Wpis z mikrobloga

#gielda #chwalesie #zalesie
Moi ukochani rodzice nie umieją oszczędzać. W pewnym sensie nazwałbym ich z bólem serca finansowymi analfabetami. Naprawdę ich kocham i to cudowni ludzie, ale w kwestii oszczędzania nic nie przebije dla nich skarpety niestety. Tata jedynie do ppk z maks dwa lata temu dołączył, a tak to słabo, nawet kredytu nadpłacać nie chcą po troszkę.
Dlatego nikt mnie nie nauczył oszczędzać i inwestować, sam się zainteresowałem. No i zwyczajnie serduszko mi się cieszy, gdy te pieniądze się powiększają, zamiast tylko tracić wartość w szufladzie. Nie udaje mi się pomóc rodzicom, jak postępować lepiej, ale za to zamierzam w przyszłym roku dać im kasę na spłatę kredytu, gdy mama przejdzie na emeryturę w ramach prezentu.
To tyle, dziękuję za uwagę, chciałem tylko się tym podzielić.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dobruywaldios: witaj w klubie. Aczkolwiek nawet nie ma sie co dziwic. Panstwo Polskie nie zacheca do oszczedzania, wrecz przeciwnie nie raz bylo tak ze rewaloryzacja czy tez waly z OFE, a i struktura podatkowa nie zacheca do inwestycji. No i tak to sie zyje na tym padole :)
  • Odpowiedz
@Dobruywaldios: Moja mama ma podobnie. Zarabia niewiele powyżej najniższej krajowej, więc w sumie nie ma za bardzo z czego oszczędzać. Jeśli już na koniec miesiąca cokolwiek zostanie, to leży po prostu na koncie w banku bez żadnego oprocentowania. Niedawno udało się ją namówić na dołączenie do ppk, więc jakiś postęp jest. Zrezygnowała, gdy ppk wchodziło, bo janusz w jej januszexie odradzał, bo "200 zł z wypłaty będą zabierać" XD Zdecydowała
  • Odpowiedz
@Jamniki2: mój nawet nie wie o giełdzie i niech tak zostanie
@widofmaker @Eigerstand moi nawet nie chcą po trochę nadpłacać kredytu, bo "banki tego nie lubią"... Tak samo nie wzięli wakacji kredytowych, żeby w tym czasie nadpłacać sam kapitał. Żeby chociaż w obligacje dawali oszczędności albo lokaty nawet zamiast skarpety :(
  • Odpowiedz
@Dobruywaldios:, mordo jak twoja mama miała cię nauczyć oszczędzać jak żyła w zupełnie innych czasach. Inne pokolenia to inne zasady gry. Inna mentalność, więc nie wiem czemu się tak dziwisz. Zarobiłeś to spoko. Pomożesz im też spoko. Ale miej na uwadze że oni żyli w czasach gdzie przekręt był na przekręcie. Polska się ucywilizowała pod kilkoma względami jeśli chodzi o finanse, dlatego teraz możesz sobie gadać czemu nikt mnie nie
  • Odpowiedz
@Dobruywaldios: <zart> no kolego, twoi rodzice to bardzo dobrze zainwestowali, do szkoły cię puścili , ty zarobiłeś i im teraz kredyt spłacisz :)) wiec dobrze zainwestowali </zart>
  • Odpowiedz
@Dobruywaldios to ja miałem inną stronę podobnego medalu. Moi raczej oszczędzać potrafili, ale ja w życiu nie dostawałem od starych żadnych pieniędzy w zasadzie. Jasne, zdarzyło się dostać jakies 5 dych na urodziny czy pod choinkę, ale nie dostawałem żadnego kieszonkowego, nawet najdrobniejszego - także nigdy nie nauczyłem się gospodarować pieniędzmi w żaden sposób bo po prostu nie dało się nijak niczego zaplanować - no bo jak planować wydatki ma 12
  • Odpowiedz
nazwałbym ich z bólem serca finansowymi analfabetami

@Dobruywaldios: jak 3/4 społeczeństwa niestety, ciesz się, że jesteś w mniejszości, która umie zadbać o swoje oszczędności
  • Odpowiedz
W pewnym sensie nazwałbym ich z bólem serca finansowymi analfabetami.

@Dobruywaldios: jak powiedziałem matce lvl68 ile z lokaty miałem i ile mi "Belka" ukradł to powiedziała że strach i żebym się w to nie bawił bo stracę pieniądze jak bank zbankrutuje ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Dobruywaldios:
To nie tylko w Polsce tak jest, a w całej Europie. Mam znajomych z różnych krajowych europejskich, starszych lub młodszych i wszyscy powtarzają to samo, że gielda to zapewne scam. Może w stanach jest inaczej jedynie
  • Odpowiedz
@Dobruywaldios

Tak samo nie wzięli wakacji kredytowych, żeby w tym czasie nadpłacać sam kapitał.

Matko Bosko, synek, na siłę im trza było te wakajki wcisnąć! Taka okazja. (,)
  • Odpowiedz