Wpis z mikrobloga

@Cogito-sum jestem randomem jak każdy w necie na portalu z rzułtymi papieżami, ale nie trolluje. Pana specjalistę sądy już wyjaśniły jak to się mówi młodzieżowo.

Zapomniałeś odpowiedzieć na moje pytanie.
  • Odpowiedz
to jest pieszy stojący na chodniku, czyli nie musisz ustępować mu pierwszeństwa. Gdyby zrobił ruch nogą, byłby pieszym wychodzącym na przejście i kierowca miałby obowiązek ustąpienia pierwszeństwa.

@qwerty54321: Nieprawda.
  • Odpowiedz
@SmokStarodawny: Zależy w jakiej odległości jestem autem i czy gdy pieszy wejdzie na pasy z lewej zdąży wejść na wysepkę zanim dojadę do "swojego" przejścia dla pieszych. W 90% przypadków przejeżdżam bo to dwa osobne przejścia.
  • Odpowiedz
@SmokStarodawny Masz nie wymusić pierwszeństwa na pieszym. Czyli twój ruch nie może spowodować, że pieszy będąc na przejściu lub wchodząc na nie będzie musiał zatrzymać się albo przyspieszyć kroku. W tej sytuacji możesz więc spokojnie jechać, a to czy jest wysepka nie ma żadnego znaczenia.
  • Odpowiedz
@Krupier: akurat ty się w tym temacie nie wypowiadaj, w innej dyskusji zachowałeś się dokładnie tak jak op, który wybrał zła odpowiedź i jeszcze sapiesz, że sądy są po twojej stronie czy coś xD rozwaliło cię pytanie na prawo jazdy, które podobno masz
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: a jakby tam pasy namalowane na tym przejściu (czasem są takie przejścia) to jest to jedno przejście czy dwa osobne?

A jeśli leży tam śnieg to mamy prawo zakładać, że tam nie ma pasów na tej wyspie?

A jak są pasy namalowane na wyspie, ale leży śnieg, tak pół odśnieżone, a pół nie, to są tam pasy czy nie ma?

To są realne pytania na naszych patologiach drogowych (
  • Odpowiedz
@SmokStarodawny: Ten przepis z pierwszeństwem pieszego to kretynizm, bo żaden pieszy nie ogarnia jakich reguł musi przestrzegać przed wejściem na przejście i w razie wypadku co by się nie działo i tak winny będzie kierowca
  • Odpowiedz
@SmokStarodawny: dodam również że NIEUSTAPIENIE pierwszeństwa to spowodowanie nagłej zmiany zachowania pieszego (zatrzymania się/zmiany kierunku) a nie zatrzymanie się przed przejściem. Jeśli przejedziesz przez przejście a pieszy się nie zatrzyma to teoretycznie nie powinieneś dostać mandatu no ale w tym kraju niestety pewnie nie do wygrania
  • Odpowiedz