Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

Dużo ludzi pisze

blee przecież AI niczego nie ogarnia, trzeba ręcznie klepać kod

hahaha

Serio jesteście tak leniwi by w 2025 pisać kod ręcznie skoro AI wygeneruje 90% kodu który przejdzie przez wszystkie sonar-cuby, security checki i inne? Wy serio myślicie że AI dalej jest słabe? Idźcie po rozum do głowy.

Żeby z tym AI generować kod, który potem AI zrozumie i będzie sie dało utrzymywać - to nawet nie trzeba być nie wiadomo jak doświadczonym programistą, wystarczy być średnim midem i kumać jak działają LLMy i systemy agentowe (prompt engineering - tego trzeba się nauczyć bo trudne jest). Im lepszy (łatwiejszy do czytania) kod się pisze i im bardziej jest zrozumiały, tym łatwiej się dalej pisze z AI. Obecnie 95% mojego czasu nad kodem to promptowanie - do zeszłego tygodnia Claude 3.5 a w tym już 3.7 bo Cursor i Windsurf w końcu dopasowali (przełączam się miedzy tymi dwoma IDE, bo się ścigają). Szacuje, że wydajność programowania wzrosła mi co najmniej 10 krotnie, nawet nie czytam dokładnie wygenerowanego kod tylko wrzucam Pull Request i ewentualnie jak jakiś Senior pasjonata mi pocisnie na code review to najpierw go zwyzywam a potem łaskawie coś poprawię (najpierw wrzucając prompta z jego code review i tak do AI a potem dopiero ręcznie). Ale rzadko się to zdarza, 9/10 moich pull requestów akceptują inni bez pretensji. Nie wiem jak to będzie wyglądać u nowych pokoleń programistow.

Ale trzeba być ślepym by nie widzieć że juniorzy i midzi są już dziś CAŁKOWICIE ZBĘDNI.

juniorzy i midzi są już dziś CAŁKOWICIE ZBĘDNI.

Są zwykłym kosztem. Lepiej dać seniorowi AI i niech wie jak klepać propmpty i gotowe.

Wrzucam dosłownie losowy screen z tego co dokładnie w tej chwili robie (w sensie to mi IDE robiło jak pisałem ten wpis. Puszcza testy jednostkowe powiązane ze zmiana i jak przejdą przygotowuje commit to sobie ustawiłem w system prompcie w Cursorze).

A wy dalej klepcie kod ręcznie i drzyjcie jape że was scrum master z batem pogania. Nawet mi was nie żal.
nad__czlowiek - #programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programist...

źródło: praca

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: Oczywiście, że AI zastąpiło programistów ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zawsze korzystałam z AI do generowania kodu ale był to chatgpt w cloudzie nie żaden lokalny LLM, niestety ale mój RTX nie jest w stanie obsłużyć jakieś lokal modelu z 20Gb, ten cloudowy też radzi sobie dobrze miałam 0 errors i wiele skryptów pod HTMLa robił mi właśnie ten chatbot, co do łatwości promptu to czasami
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Masz rację i nie masz racji. Masz rację z tym, że trzeba być głupim, by nie korzystać z llmów do generowania/poprawiania/prototypowania kodu. AI jednak wygeneruje dużo średniego/przyzwoitego kodu. Nie wygeneruje kodu zaawansowanego. Juniorzy i midzi nie są zbędni, ale rynek ich nie chce. I częściowo ma rację. Pracując nad swoimi projektami/badaniami musiałbym mieć 2 cyfrowe iq, żeby zatrudnić juniora do pomocy. Po co?

Z drugiej strony, ak piszę teraz
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Ja tam AI chwalę i jest to rewolucja jeśli chodzi o kodoklepanie. Rzeczy nad którymi głowił bym się kiedyś nawet godzinami przeszukując Google jak poyebany AI mi ogarnie w 5 sekund. W zdecydowanej większości przypadków zwykły darmowy ChatGPT wypluwa kod który działa od ręki. O tym że AI niby nie pomaga mogą pyerdolić tylko jacyś nienormalni pasjonaci.
  • Odpowiedz
@ViniciusZunior tylko zrozum, że to jest walenie w chochoła a nie dyskusja.

Dyskusja nie brzmi: AI nie działa vs AI działa. Tylko AI jest świetnym, nieustannie rozwijanym wynalazkiem vs agi tuż za rogiem, 90% programistów na bruku za rok, koniec it.
  • Odpowiedz

@nad__czlowiek: a ci seniorzy to skąd się będą brali? Znowu będzie płacz że brakuje ludzi na rynku pracy, a nikt szkolić nie chce tylko przychodzi na gotowe?
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: A potrafi obsłużyć regex, który nie istniał wcześniej? (Nawet datasetem się w--------a). Potrafi stworzyć stronę na podstawie zdjęcia strony, która nie istaniała. Nie. Jeżei używasz do crudogówna, to już istniały wcześniej inne narzędzia. Jako szybsza wyszukiwarka działa świetnie i do tego jej używam.
  • Odpowiedz