Aktywne Wpisy

Megasuper +8
Zmiana na lepsze czy gorsze?
źródło: temp_file5455222203552683177
Pobierz
dsomgi00 +67
Jakiś sojak się zesrał, że chłop się źle ubrał na randke, a kobitka niby odstrzelona jak bóstwo xD. Typ ma normalną polóweczke, krótkie jeansowe spodenki to w co miał się o-----ć, w smoking żeby pod parasolkami z panienką wypić p--o i zjeść pizze?
#randkujzwykopem #modadamska #modameska
#randkujzwykopem #modadamska #modameska
źródło: Bez tytułu
Pobierz

Rekordzista wybudował dom do stanu deweloperskiego za 130 koła - w sumie podobny jak mój po prostu a) zrobił większość samemu b) zbudował go w okolicach 2010 roku, gdzie matbudy były tanie jak barszcz. I to nie jest żadna ściema ani bajka, tak można było wtedy zrobić.
Obecnie robocizna to nawet do 70-80% ceny całości!
Więc jak mi ktoś pierdzi dziś o tym, jak to 5000 z metra do deweloperskiego to norma, albo jak to nie da się wykończyć ekipami poniżej 1500 z metra z materiałem, to cóż... nie wiem co powiedzieć, po prostu wiele osób jest dymanych bez mydła na stawki i się na nie godzi. I nie wiem, czy wynika to z bezradności, czy wygody, ale taka prawda, przyjaciele. Wygoda kosztuje i szczerze mówiąc zaczyna kosztować tak dużo, że nawet mając więcej niż mam (a obecnie mam 17600 brutto m/c, czyli taki przeciętny korposzczur średniego szczebla w Waw) nie podołałbym stawkom, jakie chcą budowlańcy, gdybym miał z godziny mojej pracy opłacać godzinę ich pracy.
Wiem, że w odpowiedzi na ten komentarz spłaczą się budowlańcy wykopowi i mi napiszą, że:
a) nimi gardzę i chcę, by zarabiali minimalną
b) za jakość się płaci
c) jestem zawistny
d) "to tyle kosztuje"
e) <wpisz inne typowe teksty budowlańca>
ale nie, odpowiem od razu: nie gardzę Wami, nie chcę ustalać Wam stawek, nie zazdroszczę Wam zaradności - zwracam jedynie uwagę na to, że 50 czy 100 zł za metr kwadratowy niektórych czynności - tych autentycznie banalnych typu układanie wełny, które dosłowonie polega na wkładaniu wełny pomiędzy profile metalowe - wychodzi bardzo drogo w porównaniu z tym, co zwykły człowiek zarabia w porównywalnej pracy na etacie. I tu nie ma z czym się kłóćić, to są fakty: jest to praca fizyczna lżejsza od pracy na kasie, w magazynie czy jeżdżenia widlakiem, ale z jakiegoś powodu przekonaliście społeczeństwo, że za nią trzeba płacić 5-10x więcej za godzinę xD
Więc drodzy mircy planujący budowę, serio rozważcie, czy nie dacie rady zrobić pewnych rzeczy sami. Są rzeczy, których nie warto tykać się samemu - np. tynki, bo uważam, że tynki naprawdę trudno zrobić równo bez wprawy i to nawet mając agregat pod ręką - ale są rzeczy, za które płacicie fortunę, a które nie wymagają praktycznie żadnej wprawy.
Na przykład:
1. rozprowadzenie okablowania elektrycznego. Nie musicie go podłączać jak nie umiecie. Po prostu bierzecie kabelek, dociskacie do ściany, robicie dziurę (w betonie komórkowym można ją wkrętarką zrobić nawet) i łapiecie taką metalową spinką, by się trzymało. I takich spinek zakładacie kilkanaście. I obwód gotowy. Czy to brzmi na trudne zadanie? Nie? A wiecie, że Pan elektryk weźmie za to kilka tysięcy złotych???
2. Przytoczona wełna. Serio. Bierzecie kawał wełny i wsadzacie w osadzony profil. 50 zł za metr kwadratowy xDDD
3. Styropian na podłogę czy poddasze. Bierzecie płytę, kładziecie płytę. Czasem docinacie brzeszczotem. Nawet tego kleić nie potrzebujecie. Tyle. I znów - kilka tysięcy oszczędności.
Szanujcie siebie, swoją pracę, swoje pieniądze. Taka rada. Podziękujecie mi po budowie.
#nieruchomosci #budowadomu #budujzwykopem
@mickpl: A jest jeszcze większy sektor współczesnych niewolników do np wylewania asfaltowych podjazdów, tego koszenia trawników tak samo.
Tutaj chłop @Yuri_Yslin cały rozdział wpisu poświęcił na różnice w zarobkach a np w Norwegii właśnie one są niewielkie, Polaki nie pojmują że ta fizyczna praca serio kreuje wartość i
@wredny_bombelek Dla kontekstu, jeśli dobrze kojarzę to @borjaki ma ponad 40 koła na łapę m-c, takiego poziomu poza IT nie da się generalnie osiągnąć - dyrektor (taki pomniejszy, biura/departamentu) nie-IT zarabia tak z 20-25 koła na łapę. Managing Director -
@mickpl: W życiu nie wpuściłbym kogoś takiego na swój teren. Pilnuj tego, żyj później w strachu tygodniami czy wrócą którejś nocy. Absurd.
FYI żeby podzlecać takie prace różne też trzeba już mieć o nich pojęcie
1. kupić i zostawić (mozna złapać bakcyla ;))
2. kupić i potem odsprzedać jak @Marek_Kodrat
3. wypożyczyć. W przypadku np. agregatu malarskiego to
@Saeglopur: +1
wygląda efekt finalny - bez urazy.
Jestem bardzo wymagający, tam gdzie powinno być równo, ma być równo. Tam gdzie ma być zgodnie z standardem, ma być zgodnie - bez półśrodków.
Poza tym YT to miejsce w którym każdy jest fachowcem bez weryfikacji, wiele osób sobie zaprzecza.
@bdg-bro: +1. Ja za wykończenie zapaciłem naprawdę świetnemu gościowi, zrobił niesamowicie - wyszło mi ok. 180000zł za 150m^2 sumarycznie, z czego jego robocizna to było 60000.
Robił 3 miechy, 3 osoby łącznie. Wyszło 1200 zł za metr z pięknie zrobionym wykończeniem - na wykopie słyszę, że za tyle to materiałów nie kupię.
Najlepiej robić wygodne roboty pod dachem.
@Strigiformesman: No właśnie. WTF?