Wpis z mikrobloga

Mieszkańcy małopolski na pewno kojarzą pojawiające się od lat żółte plakaty z "atrakcyjną" ofertą obwoźnej sprzedaży "proszków produkcji niemieckiej". Dziś z ciekawości podszedłem na taką sprzedaż, aby zobaczyć co tam sprzedają ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kolejka zainteresowanych kupnem (średnia wieku w kolejce 70+) stała już 20 minut przed ogłoszoną godziną sprzedaży. Sprzedawca podjechał jednak około 10 minut po czasie - ale dla taniego proszku seniorzy mogą stać na mrozie, czemu nie. Przynajmniej wspomnienia z młodości w PRL gratis.

Po uruchomieniu sprzedaży pierwsza informacja: żadnej pozycji z plakatu nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°) Można zapomnieć o vizirach, arielach itd. Są oczywiście "lepsze niemieckie odpowiedniki", ale już niekoniecznie w podobnych cenach.

Główna oferta to płyny do prania i proszki jakże znanej "niemieckiej" marki ORIGINAL CLEAREN PROFESSIONAL. Jeśli dobrze dosłyszałem, to cena za opakowanie 8kg proszku to sześćdziesiąt parę złotych. Sprzedawca oczywiście zapewniał seniorów, że ten proszek to KONCENTRAT (o te niebieskie granulki w proszku, proszę pani, to wzmacnia proszek), więc tak naprawdę jest to odpowiednik 16 kg "zwykłego proszku". ( ͡º ͜ʖ͡º) Zdjęcie tego proszku:
https://imgur.com/a/NnaTCXD

Doceniam umiejętności sprzedażowe ów jegomościa. Nawet nalał do nakrętki płynu do prania i podał potencjalnym klientom, aby mogli powąchać i stwierdzić jaki mocny. Chętni na zakup oczywiście byli, bo skoro tyle czasu się wystali na mrozie to szkoda wracać do domu z pustymi rękami. Mimo, iż w sprzedaży było zupełnie co innego i w zupełnie innej cenie.

Najlepsze na koniec. Wystarczy chwilę poszukać w internecie by znaleźć informację, że ów "cudowne niemieckie proszki" są produkcji... polskiej. A konkretnie marka ORIGINAL CLEAREN PROFESSIONAL została zarejestrowana przez firmę ZAKŁAD PRODUKCJI CHEMICZNO-BUDOWLANEJ "ZALCHEM" ANDRZEJ ZALSKI w miejscowości Zwierzyniec Pierwszy:
https://msp.money.pl/zakladam_firme/znaki-towarowe/original;clearen;professional,znak,247006.html

I tak oto robi się seniorów w bambuko na tzw. "niemiecką chemię" w atrakcyjnej cenie. Kłamliwa oferta, kłamliwy "niemiecki" proszek, kłamliwy sprzedawca. I w sumie nie miałbym nic przeciwko koszeniu kasy na naiwniakach. Najbardziej boli mnie to, że całe osiedle jest zasrane tymi plakatami, a "sprzedawcy" nigdy nie poczuwają się w obowiązku do ich sprzątania po sobie.
#krakow #chemia #niemcy #oszukujo #sprzatanie #malopolska #zalesie #nowahuta
byferdo - Mieszkańcy małopolski na pewno kojarzą pojawiające się od lat żółte plakaty...

źródło: comment_Mn5sthRrbf2lOXqEmUOvLlAMsW7EnWhn

Pobierz
  • 207
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

marka ORIGINAL CLEAREN PROFESSIONAL została zarejestrowana przez firmę ZAKŁAD PRODUKCJI CHEMICZNO-BUDOWLANEJ "ZALCHEM" ANDRZEJ ZALSKI w miejscowości Zwierzyniec Pierwszy:

@byferdo: znam Zalskiego osobiście.
Mój dziadek u niego pracował 35 lat temu jak ja uczyłem się chodzić.
Mój brat też tam pracował jakoś
  • Odpowiedz
jeśli mi pokażesz proszki tej marki w jakimkolwiek sklepie poza Polską

@byferdo: bo duża ilość jego chemii jest wykorzystywana np w niemieckim hotelarstwie etc.

On serio wysyła całe tiry do
  • Odpowiedz
Mieszkańcy małopolski na pewno kojarzą pojawiające się od lat żółte plakaty z "atrakcyjną" ofertą obwoźnej sprzedaży "proszków produkcji niemieckiej". Dziś z ciekawości podszedłem na taką sprzedaż, aby zobaczyć co tam sprzedają ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@byferdo: Też ostatnio taką tabliczkę widziałem, ale w Lubelskim.
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: ale w Lidlu, to na pewno Niemce gorsze te proszki sprzedają, na polski rynek specjalnie robią gorsze! A tu dziadki włączyli myślenie, udało im się oszukać system i znaleźli PRAWDZIWE niemieckie, które Niemcy chowają pod łóżkami, byle Polakom nie dać ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Doceniam umiejętności sprzedażowe ów jegomościa.

@byferdo: Jako te umiejętności jak ku%#$ ściemnia od a do z. To typ pokroju gancarzy. Jeb%$ ich padem.
  • Odpowiedz
@byferdo: I prawidłowo. Należy wykorzystywać zakompleksionych na polskim punkcie naiwniaków. Są polskie firmy produkujące bardzo dobre proszki, np. Septon II, które mają zarejestrowaną spółkę w Reihu i wożą tam proszek, konfekcjonują i przywożą z powrotem już legalnie jako niemiecki w niemieckich opakowaniach. Dymać antypolskich debili, to w większości wyborcy popisu.
  • Odpowiedz
@byferdo: Następnym razem na umowiony termin przyjedź z policją lub strażą miejską oni lubią wlepiać mandaty za sprzedaż bez wymaganych papierków.

art. 60³ kodeksu wykroczeń.

§ 1. Kto prowadzi sprzedaż na terenie należącym do gminy lub będącym w jej zarządzie poza miejscem do tego wyznaczonym przez właściwe organy gminy, podlega karze grzywny.

§ 2. W razie popełnienia wykroczenia, określonego w § 1, można orzec przepadek towarów przeznaczonych do sprzedaży, choćby
  • Odpowiedz
  • 4
@GladysDelKarmen Akurat Persila nie wymieniłaś, ale ostatnio zabrakło mi Universal i kupiłem w Kauflandzie po promocji i konsystencją niestety przypominał bardziej płyn do płukania niż żel do prania jaki kojarzę z produktów, które kupuję w Niemczech.
  • Odpowiedz