Aktywne Wpisy

moll +14
Powieje trochę paranoją zapewne, ale szukam #ksiazki dla preppersów, do survivalu czy innego bushcraftu - takiej jak dla debila, totalnie od podstaw, która pozwoli na "przetrwanie" w razie wojny albo innego kataklizmu. Najlepiej jakby było to w formacie, który można zapakować do plecaka ewakuacyjnego po lekturze.
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi

labla +116

wlałem 4.2 litra oleju do silnika 2.0 JTDm (Fiat/Opel/Alfa).
Przed wymianą bagnet wskazywał wyraźnie ponad MAX, więc pomyślałem, że może olej rozrzedził się przez dostającą się ropę – dlatego postanowiłem go wymienić.
Po spuszczeniu starego oleju okazało się, że zeszło z niego również około 4.2 litra, więc wychodzi na to, że z ropą raczej nie było problemu.
Po zalaniu świeżego oleju bagnet nadal pokazuje poziom powyżej MAX, mimo że ilość oleju jest zgodna ze specyfikacją. Auto stoi równo, pomiar robiony po odpaleniu i ostygnięciu.
Pytanie do ogarniętych: czy to normalne, że bagnet w tych silnikach tak zawyża wskazania?
Czy ktoś miał podobnie i po prostu trzeba się kierować ilością, a nie ślepo wierzyć bagnetowi?
Na zdjęciu świeży olej, chodź przy starym oleju pomiar wyglądał tak samo
#motoryzacja #mechanikasamochodowa #alfaromeo #samochody
źródło: IMG_0987
PobierzCzęsto jest tak, że olej siedzi w tej rurce i jak jest bagnet w środku to nie chce spłynąć i zakłamuje pomiar.
a jak udało ci się zlać cały stary olej? w 100%? To nie jest tak, że wlewasz 4,2L bo tak napisane i bagnet źle pokazuje. Tylko wlewasz 4L i dolewasz potem małymi ilościami tak, żeby było max na bagnecie.
@pawel-domagalski: specyfikacja to podaje ilość oleju dla suchego silnika. Przy wymianie nie da się zlać całego, zostaje w kanałach, pompie, szklankach, załamaniach miski/głowicy.
Jak się bierzesz za takie rzeczy a nie masz pojęcia co robisz, to weź sobie spraw odpowiednią książkę (i poczytaj trochę przed zabraniem się do pracy) albo chociaż obejrzyj parę filmów na YT.
Że to robił mechanik, to nie znaczy nic.
@pawel-domagalski: W tym silniku ten bagnet to jakiś żart, nigdy nie wskazuje poprawnie. Olej temat, te auto poprawnie bedzie jechało na 4 jak i 4,5 litra oleju.