Wpis z mikrobloga

@CzulyTomasz: Ogólnie zależy jakie masz CV. Ja obecnie rozglądam się za zmianą, to na większość wysłanych CV dostałem odpowiedź, mam już 3 rozmowy umówione i kolejne w kolejce. Niestety kilka rozmów mi przepadło, bo się rozchorowałem, a rekrutacja była na już i teraz robiona. Różowo z pewnością nie jest, bo stawki zdecydowanie niższe niż przed pandemią, mniejsza liczba ofert pracy zdalnej, natomiast jak ktoś szuka, to z pewnością znajdzie.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: akurat dla mnie to nie jest zdziwienie, ta branża praktycznie nie ma w Polsce fundamentów, u nas głównie robi się zlecenia. Swego czasu czytałem książki o ruchomych fabrykach, to są fabryki stawiane w biednych krajach które bardzo łatwo zwinąć gdy na przykład koszty pracy rosną albo pracownicy się organizują w związki. Polskie IT to cyfrowa ruchoma fabryka co oznacza że jeśli zlecenia się skończą to nagle dziesiątki tysięcy ludzi
  • Odpowiedz
typ jest do niczego

@fukinloner: czemu do niczego? przecież te zadania często są na 10-20 robocz-godzin

ile razy p------ą że to zadanie zajmie max 2h a ma być tak odpieszczone że nieraz 20h to za mało, dlatego nikt poważny nie robi g---o-zadań za darmo by tylko dostać kontrakt b2b
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Co właściwie z tego postu wynika? Nie wiadomo jakie OP ma wykształcenie, jakiej pracy szuka, czy wyłącznie zdalnie , jaka stawka, itd. Kilkanaście CV na 2 miesiące to bardzo mała próbka.
  • Odpowiedz
@tubkas12 miała i nadal ma świetnych inżynierów. I mówię to z perspektywy rekru technicznej na stanowiska AI z niemal całego świata. Polacy są dobrzy. Polacy, lub może bardziej ci powyżej pewnego poziomu.
  • Odpowiedz