Wpis z mikrobloga

#programowanie #it #pracbaza #pracait #programista15k
Obczajcie to, forum dla programistów, nie ma bardziej zakompleksionych ludzi niż pr0gramiści. Typy publicznie, otwarcie w internecie ujawniają tajemnice biznesowe branży. Chwalą się, ile zarabiają, z dokładnością co do miesiąca i formy umowy. Ja w skarbówce mniej szczegółowe sprawozdanie składam. A tu typy na publicznym forum, gdzie każdy może wejść - HRówka, CEO, pielęgniarka, budowlaniec czy magazynier ujawniają z dokładnością co do grosza ile zarabia się na programowaniu, testowaniu, froncie, etc. Jeśli zastanawiacie się skąd ten kryzys, dlaczego tak wielu ludzi chce się przebranżowić do IT to tu macie odpowiedź. Cuckoldy zachęcają całą Polskę do przebranżowienia, niszczą zawód i ujawniają tajemnice branżowe, osłabiając pozycje negocjacyjne pracowników IT.

Z ciekawości wszedłem sobie na grupę zrzeszającą lekarzy, aby dowiedzieć się jakie stawki oferują lekarzom. Oczywiście elitarne zawody chronią tajemnic zawodowych, szczególnie zarobków. Aby zalogować się na forum dla lekarzy jesteś proszony o numer prawa do wykonywania zawodu! Więc parch z ulicy nie dowie się o jakich kwotach dyskutują lekarze. To ściśle strzeżona tajemnica, aby wyborcze i inne portale nie rozpisywały się o tym że lekarze zarabiają 50k na teleporadach. Elita umie dbać o swoje interesy, wiedzą że pieniądze lubią ciszę. Natomiast wieśniacy z IT chwalą się dookoła zarobkami i piszą poradniki dla Mariuszów z magazynów jak może wbić do branży IT. Taka jest różnica między elitą a plebsem.
p0melo - #programowanie #it #pracbaza #pracait #programista15k
Obczajcie to, forum dl...

źródło: image

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo: ta bo jak by nie pytali to ludzie by sie nie przebranzowiali bo ludzie są debilami i nie widza czym jeżdżą albo jakie mieszkania mają programiści xD ludzie nie przebranżawiają się na lekarzy bo to trudny zawod w przeciwieństwie do bycia programistą i nawet jak ich określasz "parchy z ulicy" są wstanie go wykonywać, cała tajemnica
  • Odpowiedz
  • 20
@elsajko: a później takie artykuły widzę na wyborczej.... Szok, programista zatrudniony na b2b robi na 2 etaty, overemployment to nie dobre jest! Lekarz na kontrakcie robiący w 5 przychodniach to uczciwość i poświęcenie dla pacjenta.
p0melo - @elsajko: a później takie artykuły widzę na wyborczej.... Szok, programista ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@p0melo: ja też mówię ile zarabiam każdemu kto zapyta. Uważam to za informację publiczną, bo nie mam nigdzie w umowie, że jest to tajemnica firmy. Szczególnie jeśli ktoś chce zmienić pracę i pyta żeby poznać rynek. To mówię mu nie tylko ile zarabiam teraz, a także ile zarabiałem od początku swojej kariery na poszczególnych stanowiskach, bo uważam, że taka informacja jest dla takiej osoby istotna przy negocjacji stawek. Dzięki temu
  • Odpowiedz
@p0melo: z tymi lekarzami to jest tak, że wiele zarabia na tyle mało, że wstydzą się przyznać ile zarabiają bo naczytali się bredni o tym jak to początkujący lekarz zarabia 30 k zł.
  • Odpowiedz
@elsajko: no i będę kwiczał bo sami kręcicie pętlę na tę branżę xD. Ja nie rozmawiam o zarobkach z nikim spoza mojej dziedziny w IT i jakoś jestem w stanie z tym żyć. Za to wy musicie krzyczeć "jestem kuhhhhhhwa kimśśśś bo zarabiam 15k" - żałosne
  • Odpowiedz