieśniacy, których nie stać na wydrukowanie. Co jakiś czas pewnie tylko jeden drugiemu pokazuje mówiąc "Zobacz jakiego białasa złapałem. Prawie 2 m!".
  • Odpowiedz
@Didierluk: jak jakieś 10 lat temu byłem w górach w Szwajcarii, z dużym plecakiem w ubraniu turystycznym to dwie Azjatki 40 - 50 lat chciały mi zrobić zdjęcie z przyczajki. Normalnie do nich podszedłem i sobie zrobiły zdjęcie. Też pewnie jestem w jakimś albumie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@LeonardoDaWincyj Mylisz się. W mowie robi się przerwę przed całym zwrotem "mimo że", a więc dokładnie w miejscu, gdzie stawia się przecinek. Można ewentualnie zrobić drugą, mniejszą (krótszą) przerwę bezpośrednio przed "że", ale tam przecinka i tak nie ma.
  • Odpowiedz
Mały błąd

Zauważenie prawdziwych błędów (w przypadku tego komentarza: około 42 lata zamiast około 42 lat; w przypadku innego: był około 1 miliard zamiast było około 1 miliarda) wymagałoby jakiegoś procesu myślowego, a nie tylko klawisza F3.
Obsługa tego ostatniego zresztą też często przerasta tutejszych edukatorów (podobnie jak zauważenie, że do tego samego wyrazu przypierdzieliło się już przed nimi kilku innych dyżurnych analfabetów).
Poprawiacz - >Mały błąd

Zauważenie prawdziwych błędów (w przypadku tego komentarza: ...

źródło: Chyba że

Pobierz
  • Odpowiedz
Chłop chory psychicznie ( _)
Przegląda moje wypowiedzi sprzed kilku lat i wkleja ich screeny. Kiedyś mi napisał, że losowo kliknął w którąś stronę moich komentarzy i stamtąd wziął kilka przykładów, a na screenach widać rok 2016, potem 2021, następnie 2012. Yebany stalker. Musiał przeznaczyć na to mnóstwo czasu.
Ubzdurał sobie, że jak ktoś zwraca uwagę na błąd, to jest analfabetą. Nie osoba błąd popełniająca, lecz osoba, która ten
  • Odpowiedz
że jak ktoś zwraca uwagę na błąd, to jest analfabetą

@tomilipin: Nie. Jak ktoś jest analfabetą, to jest analfabetą. Jeżeli mimo bycia analfabetą poświęca setki godzin na próby udzielania porad językowych, to jest… Obawiam się, że nie znam odpowiedniego słowa (a nawet gdybym znał, to zapewne wywołałoby ono reakcję tutejszej cenzury).

już wiem, że prawie pół roku temu walnąłem się podczas poprawiania
  • Odpowiedz
@Poprawiacz Nie czytam całości, bo jeszcze się zarażę. Przyciągnęło mnie "mimo że" i odnoszę się do tego fragmentu. Jeśli zakładasz, że ktokolwiek w tysiącach komentarzy wyszukuje błędów, to mam dla ciebie złe wieści... Jesteś jedynym osobnikiem, który poświęca swój czas na tę niepoważną czynność.

W ogóle ciekawe, że bez wołania tu przylazłeś. Nie jesteś autorem tego wątku więc nie dostałeś powiadomienia. Czyżbyś nałogowo śledził mój profil? (ʘʘ)
  • Odpowiedz
Jeśli zakładasz, że ktokolwiek w tysiącach komentarzy wyszukuje błędów, to mam dla ciebie złe wieści...

@tomilipin: Skoro – jak twierdzisz – nie jesteś osobą wyszukującą błędów (po polsku brzmiałoby to: wyszukującą błędy), czyli normalnie czytasz te wszystkie analfabetyczne bełkoty, a mimo to jedynym problemem, jaki w nich dostrzegasz, jest jakiś przecinek w „chyba że” albo „mimo że”, to ja mam bardzo złe wieści dla Ciebie… (swoją drogą, wygląd wielokropka
  • Odpowiedz
@Poprawiacz: Masz rację, powinienem był napisać "wyszukującą błędy".

normalnie czytasz te wszystkie analfabetyczne bełkoty

Tak! Wyobraź sobie, że czytam komentarze ludzi na wykopie! Niesamowite, prawda? To pewnie zakłóca twoje urojenia o mnie wchodzącym na wykop jedynie w celu znalezienia czyjejś pomyłki i jej poprawienia, ale trudno... kiedyś musiałeś poznać prawdę. Jak widzę błąd to czasami go poprawiam. Czasami. Poza tym, nie czepiam się każdego błędu w czyjejś wypowiedzi. Wiesz sam
  • Odpowiedz
przypadkiem wpadłeś na moje komentarze sprzed kilku lat, i to akurat te z pomyłkami. No co za przypadek!

@tomilipin: To, że najaktywniejsi spośród tutejszych edukatorów od dłuższego czasu komunikują się ze światem niemal wyłącznie monosylabami, emotkami i obrazkami, raczej nie jest dziełem przypadku.
Jako że nie gustuję w takiej twórczości, zerknąłem na komentarze zawierające przynajmniej namiastkę zdań. W tym, że praktycznie każdy taki komentarz zawiera jaskrawe oznaki – delikatnie mówiąc –
  • Odpowiedz