Wpis z mikrobloga

@19216811

@PanMaglev: to się przeprowadź tam gdzie tego nie ma jak Ci nie pasuje, to element kultury która jest starsza niż twój chłopski ród mordini.

No a wcześniej ludzie wierzyli w demony i w Świętowita. Akurat chrześcijaństwo to relatywnie nowy wymysł, bo jakoś trzeba tego drugiego człowieka trzymać za mordę, to sobie wymyślili jednego dziadka na chmurce i wielkie świątynie, kult pokuty i poczucia strachu przed piekłem. Płać pieniążki
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: przecież piszę że teraz już nie, i to nie zasługa koscioła tylko francji to do niej kościół musiał się dostosować. Ale gdzie nie pojadą teraz chrześcijańscy misjonarze to rozgłaszają jednak tą pokojową wersję :)
  • Odpowiedz
@PanMaglev: mnie raz koleś obudził, zszedłem na taras i się pytam o co chodzi, bo ewidentnie kolesia nie znam i nie obchodzi mnie tak naprawdę co chce, powiedział żebym zszedł bo tak to nie można gadać, zszedłem i pytam znowu co chce, a on o czy się dołożę na obraz, mówię że nie wiem o co chodzi, to powiedział "a to nie ważne" i sobie poszedł... chcieli obchód z obrazem
  • Odpowiedz
@PanMaglev: to część naszego dziedzictwa kulturowego, jestem antyklerykałem ale to
mi nie przeszkadza. Pewnie wolicie kolorowe parady? To jest ok i postępowe?
  • Odpowiedz