Wpis z mikrobloga

• 202
@SilesianPill Wrocław zasysa cały potencjał z okolic.

Na Warmii i Mazurach praktycznie każde większe miasto jest w kryzysie.

Wschód województwa lubelskiego również ma spore problemy. Przy czym mówimy tu o najbiedniejszym regionie kraju.
  • Odpowiedz
@SilesianPill: Wrocław wyciska z całego Dolnego Śląska wszystko co się da. Dolny Śląsk 10km za Wrocławiem to jest Polska B, C. Tak naprawdę w Polsce jest Warszawa potem kolejne 5 miast. Trochę średnich miast i reszta co podupada.
  • Odpowiedz
@SilesianPill: Byłem na dolnym śląsku początkiem marca, przejeżdżałem przez te wszystkie małe miejscowości aby przenocować w Głuchołazach i jechać dalej w kierunku Czech. To co tam zobaczyłem to była masakra, ja nie wiem jak tam ludzie żyją, idzie depresji dostać. Ja pochodzę i mieszkam w Małopolsce, u nas wygląda to zupełnie inaczej i wcale nie mówię o Krakowie czy Zakopanem, ale ogólnie o podobnych dziurach jak tam.
  • Odpowiedz
  • 62
@Snowflake_ potwierdzam, większość dolnośląskich miasteczek to apokaliptyczny obraz nędzy i rozpaczy, ruina bez żadnych szans na jakąkolwiek zmianę.
  • Odpowiedz
To już nie urbanizacja, ale metropolizacja i jak na razie zapowiada się, że przyniesie więcej wad dla kraju niż zalet.

@Slavcel: Brak polityki regionalnej opierającej na modelu polaryzacyjno-dyfuzyjny zbiera swoje żniwa teraz.
  • Odpowiedz
@SilesianPill Dolny Śląsk i Wrocław są ogólnie piękne, ale miejscowości na 2/3km od wrocławia to jest istna tragedia i rozpacz. W innych województwach tak nie ma. Myśląc o budowie domu, przestałem rozważać ten region. Albo będziesz mieszkać w kołchoźniku pod wrocławiem albo kompletnej dupie 10km od wrocławia. Nie ma nic pomiędzy.

5km od wrocławia są miejscowości, które mają jedną drogę dojazdową i nie są wyasfaltowane. Lata zaniedbań i promowanie Wrocławia wyjdzie
  • Odpowiedz
Byłem na dolnym śląsku początkiem marca, przejeżdżałem przez te wszystkie małe miejscowości aby przenocować w Głuchołazach

@Snowflake_: Głuchołazy to Opolszczyzna. Jeśli chodzi o Dolny Śląsk, to smutnym miastem jest Kłodzko, Bielawa tudzież Nowa Ruda.
  • Odpowiedz
LGOM jeszcze jakoś sobie radzi, ale miejscowości takie jak Kamienna Góra, czy Nowa Ruda to Polska C w pełnej krasie.

Dolny Śląsk ma to błogosławieństwo i przekleństwo, że często przechodził z rąk do rąk. Do mniej więcej lat 70 ścianę zachodnia uznawano za potencjalny poligon na kontrofensywę wojsk NATO. Nie inwestowano tu mocno. Po czasach niemieckich tak naprawdę Dolny Śląsk odżył od 2004, jak zachodni kapitał tutaj wjechał na grubo. Orbity Wrocławia
  • Odpowiedz
@LebronAntetokounmpo pokaż mi co tam do zaoferowania mają te Legnicę, Polkowice, Trzebnice. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Te wsie pod wrocławiem nawet nie są skanalizowane, niektóre dostały grube dofinansowania, a i tak jest to kropla w morzu potrzeb niestety. Wszystkich ciągnie do wrocławia, w tygodniu do roboty w weekend na balety.
  • Odpowiedz