Wpis z mikrobloga

@SmokStarodawny to jest pieszy stojący na chodniku, czyli nie musisz ustępować mu pierwszeństwa. Gdyby zrobił ruch nogą, byłby pieszym wychodzącym na przejście i kierowca miałby obowiązek ustąpienia pierwszeństwa. Dodatkowo wysepka, która pozwala pieszemu na bezpieczne zatrzymanie się i tym samym powinno to być traktowane jako dwa osobne przejścia (z czym w Polsce bywa różnie).
  • Odpowiedz
@SmokStarodawny: pewnie jakbym dzis zdawał to moze bym nie ogarnął, ale cieszę sie ze domyśliłem się o co chodzi zanim przeczytałem komentarze. Tyle kruczkow i wszystkiego, ze czasem człowiek moze sie doszukiwać drugiego dna. Powodzenia
  • Odpowiedz
@SmokStarodawny jak poprzednicy. Tylko opis wytłumaczenia jest do d--y. Ja tu nie widzę żadnego pieszego ani na ani przed przejściem dla pieszych. Widzę tutaj pieszego ale na przejściu na innej JEZDNI. Czyli nie u Ciebie. Wysepka jest tu kluczowa bo tworzy drugą jezdnię.
  • Odpowiedz
to jest pieszy stojący na chodniku, czyli nie musisz ustępować mu pierwszeństwa. Gdyby zrobił ruch nogą, byłby pieszym wychodzącym na przejście i kierowca miałby obowiązek ustąpienia pierwszeństwa

@qwerty54321: chyba dawno prawko zdawales, od czerwca 2021 zmienił się przepis i teraz masz obowiązek ustąpić też pieszemu zbliżającemu się do przejścia.
  • Odpowiedz
@SmokStarodawny: Tylko uważaj jak będą takie znaki i niby wysepka, a jednak będą szły pasy ciągiem, wtedy to pojedyncze przejście. Tutaj też jakiś geniusz położył szarą kostkę imitującą pasy...

No, ale opis do tego zdjęcia to tragedia straszna. Jakieś głupoty kompletne i uzasadnienie, które jest mylące i później będzie inne zdjęcie, a wniosek powinien być ten sam, a nie będzie.

Ten tekst o tym, że nie znamy zamiarów to top
  • Odpowiedz
@MePix: to k---a dobrze wiedzieć bo jak w takiej sytuacji na egzaminie chciałem jechać dalej (koleś stał metr obok takiego przejścia i bawił się telefonem) to egzaminatorka dała po hamulcach i oblane, jeszcze podniosła na mnie głos co ja robię i co jakby tam stało dziecko. Xd Gość oczywiście przez pasy nie przeszedł, po prostu sobie stał i na coś czekał.
  • Odpowiedz
@Gluptaki przeczytaj przepis raz jeszcze. Tam wyraźnie pisze, masz ustąpić pieszemu wchodzącemu. Ten pieszy stoi. Jest różnica między stojącym a wchodzącym. Po to masz w języku polskim dwa różne określenia czynności stać i wchodzić.
  • Odpowiedz