Wpis z mikrobloga

Co mam zrobić jak pracowałam w sklepie u prywaciarza "na gębę" miesiąc czasu, powinien był mi wypłacić 10. lutego wypłatę, a tego nie zrobił wykręcając się brakiem pieniędzy? W środę bylam ostatni dzień w pracy, a potem wyłączyłam telefon i od tego czasu nie mam z nim kontaktu jak i ze współpracownicami. Nie otworzyłam sklepu, mam klucze od sklepu, kartę od zabezpieczenia alarmu, strój służbowy.
Z tego co zdążyłam zauważyć, to ma na stałe i zarejestrowaną tylko jedną kasjerkę, druga sama nie chce umowy ale też pracuje już dłuższy czas a trzecią osobę właśnie ciągle zmienia, najczęściej jest do czasu umówionej wypłaty, nie płaci jej i bierze następną. No i bierze osobę nie z okolicy, np. jak stała klientka chciała się zatrudnić u niego, to mówił, że nie potrzebuje nikogo do pracy, bo wiadomo, chce zrobić na obcym pracowniku wałka. Ludzie, klienci mi o tym mówili bo mnie polubili, ale myślałam że może to jakoś będzie i dociągnę do tego 10 i dostanę kasę
inb4 jak można w 2025 pracować na czarno - mieszkam w dziurze i byłam zdesperowana gdy brałam tę pracę, na bezrobociu szukając jakiejkolwiek roboty od 2,5 miesiąca

a i jeszcze dodam że robiłam po 10/12 godzin, mam wyrobione mnóstwo godzin a ustalona stawka to było 20/h xdd

#pracbaza #praca #januszex #januszebiznesu #oszukujo #wyplata #pieniadze
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bartek-kowalski-12 tylko myślę jakie mam szanse na odzyskanie pieniędzy jeśli nie było żadnej umowy
a i nie mam też badań do celów sanitarno-epidemiologicznych, nie zapytał mi się nawet o nie, zaprosił do pracy i wyjebongo xdd
  • Odpowiedz
  • 0
@nikita1 były i to do tego nielegalne, bo z dźwiękiem. Mam dużo screenów rozmów sms które jasno sugerują że mnie zatrudniał, właśnie zastanawiam się czy warto go nagrać, bo podobno takie coś jest nielegalne i PiP nie może tego wziąć jako dowód
  • Odpowiedz
@nutsheell: umowa ustna też jest ważna jak ją mozesz udowodnić a badania to nie twój problem tylko jak jesteś zarejestrowana w pośredniaku i podpisałas oświadczenie że nie pracowałaś w tym czasie to może być problem z tego
  • Odpowiedz
@nutsheell: spróbuj w inspekcji pracy, oni nawet dają porady prawne z tego zakresu z tego co słyszałem. Dobrze że masz klucze i karte bo to bardzo uprawdopodobnia twoją wersję że umowa była. Na byłe koleżanki bym nie liczył że cię poprą bo pewnie im zależy na pracy
  • Odpowiedz
@nutsheell masz szansę, bo z mocy prawa za wykonaną pracę należy się wynagrodzenie. PIP, koniecznie trzymaj te karty, klucze, strój służbowy, pozbieraj jak najwięcej dokumentów typu smsy, itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@zarty-na-bok to co miałam zrobić jak nie dało się roboty żadnej znaleźć? A tu było 50 na 50 szans powodzenia albo zapłaci albo nie, a tak to kolejny miesiąc bym siedziała bezowocnie w domu
  • Odpowiedz