Wpis z mikrobloga

Ktoś kto stale jeździ po niemieckich autostradach ma jakiś patent na zmianę z nolimit na 120? Auto nie podpowiada, że za 500m będzie 120 i czasami zdarza mi się wpaść przy 180-200 hamując z 250. Wiadomo, przy węzłach/miastach jest 80-120, ale w innych miejscach? Jakaś nawigacja co podpowie co bedzie za 1km? Jakiś patent żeby jazda nie była szarpana jak na torze? #niemcy #motoryzacja #samochody
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bitrab

jedz lewym pasem za lokalnymi blachami.

A to w Niemczech nie trzeba jeździć możliwie blisko prawej krawędzi jezdni czyli w tym przypadku prawym pasem?
  • Odpowiedz
@Essapierds2007: Też miałem taki problem. Nie podpowiem, bo nie znalazłem odpowiedzi. Oni lubią tak 120 100 80 na koncu fotoradar. W dzień wychaczysz, jak ludzie zwalniają w nocy można mieć pecha.
  • Odpowiedz
Ja tam się nie znam, ale może zwracanie uwagi na znaki drogowe byłoby rozwiązaniem?

@Dziad_z_labem: @Buko_von_Krossig: Byliście kiedyś w Niemczech? Znaki ograniczenia prędkości na autostradach mają wielkości patelni na naleśniki, jadąc nawet 120 czasami ciężko jest je dostrzec w porę będąc przyzwyczajonym do polskich i holenderskich tarcz XDDDD
  • Odpowiedz
@Essapierds2007 w Niemczech i Austrii jeżdżę podobnie- jak wszyscy cisną, to ja też, jak zwalniają, to znaczy, że coś jest na rzeczy. Janosik się sprawdza. Najczęściej fotoradary są przed zwezkami.
  • Odpowiedz
  • 0
@Krupier mowie o zapachanych autostradach za dnia. W nocy nie mam patentu zadnego i jezdze wolniej niz za dnia. Poza tym nocy unikam, zdrowie juz nie te, a tanie stacje pozamykane i knajpki obok autostrad
  • Odpowiedz
@Essapierds2007: Polecam aplikacje CamSam. Najlepiej kupic wersje płatna bo ma fajny widget i mozna dodatkowo uzywać razem z google maps. Działa bardzo dobrze w Niemczech jak i innych krajach. Aplikacja pokazuje z wyprzedzeniem informacje o robotach drogowych, zagrozeniach i ograniczeniach predkosci za ktorymi znajduje sie radar ;)
  • Odpowiedz
@dobry23 dziękuję! Poza tym testowałem Waze, ale bez wskazanego miejsca docelowego to pokazywał tylko aktualne ograniczenie, zauważyłem też że max wyświetlał 236kmh. Nie wiem czy to jakieś ograniczenie czy błąd aplikacji.
  • Odpowiedz