I co kodoklepaki już czujecie jak zostaniecie zwolnieni i będzie potrzebne tylko top 10% najbardziej wykształconych programistów z najlepszych uniwersytetów?
@lx200 nigdy nie biore na powaznie pracownikow "naukowych" (szczegolnie w IT), ktorzy cala swoja kariere w branzy opierdaja na p--------o na uczelni. Zawsze najlepszymi wykladowcami byli Ci ktorzy normalnie pracowali a uczelnie traktowali jako side job for fun.
@WyjmijKija: trochę racji jednak ma, chociaż przesadził z tymi procentami moim zdanie. Z drugiej strony w ostatnim akapicie jest że nie będzie dywagował jak zmieni się branża xD
@lx200: z całym szacunkiem dla pana Mikołaja, ale patrząc, że całe jego doświadczenie(według profilu na linkedin) to praca na uczelniach, to nie brałbym go za szczególnego znawcę rynku pracy kodoklepaczy - https://www.linkedin.com/in/mikolajmorzy/?originalSubdomain=pl
@WyjmijKija: no nie ukrywajmy się, że ma też dużo racji. Chyba każdy bardziej ogarnięty jest w stanie stwierdzić, że większość osób klepiących kod nie będzie już potrzebnych
@lx200: A co ten profesorek się ma za elitę? Testo już mówił prawdę o polskich uczelniach lata temu. Jaaa p------e xD profesorek on mysli ze jest kims, a jest zerem. Sam nagabuje na uczelnię, bo złapał bóldupy, że bootcampiarze i kursiarze z Udemy robią lepsze wykłady niż on dla studentów. BO JA CHCĘ GATEKEEPING, ale taki, że studenci będą mi lizać rowa na zaliczenie xD.
@lx200 No i bardzo dobrze, ze u---------ą miejsca. Bedzie mniej ludzi z sensownych uniwersytetów, a więcej z wyzszych szkółek robienia hałasu z dyplomem informatyki społecznej.
Już niedługo Chiny zaatakują Tajwan i produkcja wszystkich chipów zostanie sparaliżowana. Wytwarzanie chipów do AI będzie na samym dole priorytetów. Kupimy sobie 10-15 lat pracy jeszcze.
@lx200 myślę, że większość panów dokturow na polskich uczelniach technicznych to się wuja zna na wdrażaniu systemów it. Ale za to znają się na pisaniu bubble sortow długopisem
Na ten moment nie ma szans żeby AI zastąpiło klepaczy kodu, niedawno testowałem co chatgpt wysmaruje mi w oparciu o dokumentację pewnego API i to się jedynie do kabaretu nadawało.
I co kodoklepaki już czujecie jak zostaniecie zwolnieni i będzie potrzebne tylko top 10% najbardziej wykształconych programistów z najlepszych uniwersytetów?
#programowanie #programista15k #informatyka #kryzysit #pracait #medycyna #lekarski
źródło: Screenshot_20250405_125153_Chrome
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Sam nagabuje na uczelnię, bo złapał bóldupy, że bootcampiarze i kursiarze z Udemy robią lepsze wykłady niż on dla studentów. BO JA CHCĘ GATEKEEPING, ale taki, że studenci będą mi lizać rowa na zaliczenie xD.
Patrzcie https://sin.put.poznan.pl/people/details/mikolaj.morzy
3 ksiazki napisal
Już niedługo Chiny zaatakują Tajwan i produkcja wszystkich chipów zostanie sparaliżowana. Wytwarzanie chipów do AI będzie na samym dole priorytetów. Kupimy sobie 10-15 lat pracy jeszcze.