Do ludzi broniących 0,8% populacji z wiecej niż trzema mieszkaniami przed katastrem:
1. ludzie dzielą się na tych, co zarabiają pracą i na tych, co zarabiają przez posiadanie kapitału. 2. Przytłaczajaca większość tych drugich nie jest pierwszym pokoleniem posiadajacym kapitał. 3. Mając odpowiednio duży kapitał nie trzeba robić nic, bo on sam pracuje, a mówiąc bardziej precyzyjnie, przez uwarunkowania naszego systemu inni na niego pracują. 4. Nawet jeśli zarabiacie te swoje 20k netto B2b (jak wiadomo tyle zarabia 90% ludzi na wykopie), nadal należycie do PIERWSZEJ grupy, bo utrzymujecie się z pracy.
Więcej was łączy z nigeryjskim górnikiem niż z polskim multimilionerem, więc przestańce w końcu spermić do bogatych, bo pierwszy raz od dawna w tym liberalnym chlewie mamy szanse wywalczyć coś dla klasy pracującej. Wspierajmy się nawzajem, a nie patrzmy z pogardą jeden na drugiego, bo jeden ma 9k w korpo a drugi 2k mniej na magazynie. Jedziemy na tym samym wózku.
@zielonzielon: Ludzie dzielą się na tych którzy muszą pracować aby się utrzymać oraz tych którzy nie muszą. Jak musisz pracować, to nawet jak masz 30k miesięcznie, ale jakbyś przestał pracować i po pół roku-roku braknie ci kasy - to bliżej ci do prola niż do klasy wyższej która pracować nie musi wcale, bo ktoś robi na nią.
Jeszcze niech to ktoś lewicy wytłumaczy, bo to dla nich bardzo trudne do
@Khaine: Kultywowanie takich stereotypów jak te zawarte w Twoim komentarzu też szkodzi sprawie. Koleżeńsko zachęcam do zaaktualizowania swoich informacji o naszej współczesnej lewicy.
że najbardziej na świecie d-----ć trzeba gołodupca bez majątku 50% PITem na UOPie bo śmie śmieć mieć możliwość się czegoś dorobić przed 80tką, więc trzeba burżujowi połamać kolana, ale jak ktoś ma 10 milionów w nieruchomościach i przez to nie musi pracować w ogóle, to jeszcze mu dajmy zasiłek dla bezrobotnych, bo przecież nie nie ma pracy i wg ich logiki jest biedny, bo nie pracuje XD
Koleżeńsko zachęcam do zaaktualizowania swoich informacji o naszej współczesnej lewicy.
@zielonzielon: kompletna bzdura, nie próbuj tutaj przepychać fałszywej narracji o tym, że nasza lewica coś rozumie (Zandberga do lewicy oczywiście nie wliczam ( ͡°͜ʖ͡°)). Jeszcze nie tak dawno słyszałem wywiad z przedstawicielem lewicy w radiu, gdzie klepania była stara śpiewka o tym, że "zarabiający więcej muszą się dorzucać, zarabiający takie kwoty jak 10 tys.
@Wap30: Jak użyłem słowa "lewica" to miałem na myśli właśnie Zandberga i jego partie. Tych oportunistów z SLD, dla niepoznaki nazwanych "Nową Lewicą", to tylko opluć za udawanie lewicy.
@zielonzielon: pytanie. Czy jak na wynajmie mieszkań zarobię więcej niż 120k brutto to też wpadam w drugi próg podatkowy? Czy mogę zarobić 10 mln i nadal płacę 8%?
Bo nie, nie chcą d-----ć gołodupców, wręcz przeciwnie
@jozef-dzierzynski: Ok, to jakie podatki powinna płacić osoba zarabiająca około 15k brutto nie posiadająca żadnego majątku? Bo ja od lewicy za każdym razem słyszałem, że brali wyłącznie pod uwagę obecne zarobki danej osoby totalnie mając wywalone czy ta osoba jest na dorobku czy już jest zarobiona po pachy. I w ten sposób możesz zarobić 5k ale odziedziczyć 4 nieruchomości i być w
Czy jak na wynajmie mieszkań zarobię więcej niż 120k brutto to też wpadam w drugi próg podatkowy? Czy mogę zarobić 10 mln i nadal płacę 8%?
@pwone: Ja zadam lepsze pytanie - czemu BOGOLSTWO ocenia się wyłącznie po bieżących zarobkach a nie poprzez sumę zarobków oraz majątku (bo programista 20k może być realnie biedniejszy od kasjerki z biedry która odziedziczyła mieszkanie w centrum Warszawy po babci które kosztuje teraz 1.3
Zandberg faktycznie mówi mniej więcej to co ty, ale na lewicę nawet nie warto napluć.
@Wap30: A debile z Razem to niby czym się różnią? W Polsce wydatki państwowe są większe niż w Danii i Szwecji a kretyni z Razem na każdy problem odpowiadają wyższe podatki i wyższe wydatki w ogóle nie widząc niegospodarności obecnego systemu ani jakichkolwiek propozycji zmian systemowych. Prymitywni populiści jak cała reszta tylko ich populizm wam
I czemu chcemy gnoić tylko tych którzy mają duże zarobki tu i teraz nawet jeśli za wynajem mieszkania lub ratę kredytu muszą oddać pół pensji i bynajmniej za bogato nie żyją.
@Khaine: A czemu jak ktoś oszczędza i buduje całe życie majątek to ma płacić większe podatki od zarabiającego więcej programisty który przepierza całe pieniądze na konsumpcje?
@Khaine ja uważam że to jest zadanie dla ekonomistów wypracować taki model procentowy aby budżet państwa się spiął i jednocześnie jak najwięcej ubogich było zwolnionych od podatku. Od tego jaki budżet państwa mamy, powinna być w sumie kwota wolna od podatku ogółem, minimum kwoty wolnej to minimalna krajowa.
Ja jestem zdania że podatkowanie powinno się zaczynać od klasy "sredniej", tzn takiej która stać na wakacje dwa razy w roku za granicą,
czemu BOGOLSTWO ocenia się wyłącznie po bieżących zarobkach a nie poprzez sumę zarobków oraz majątku
@Khaine: Ale niby kto tak ocenia? Człowiek zarabiający 5k na reke z mieszkaniem po rodzicach za powiedzmy 700k jest dużo bogatszy niż dorobkiewicz bez majątku zarabiający 10k. Każdy normalny człowiek chyba to rozumie. Własnie dlatego Razem chce mniejsze podatki ściągać z pracy, a większe z posiadania kapitału.
Ja jestem zdania że podatkowanie powinno się zaczynać od klasy "sredniej", tzn takiej która stać na wakacje dwa razy w roku za granicą, mają kilkuletnie auto, mieszkanie, zarabiają nieźle - ci na dorobku do takiego stanu powinni być zwolnieni z podatku, aby jak najszybciej do tego statusu dociagnąć.
@ButtHurtAlert: Ja uważam tak samo. Podatki powinni płacić ludzie co ich na nie stać i w zasadzie to już i tak nie
I w ten sposób możesz zarobić 5k ale odziedziczyć 4 nieruchomości i być w 50x lepszej sytuacji niż ten co ośmielił się zarabiać 15k bo wychodzi dopiero z biedy i się czegoś dorabia, więc temu drugiemu trzeba d-----ć klinem podatkowym 50%.
@Khaine: katastralny, mówi to panu coś? katastralny zmniejsza nierówności w tym zakresie tak samo wyższy podatek od spadków
ja od lewicy za każdym razem słyszałem, że brali wyłącznie pod uwagę obecne zarobki
Do ludzi broniących 0,8% populacji z wiecej niż trzema mieszkaniami przed katastrem:
1. ludzie dzielą się na tych, co zarabiają pracą i na tych, co zarabiają przez posiadanie kapitału.
2. Przytłaczajaca większość tych drugich nie jest pierwszym pokoleniem posiadajacym kapitał.
3. Mając odpowiednio duży kapitał nie trzeba robić nic, bo on sam pracuje, a mówiąc bardziej precyzyjnie, przez uwarunkowania naszego systemu inni na niego pracują.
4. Nawet jeśli zarabiacie te swoje 20k netto B2b (jak wiadomo tyle zarabia 90% ludzi na wykopie), nadal należycie do PIERWSZEJ grupy, bo utrzymujecie się z pracy.
Więcej was łączy z nigeryjskim górnikiem niż z polskim multimilionerem, więc przestańce w końcu spermić do bogatych, bo pierwszy raz od dawna w tym liberalnym chlewie mamy szanse wywalczyć coś dla klasy pracującej. Wspierajmy się nawzajem, a nie patrzmy z pogardą jeden na drugiego, bo jeden ma 9k w korpo a drugi 2k mniej na magazynie. Jedziemy na tym samym wózku.
Jeszcze niech to ktoś lewicy wytłumaczy, bo to dla nich bardzo trudne do
jesteś świadom że
Wy to w innym świecie żyjecie.
Nawet w Warszawie za taką robotę płacą 5k netto i to z full premiami i dodatkami
Komentarz usunięty przez autora
@zielonzielon: kompletna bzdura, nie próbuj tutaj przepychać fałszywej narracji o tym, że nasza lewica coś rozumie (Zandberga do lewicy oczywiście nie wliczam ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Jeszcze nie tak dawno słyszałem wywiad z przedstawicielem lewicy w radiu, gdzie klepania była stara śpiewka o tym, że "zarabiający więcej muszą się dorzucać, zarabiający takie kwoty jak 10 tys.
@jozef-dzierzynski: Ok, to jakie podatki powinna płacić osoba zarabiająca około 15k brutto nie posiadająca żadnego majątku? Bo ja od lewicy za każdym razem słyszałem, że brali wyłącznie pod uwagę obecne zarobki danej osoby totalnie mając wywalone czy ta osoba jest na dorobku czy już jest zarobiona po pachy. I w ten sposób możesz zarobić 5k ale odziedziczyć 4 nieruchomości i być w
@pwone: Ja zadam lepsze pytanie - czemu BOGOLSTWO ocenia się wyłącznie po bieżących zarobkach a nie poprzez sumę zarobków oraz majątku (bo programista 20k może być realnie biedniejszy od kasjerki z biedry która odziedziczyła mieszkanie w centrum Warszawy po babci które kosztuje teraz 1.3
@Wap30: A debile z Razem to niby czym się różnią? W Polsce wydatki państwowe są większe niż w Danii i Szwecji a kretyni z Razem na każdy problem odpowiadają wyższe podatki i wyższe wydatki w ogóle nie widząc niegospodarności obecnego systemu ani jakichkolwiek propozycji zmian systemowych. Prymitywni populiści jak cała reszta tylko ich populizm wam
@Khaine: A czemu jak ktoś oszczędza i buduje całe życie majątek to ma płacić większe podatki od zarabiającego więcej programisty który przepierza całe pieniądze na konsumpcje?
Od tego jaki budżet państwa mamy, powinna być w sumie kwota wolna od podatku ogółem, minimum kwoty wolnej to minimalna krajowa.
Ja jestem zdania że podatkowanie powinno się zaczynać od klasy "sredniej", tzn takiej która stać na wakacje dwa razy w roku za granicą,
@Khaine: Ale niby kto tak ocenia? Człowiek zarabiający 5k na reke z mieszkaniem po rodzicach za powiedzmy 700k jest dużo bogatszy niż dorobkiewicz bez majątku zarabiający 10k. Każdy normalny człowiek chyba to rozumie. Własnie dlatego Razem chce mniejsze podatki ściągać z pracy, a większe z posiadania kapitału.
@ButtHurtAlert: Ja uważam tak samo. Podatki powinni płacić ludzie co ich na nie stać i w zasadzie to już i tak nie
@Khaine: katastralny, mówi to panu coś? katastralny zmniejsza nierówności w tym zakresie
tak samo wyższy podatek od spadków