Aktywne Wpisy

YolonezFSO +579
Na wykopie widać wpisy, jakoby ICE zatrzymywało TYLKO przestępców, wobec których mają pewność o ich nielegalnym pobycie. W minionym roku ICE zatrzymało 3800 dzieci. Wśród nich jest 5 letni Liam Ramos. Chłopiec został zatrzymany w drodze ze szkoły do domu i wywieziony do ośrodka detencyjnego. Liam wraz z ojcem, bratem oraz ciotką przebywają w USA legalnie. Prawa strona nie widzi w zatrzymaniu nic złego, bo przecież "jeśli jest legalnie to go wypuszczą".
źródło: 15848
Pobierz

Zastanawiam się nad kupnem większego mieszkania w Krakowie i mam dylemat, bo ceny są wysokie. Jak kupowałem kawalerkę w 2019 roku to było znacznie taniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Reasumując, wraz z kredytem mogę wydać jakieś 900k (400k oszczędności + 500k kredyt) i w tej cenie do wyboru mam:
1) Mieszkanie 55-60 metrów - już wykończone, w miarę nowe budownictwo,
2) Mieszkanie 70-80 metrów w wielkiej płycie - stare, ale po remoncie,
3) Bliźniaka albo dom szeregowy pod Krakowem (nie wiem jeszcze gdzie, ale zakładam Wieliczka, Niepołomice, Balice, Skawina, Bibce, Zielonki, Modlniczka) - również wykończony. Fajnie by było, żeby istniało dobre połączenie z Krakowem typu autostrada A4 i do tego kolejka miejska.
Pracuję zdalnie, muszę być raz w tygodniu w biurze w Krakowie. Która opcja będzie według Was najlepsza?
Szczególnie interesuje mnie bliźniak, albo dom szeregowy, bo mieszkam 10 lat w różnych blokach, wcześniej wynajmowane, potem swoje, i jakoś tak skłaniałbym się bardziej do czegoś kameralnego. Z drugiej strony oznacza to wyprowadzkę poza miasto, z czym nie mam problemu pod warunkiem, że będzie w miarę dobra infrastruktura - szkoły dla dzieci, basen, siłownia, kolejka miejska do Krakowa.
Czy miał ktoś podobny dylemat i wybrał którąś z opcji podanych przeze mnie powyżej? Chciałbym wybrać tak, żeby potem nie żałować. Zakup będzie raczej w przyszłym roku, chyba, że się trafi jakaś okazja szybciej.
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkania #krakow #dom #budowadomu #wieliczka #zabierzow #balice #skawina #modlniczka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt
Wielka płyta nie nadaje się na nic docelowego, a 55m^2 to trochę mało. Brałbym bliźniaka jeśli nie chcesz budować.
Więc wybór masz tak na prawdę pomiędzy gorszą lokalizacją (ale większym metrażem) lub mniejszym metrażem, ale lepszą lokalizacją. To
Ogólnie widzę pewien trend wśród znajomych, że
Jak weźmiesz uśredniając 1500 zł miesięcznie to masz za 10 lat 180k w czynszu, co już robi ogromną kwotę niestety. Wszystko poszło niestety do góry.
@Snowflake_: Za to w pakiecie kłótnie z sąsiadami w zimie o odśnieżanie i pozwy jak będzie trzeba dach wyremontować, bo sąsiadowi się nie leje i on ma w pompie wyłożyć kilkanaście tysięcy ;) Poza tym w czynszu masz zaliczki na media, ogrzewanie, wywóz śmieci, sprzątanie, fundusz remontowy... To nie jest przecież tak, że w mieszkaniu masz 1200 miesięcznie za nic, a
@