Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zastanawiam się nad kupnem większego mieszkania w Krakowie i mam dylemat, bo ceny są wysokie. Jak kupowałem kawalerkę w 2019 roku to było znacznie taniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Reasumując, wraz z kredytem mogę wydać jakieś 900k (400k oszczędności + 500k kredyt) i w tej cenie do wyboru mam:

1) Mieszkanie 55-60 metrów - już wykończone, w miarę nowe budownictwo,
2) Mieszkanie 70-80 metrów w wielkiej płycie - stare, ale po remoncie,
3) Bliźniaka albo dom szeregowy pod Krakowem (nie wiem jeszcze gdzie, ale zakładam Wieliczka, Niepołomice, Balice, Skawina, Bibce, Zielonki, Modlniczka) - również wykończony. Fajnie by było, żeby istniało dobre połączenie z Krakowem typu autostrada A4 i do tego kolejka miejska.

Pracuję zdalnie, muszę być raz w tygodniu w biurze w Krakowie. Która opcja będzie według Was najlepsza?

Szczególnie interesuje mnie bliźniak, albo dom szeregowy, bo mieszkam 10 lat w różnych blokach, wcześniej wynajmowane, potem swoje, i jakoś tak skłaniałbym się bardziej do czegoś kameralnego. Z drugiej strony oznacza to wyprowadzkę poza miasto, z czym nie mam problemu pod warunkiem, że będzie w miarę dobra infrastruktura - szkoły dla dzieci, basen, siłownia, kolejka miejska do Krakowa.

Czy miał ktoś podobny dylemat i wybrał którąś z opcji podanych przeze mnie powyżej? Chciałbym wybrać tak, żeby potem nie żałować. Zakup będzie raczej w przyszłym roku, chyba, że się trafi jakaś okazja szybciej.

#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkania #krakow #dom #budowadomu #wieliczka #zabierzow #balice #skawina #modlniczka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PedzacaGuma: Ty lepiej popatrz na ceny działek. Działka w sensownym miejscu pod miastem to minimum 500k. Za pozostałą kwotę to on domu nie postawi. Mając ograniczony budżet, bliźniaki od dewelopera to jedyna sensowna opcja, bo jest pod nimi znacznie mniejsza działka, niż pod dom wolnostojący, więc i cena jest atrakcyjniejsza.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Z tego, co mi znajomy mówił, to Wieliczka jest dobrym wyborem. Dobry dojazd do Krakowa pociągiem + sama miejscowość przyjemna.

Wielka płyta nie nadaje się na nic docelowego, a 55m^2 to trochę mało. Brałbym bliźniaka jeśli nie chcesz budować.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Szczerze mówiąc to trudny wybór pomiędzy nowym mieszkaniem a bliźniakiem czy szeregówką. Wielką płytę bym na pewno od rzucił od razu, nie ma sensu w to inwestować, bo nie wiadomo ile to postoi jeszcze. Dodatkowo te wszystkie normy energetyczne które będą, mogą sprawić, że nie sprzedasz tej nieruchomości w przyszłości.

Więc wybór masz tak na prawdę pomiędzy gorszą lokalizacją (ale większym metrażem) lub mniejszym metrażem, ale lepszą lokalizacją. To
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w 2022 szukałem jakiegoś dużego (ponad 75mkw) mieszkania w Poznaniu. Oglądałem mieszkania w wielkiej płycie, nowe bloki od dewelopera i domy w zabudowie szeregowej. Wybór padł na szeregówkę, ponieważ mam kawałek ogródka, dwa miejsca postojowe przed wejściem do domu, 450 metrów do przystanku autobusowego oraz względny spokój, ponieważ sąsiadów mam tylko po bokach. Polecam ()
Ogólnie widzę pewien trend wśród znajomych, że
  • Odpowiedz
@MisiekPrzerwa: jeszcze jest jeden plus szeregówek albo bliźniaków: brak czynszu, który przy dużym metrażu jest dość wysoki. Mój sąsiad ma mieszkanie koło mnie 90 metrów i płaci 1500 zł czynszu + 300 zł za dwa miejsca parkingowe, czyli w sumie 1800 zł. Dużo, jak na nowe budownictwo.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: ja oniemiałem jak mi powiedział kwotę. Mam jeszcze znajomego, który ma mieszkanie na Bronowicach w bloku 12-letnim (wygląda jak nówka ten blok) i on tam ma coś koło 65 metrów ze skosami i płaci 1200 + czynsz miejsca parkingowe.

Jak weźmiesz uśredniając 1500 zł miesięcznie to masz za 10 lat 180k w czynszu, co już robi ogromną kwotę niestety. Wszystko poszło niestety do góry.
  • Odpowiedz
jeszcze jest jeden plus szeregówek albo bliźniaków: brak czynszu

@Snowflake_: Za to w pakiecie kłótnie z sąsiadami w zimie o odśnieżanie i pozwy jak będzie trzeba dach wyremontować, bo sąsiadowi się nie leje i on ma w pompie wyłożyć kilkanaście tysięcy ;) Poza tym w czynszu masz zaliczki na media, ogrzewanie, wywóz śmieci, sprzątanie, fundusz remontowy... To nie jest przecież tak, że w mieszkaniu masz 1200 miesięcznie za nic, a
  • Odpowiedz
@czlowiekbutelka: dziedziczą. niestety dostać dobrą działkę dziś poza zadupiem - cud albo spadek/darowizna. Wszystkie najlepsze miejsca są przebrane i zabudowane. No, ewentualnie jak masz 2-3 mln PLN to coś znajdziesz w rodzaju plomby na zabudowanym osiedlu willlowym. 90% najlepszych miejscówek jest zabudowane domami boomerów, którzy po upadku komunizmu wyjechali na 2-3 lata szorować kible u Hansa albo Johna. Typowe osiedle willowe to domy z lat 90. i wczesnych 2000.

@
  • Odpowiedz