Wpis z mikrobloga

@szarley: jest, chodzi głównie o słuch, oni mają lepszy słuch niż przeciętna osoba, przez co łatwiej im wyłapać dźwięki i różnice w słowach, a co za tym idzie wymowa dlatego trochę szybciej się uczą.
  • Odpowiedz
Lo kurde, ja to bym po polsku przed kamera ledwo cos wydukal :D

@xanat0s: bo nie masz doświadczenia z byciem w centrum uwagi xd ja pewnie bym powiedział, że jeszcze gdy chodziłem do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałem
  • Odpowiedz
ciekawe czy jest korelacja między zdolnością do nauki języków a talentem muzycznym. Strasznie im zazdroszczę, ja z moim angielskim czuję się jak debil

@szarley: JA z moim angielskim czuje się jak Ty :/
  • Odpowiedz
@Zuzka_z_Bornholmu: O kurczę bardzo fajny wywiad, prowadząca też profesjonalna. A bracia to już w ogóle, spadłem z krzesła gdy usłyszałem jak fantastycznie mówią. Naprawdę, bardzo dobre wymawianie, aż niemożliwe że oni nie mieli wcześniej przygotowanego skryptu rozmowy
  • Odpowiedz
@szarley Generalnie to osobom, który mają "słuch" muzyczny, lepiej przychodzi nauka języków obcych, szczególnie jeśli mowa o językach tonalnych jak, np. chiński czy tajski.
  • Odpowiedz
ciekawe czy jest korelacja między zdolnością do nauki języków a talentem muzycznym

@szarley: Dawno temu pracowałem w szkole muzycznej(w administracji) z Japonką, nauczycielką gry na fortepianie i też była parę lat w Polsce i genialnie mówiła po Polsku + ten Japoński akcent to bawiła każdego(oprócz zazdrosnych Polek). Wydaje mi się, że to połączenie wyostrzonego zmysłu słuchu + azjata.
  • Odpowiedz
@szarley: w sumie to by miało sens. Muzyka to dźwięk. Jeśli masz elitarny poziom zrozumienia tego co słyszysz, potrafisz odróżniać i zapamiętywać dźwięki oraz masz dość pamięci mięśniowej żeby wydać bardzo konkretny dźwięk to tak naprawdę fonetycznie jesteś w stanie ogarnąć każdy język dość szybko.
Z resztą każdy instrument można trochę traktować jak osobny język.
  • Odpowiedz