Wpis z mikrobloga

Ktoś kto stale jeździ po niemieckich autostradach ma jakiś patent na zmianę z nolimit na 120? Auto nie podpowiada, że za 500m będzie 120 i czasami zdarza mi się wpaść przy 180-200 hamując z 250. Wiadomo, przy węzłach/miastach jest 80-120, ale w innych miejscach? Jakaś nawigacja co podpowie co bedzie za 1km? Jakiś patent żeby jazda nie była szarpana jak na torze? #niemcy #motoryzacja #samochody
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dziad_z_labem: no nie do konca, bo masz np. 120, potem pare km nolimit i znowu 120. "Stopniowe" znaczy tylko, ze przed np ograniczeniem 80 bedzie kilometr wczesniej 120, potem 100 itd, ale pomiedzy 120 i nolimit nie ma nic, wiec jak ktos leci 250kmh na stosunkowo krotkim odcinku nolimit, to nie ma sily ani zadnych znakow, ktore go ostrzega przed 120.

To trzeba troche myslec jak sie jezdzi autem, a
  • Odpowiedz
@Dziad_z_labem ja nie mówię o ruchu, jadę i jest praktycznie pusto, mam 3 pasy i dorzucę sobie do pieca, nie widzę problemu. Jest ruch to jadę praktycznie jak inni, np 3 pasy do Monachium z Norymbergi to jak nie ma robót to skrajnym lewym pasem 7:00 to 170-200 jest ok. Zdarzy się ktoś kto robi 250 nawet w ruchu ale ja w ruchu na no limit to rzadko 200 predzej 170
  • Odpowiedz
@Essapierds2007: no to chyba nie jest dość "nowe" bo od niedawna w nowych autach w UE są podpowiedzi również po nawigacji z bazy ograniczeń. U mnie bez problemu rozpoznaje, że za 1-2 km będzie ograniczenie i wyświetla na ekranie, a jak jadę na ACC, to dodatkowo rozpoczyna powoli zwalniać tak, żeby w ograniczenie wjechać już z odpowiednią szybkością.
Radar tu nie ma nic do rzeczy, rozpoznawanie znaków jest realizowane z
  • Odpowiedz
@Drmscape2: no niestety, miałem w poprzednim aucie z tej samej marki, na poprzednim infotainmencie powiadomienia co będzie za x metrów, miałem też adaptacyjny tempomat. Do nowego nie brałem adaptacyjnego, mam tylko informację o ograniczeniach, ale bez przewidywania, mam pikanie przy prekroczeniu i inne bzdety, które trzeba wyłączać za każdym razem.

Mam też powiadomienia na head-up o fotoradarach, natomiast nie mam przewidywania, poprzedni system starszy wyświetlał mi że za 500m ograniczenie,
  • Odpowiedz
@Essapierds2007: może w pakiecie z ACC jeszcze jakieś moduły łączności dochodzą w twoim przypadku. Miałem raz usterkę modułu SOS, to nie działały również powiadomienia o ograniczeniach z bazy, tylko te wykryte kamerą. Wnioskuję po tym, że auta nie zaciągają info o ograniczeniach z jakiejś bazy wgranej do samochodu, tylko pobierają w czasie rzeczywistym z centralnej bazy producenta na podstawie lokalizacji GPS.
  • Odpowiedz
  • 6
@nikifor w Polsce to akurat jest świetnie rozwiązane, nie zdarzysz się nawet rozpędzić do 250 bo zanim to się wydarzy trzeba zwalniać do 88km/h jak się najlepsi kierowcy na świecie wyprzedzają
  • Odpowiedz