@rzzz: częściowo zmowa milczenia w mediach - bo NBP może jednym ruchem to zakończyć podwyższając rezerwę cząstkową - ale o tym lepiej nie mówić; częściowo za każdym razem ten argument jest odbijany "a przecież możesz kupić obligacje po co ci lokata" - ale tylko na absurdalne okresy zapadalności, a argumenty o płynności tych obligacji mnie nie przekonują
@rzzz: najlepsze jest jak Wykopowicze pi3rdola o najdroższych kredytach w Europie jakby to nie wynikało z sytuacji ekonomicznej i struktury kredytu tylko z jakiejś rywalizacji rynkowej xd
A tu co najwyżej można marże porównywać ale na pewno nie oprocentowania
To brzmi jakby przeciętny wykopowicz nie miał bladego pojęcia z czego składa się oprocentowanie i jak się je wylicza za co szczególnie by mnie szczerze mówiąc nie zdziwiło
@darek-jg: "nadpodaż" depozytów wychodzi dopiero jak podstawisz do równania absurdalnie niską "stopę rezerwy", która NBP powinien podnieść razem ze stopami procentowymi - ale tego nie robi a wokół tematu jest w mediach zmowa milczenia, zamiast budowania potrzebnej presji
@villager efekt na rezerwie cząstkowej byłby zadowalający przy dużym obrocie kasy, u nas jest on słabiutki, a wszyscy którzy krzyczą o jego podbicie patrza się na efektywność tego rozwiązania najchętniej z usa - krainy kredytem stojącej...
nikt nie walczy z nimi o "uczciwie oprocentowane depozyty"
@rzzz: nie da się zmusić banku, żeby płacili więcej, skoro nie potrzebuje depozytów. A jak ktoś potrzebuje wyższego oprocentowania na depozycie, to wybiera obligacje skarbowe bez żadnej łaski. Tutaj jest alternatywa, a w kredytach niestety jej nie ma
NBP może jednym ruchem to zakończyć podwyższając rezerwę cząstkową
@villager: Właśnie tak. Jakoś do pandemii % depozytów bez problemu oscylowało wokół WIBORu. Po zadrukowaniu pandemii pojawiła się w systemie gigantyczna nadpłynność, którą bank centralny powinien możliwie jak najszybciej ściągnąć z rynku podwyższając stopę rezerwy obowiązkowej. Pomogłoby to też w zbijaniu inflacji, bo obecnie kanał depozytowy polityki pieniężnej po prostu nie działa.
@rzzz: Te 3% to dla clueless frajerow sa, ktorzy sie nie interesuja ofertami bankow. Ja od dwoch lat trzymam wiekszosc kasy na kontach oszczednosciowych/lokatach i ponizej 6.5% w skali roku jeszcze nie zszedlem. Teraz w Volkswagen Banku mam 7.2% na pol roku(oferta chyba jest do 500k pln). Wystarczy rotowac co pol roku ofertam - teraz jak mi sie skonczy za 5 miesiecy konto w tym banku to akurat nowe srodki
Te 3% to dla clueless frajerow sa, ktorzy sie nie interesuja ofertami bankow.
@karaszer0: A to swoją drogą. Polacy trzymają miliardy gotówki na nieoprocentowanych RORach, albo lokatach na 1% w PKO BP. Kompletny analfabetyzm finansowy.
@rzzz dziś oglądałem, że 75% ludzi nie ma oszczędności pozwalających im przeżyć pół roku bez wypłaty. O jakiej walce o depozytach Ty mówisz. Większość nie ma żadnych oszczędności tylko kredyty więc to ich interesuje
dlatego wibor powinien być powiązany z lokatami -wszyscy na tym skorzystamy
@CarlChryniszzswics: Prawnie nie może. BMR która reguluje te kwiestie stanowi wprost:
„wskaźnik referencyjny stóp procentowych” oznacza wskaźnik referencyjny, który na potrzeby pkt 1 lit. b) ppkt (ii) niniejszego ustępu jest wyznaczany w oparciu o stopę, według której banki mogą udzielać pożyczek innym bankom lub agentom lub pożyczać od innych banków lub agentów na
Wskaźnik stóp musi mierzyć hurtowy rynek pieniądza.
@Nicolas_Bourbaki: raportowana średnia lokat nie jest takim wskaźnikiem? Oczywiście, że prawo trzeba by zmienić. Jednak w obecnym czasie, powyższy wskaźnik też nie działa bo banki nie udzielają sobie wzajemnie pożyczek (w takim stopniu, aby to zapewniło przejrzystość i transparentność). Aktualnie jest zapytanie teoretyczne i na jego bazie jest generowany wibor - co jest też złe.
Te 3% to dla clueless frajerow sa, ktorzy sie nie interesuja ofertami bankow.
Ja od dwoch lat trzymam wiekszosc kasy na kontach oszczednosciowych/lokatach i ponizej 6.5% w skali roku jeszcze nie zszedlem. Teraz w Volkswagen Banku mam 7.2% na pol roku(oferta chyba jest do 500k pln).
Wystarczy rotowac co pol roku ofertam - teraz jak mi sie skonczy za 5 miesiecy konto w tym banku to akurat nowe srodki mi sie zresetuja
To wynika z ekonomicznego analfabetyzmu, czy gołodupctwa i mentalności wiecznych dłużników?
Hipoteka na 7% przy inflacji 5% to złodziejstwo, ale depozyt na 3% to "taka oferta".
#nieruchomosci #gospodarka #ekonomia #banki
To nieprawda. Wartość depozytów w bankach komercyjnych przekracza wartość udzielonych przez nich kredytów.
A tu co najwyżej można marże porównywać ale na pewno nie oprocentowania
To brzmi jakby przeciętny wykopowicz nie miał bladego pojęcia z czego składa się oprocentowanie i jak się je wylicza za co szczególnie by mnie szczerze mówiąc nie zdziwiło
@rzzz: nie da się zmusić banku, żeby płacili więcej, skoro nie potrzebuje depozytów. A jak ktoś potrzebuje wyższego oprocentowania na depozycie, to wybiera obligacje skarbowe bez żadnej łaski. Tutaj jest alternatywa, a w kredytach niestety jej nie ma
@villager: Właśnie tak. Jakoś do pandemii % depozytów bez problemu oscylowało wokół WIBORu. Po zadrukowaniu pandemii pojawiła się w systemie gigantyczna nadpłynność, którą bank centralny powinien możliwie jak najszybciej ściągnąć z rynku podwyższając stopę rezerwy obowiązkowej. Pomogłoby to też w zbijaniu inflacji, bo obecnie kanał depozytowy polityki pieniężnej po prostu nie działa.
źródło: wibor_oproc
PobierzJa od dwoch lat trzymam wiekszosc kasy na kontach oszczednosciowych/lokatach i ponizej 6.5% w skali roku jeszcze nie zszedlem. Teraz w Volkswagen Banku mam 7.2% na pol roku(oferta chyba jest do 500k pln).
Wystarczy rotowac co pol roku ofertam - teraz jak mi sie skonczy za 5 miesiecy konto w tym banku to akurat nowe srodki
@karaszer0: A to swoją drogą. Polacy trzymają miliardy gotówki na nieoprocentowanych RORach, albo lokatach na 1% w PKO BP. Kompletny analfabetyzm finansowy.
@CarlChryniszzswics: Prawnie nie może. BMR która reguluje te kwiestie stanowi wprost:
„wskaźnik referencyjny stóp procentowych” oznacza wskaźnik referencyjny, który na potrzeby pkt 1 lit. b) ppkt (ii) niniejszego ustępu jest wyznaczany w oparciu o stopę, według której banki mogą udzielać pożyczek innym bankom lub agentom lub pożyczać od innych banków lub agentów na
@Nicolas_Bourbaki: raportowana średnia lokat nie jest takim wskaźnikiem? Oczywiście, że prawo trzeba by zmienić. Jednak w obecnym czasie, powyższy wskaźnik też nie działa bo banki nie udzielają sobie wzajemnie pożyczek (w takim stopniu, aby to zapewniło przejrzystość i transparentność). Aktualnie jest zapytanie teoretyczne i na jego bazie jest generowany wibor - co jest też złe.