Wpis z mikrobloga

• 108
mój największy strach za kierownicą odkąd odkryłem sadola.

@Uuroboros: Wyrób sobie nawyk... jak awaryjnie hamujesz, i już wiesz że wyhamujesz to patrz w lusterko wsteczne czy jakiś słoń nie jedzie za tobą.
  • Odpowiedz
@kwanty: śmiej się ale wyrobiłem w sobie pewne nawyki których przeciwieństwo doprowadziło ludzi do śmierci z filmików na sadolu.
Jeden z których mi się bardziej zapisał w pamięci to jak gościu na skrzyżowaniu stanął i czekał aż z naprzeciwka przejedzie pickup, miał skręcone koła już do skrętu a z tyłu przywalił w niego jakiś kamper i wpadł prosto pod rozpędzonego pickupa.
  • Odpowiedz
Wyrób sobie nawyk... jak awaryjnie hamujesz, i już wiesz że wyhamujesz to patrz w lusterko wsteczne czy jakiś słoń nie jedzie za tobą.

@kwanty: i co zrobisz? xD w ułamku sekundy s---------z? no chance
  • Odpowiedz
@secs tak. Stajesz na jedynce, odpowiednio daleko a nie w dupie poprzedzającego samochodu i jak uznasz że zbliża się za szybko to s---------z. Nie musisz uniknąć kolizji totalnie, ale wystarczy że zdążysz się skierować trochę w bok i już popchnie cię w barierę a nie poprzedzającego kloca
  • Odpowiedz
i co zrobisz? xD w ułamku sekundy s---------z? no chance

@secs: No właśnie chodzi o to, żeby mieć więcej niż ułamek sekundy na reakcję.

Hamuję i patrzę kontem oka w lusterko wsteczne. Jak widzę maskę TIRa to mam szansę zjechać mu z drogi. Mogę się wpakować w pobocze, rów czy na przeciwległy pas ale i tak będę miał większą szansę przeżycia niż "naleśnikowanie".
  • Odpowiedz
  • 1
@Uuroboros

@kwanty: śmiej się ale wyrobiłem w sobie pewne nawyki których przeciwieństwo doprowadziło ludzi do śmierci z filmików na sadolu.

Jeden z których mi się bardziej zapisał w pamięci to jak gościu na skrzyżowaniu stanął i czekał aż z naprzeciwka przejedzie pickup, miał skręcone koła już do skrętu a z tyłu przywalił w niego jakiś kamper i wpadł prosto pod rozpędzonego pickupa.

W analogicznej sytuacji brał udział kolega z
  • Odpowiedz
gościu na skrzyżowaniu stanął i czekał aż z naprzeciwka przejedzie pickup, miał skręcone koła już do skrętu a z tyłu przywalił w niego jakiś kamper i wpadł prosto pod rozpędzonego pickupa.

@Uuroboros: ale to co innego stac na auutostradzie, a w ruchu ulicznym
  • Odpowiedz