Wpis z mikrobloga

Budowlane Mirki, nurtuje mnie pytanie z konstrukcji żelbetowych na które nie znalazłem odpowiedzi w sieci ani wśród znajomych. Po co właściwie zakłada się na zbrojenie pionowe ścian tzw. szpilki, spinki, eski, zetki itd. Przykładowe zdjęcia umieszczę poniżej. Według pewnej strony internetowej "Jeśli zbrojenie główne (najczęściej pionowe) jest umieszczone przy powierzchni ściany (bliżej niż zbrojenie poprzeczne), to należy stosować „spinki” – łączniki obu zbrojeń głównych przy powierzchniach ściany, w ilości nie mniejszej niż 4 łączniki na 1 m2. Jeżeli stosuje się siatki spajane z prętów o średnicy i otulina zbrojenia jest nie większa niż 2∅ , to można nie stosować spinek." Autor nie tłumaczy po co to jest, a już na niejednej budowie widziałem, że tego elementu w ogóle się nie stosuje pomimo że był w rysunkach. Nawet zatwardziali inspektorzy podchodzili do tego tematu nonszalancko. W programach obliczeniowych występuje i jak widać poniżej ma znaczenie czy łapiemy pręty główne czy rozdzielcze. Ma ktoś wiedzę na ten temat i mógłby się nią podzielić? #konstrukcjebudowlane #konstruktor #konstruktor #budownictwo #budowadomu #budowa #budujzwykopem #remontujzwykopem #inzynieria #architektura #architekt #inzynierbudonictwa
mizabud - Budowlane Mirki, nurtuje mnie pytanie z konstrukcji żelbetowych na które ni...

źródło: temp_file3557612730849441622

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mizabud Ekspertem nie jestem, ale rozpoznałem tylko dwie funkcje. Pierwsza to utrzymanie konstrukcji stalowych przed zalaniem betonem. Druga to właśnie ich wzmocnienie kiedy już beton zastygnie. Konstrukcja budynku chyba będzie miała większy wpływ na grząski teren i pęknięcia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@EnderWiggin Też tak myślę. Tylko czy ich brak w związanym betonie ma potem wpływ na wytrzymałość? Do trzymania zbrojenia używa się często bigli lub kobyłek, które wiąże się w środku ściany ale nie trzymają one prętów nośnych tylko przywiązane są do prętów za pomocą drutu 0,2mm.
  • Odpowiedz
@mizabud Tylko i wyłącznie potrzebne są szpilki jako pręty konstrukcyjne (potrzebne do właściwego uformowania zbrojenia).

Opcja pierwsza jest taka, że kręcą jedną siatkę, szpilki i na tym trzyma się druga siatka. Taki kosz wkłada się i do tego formuje szalunki (najczęściej).

Opcja druga, że masz jedną siatkę, ustawiasz ją i do tego dowiązujesz drugą siatkę.

Szpilki nie przenoszą żadnego obciążenia
  • Odpowiedz
@mizabud: na budowie wymagałem od podwykonawców - tak jak w projekcie ujęto (też miałem 4szst. na 1m2 ściany)
A to nie jest tak, że jak główne zbrojenie (najczęściej pionowe) jest bliżej powierzchni ściany - to stosuje się je, aby nie doszło do skrajnej sytuacji przy układaniu mieszanki betonowej, że pręt będzie zbyt blisko powierzchni (załóżmy że będzie miał 1cm otuliny od powierzchni) i wtedy miałoby dojść do odspojenia go od
  • Odpowiedz