Wpis z mikrobloga

Zastanawiam sie czy nie przygarnąć 5 letniej kotki, ktora byla do tej pory bezdomna. Kotka po operacji uszka, odrobaczona, zaszczepiona. Co myslicie? Odnajdzie sie w mieszkaniu z 7 letnim dzieckiem? Wczesniej nie mielismy kota. To bylaby duza zmiana dla niej bo z obiezyswiata stala by sie niewychodzacym kotem. Podobno tulisinska i łasząca się.

#koty #kitku #pokazkota
TP53 - Zastanawiam sie czy nie przygarnąć 5 letniej kotki, ktora byla do tej pory bez...

źródło: 1000030658

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 45
@TP53 ciezko zabrac wolność komuś kto jej zaznał. Sprawdz, inaczej sie nie dowiesz. Moj wręcz się upomina wyjścia i żyć nie daje.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@eaxata: no wlasnie tego sie troche obawiam. Ile moze potrwac zanim stanie sie kulturalna panienką i bedzie siusiac do kuwety?
  • Odpowiedz
@TP53: Jeśli masz ochotę się nią odpowiednio zajmować to jak najbardziej bierz () trzeba po prostu mieć świadomość, że taki kitku potrzebuje czasu by się przyzwyczaić do nowego życia i umieć jej zapewnić to co miała na zewnątrz, czyli np odpowiednią zabawę by zaspokoić instynkty, jeśli to z jakiejś fundacji/schroniska to powinni ci tam odpowiednie na każde pytanie i zapewnić instrukcje obsługi
  • Odpowiedz
@TP53: będzie sikać do kuwety ale oprócz tego na łóżka, do butów i tak dalej. Nie wiem, ile czasu zajmie zanim ją nauczysz, jest ryzyko że do końca życia tak będzie robiła. Smak wolności poznany już, nawyki wyrobione, branie takiego kota do domu i niewypuszczanie go to kopanie się z koniem i swoją drogą moim zdaniem trochę też znęcanie się nad zwierzęciem
  • Odpowiedz
@TP53:
Zależy od dziecka i kota.
Jeśli dziecko nie jest nadpobudliwe i kot nie jest półdziki to powinni się dogadać (a z tego co piszesz, co najmniej druga część warunków jest spełniona ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Po 5 latach na pewno nie będzie to całkowicie bez problemów, ale też według mojej wiedzy, nie ma realnego ryzyka porażki (choć warto pogadać z fundacją, aby na początek przygarnąć kota jako dom tymczasowy -
Aramil - @TP53: 
Zależy od dziecka i kota.
Jeśli dziecko nie jest nadpobudliwe i kot ...

źródło: IMG_20250922_183321786 - Copy

Pobierz
  • Odpowiedz
@TP53: Straszne bzdury tutaj wypisują. Nie ma żadnej reguły czy kot będzie obsikiwal rzeczy w mieszkaniu czy nie. Jest spora szansa że od razu obzcai gdzie jest kuweta i nawet nie pomyśli iść gdzieś indziej. Zwłaszcza kotki są tutaj bardziej kulturalne. A co do poznania wolności to już w ogóle komedia co tu czytam. Koty mają super moce ale oprócz tego pamięć złotej rybki. Dwa trzy tygodnie w ciepłym mieszkaniu
  • Odpowiedz
@TP53: Będziesz musiał wypuszczać, bo zamiałczy Cię na śmierć. @xyz_xyz dobrze pisze, nawet po roku nie odzwyczaisz i żyć nie da. Ale to nie oznacza, że ucieknie. Jedynie jak mieszkasz w bloku to nie ma co
  • Odpowiedz
@fuurin @TP53 jak umie korzystać z kuwety to będzie z niej korzystać. Przygarnąłem kota i kotkę (podobno rodzeństwo) około 3 lata temu i nigdy nie miałem zasikanych butów, łóżka itp. Co najwyżej przez pierwsze 2 tygodnie będzie płochliwa i chować się za szafy itp. Ale potem będzie tylko lepiej.

Ogólnie polecam i jakbym dziś miał ponownie przygarnąć koty (nie mając moich obecnych) to bym się nie zastanawiał
  • Odpowiedz
@TP53 nie znam się na kotach ale to jest już madre zwierzę i zdrowe (jeśli wet tak mówi) z wiekiem i u kotów i u psów tak samo jak u ludzi łapią się rozne choróbska, a u takich dzikich pewnie bardziej, adoptujac ja w średnim wieku będziesz mógł im zapobiegać chocby dobrze karmiąc. dużo pudełek jej zapewnij i spokój to szybko was owinie wokół pazura
  • Odpowiedz
Na twoim miejscu wziąłbym sobie małego kociaka. A najlepiej 2 bo jednemu nigdy nie będzie tak dobrze jak w towarzystwie
  • Odpowiedz
ciezko zabrac wolność komuś kto jej zaznał.

@xyz_xyz: Miałem dwa koty, które żyły na wolności przez kilka lat (jeden ok. 3 lata, drugi przynajmniej 6 lat, bo tyle widywano go na osiedlu) zanim je wziąłem i nie domagały się powrotu na dwór.

będzie sikać do kuwety ale oprócz tego na łóżka, do butów i tak dalej. Nie wiem, ile czasu zajmie zanim ją nauczysz, jest ryzyko że do końca życia tak będzie
  • Odpowiedz
@TP53: niekoniecznie musi być tak jak piszą mircy wyżej, że w ogóle będzie sie domagać wychodzenia na zewnątr - widziałem dzikie koty żyjące w krzunach na zabitej dechami wiosce, które po zamieszkaniu z cżłowiekiem zmieniały sie w totalnych piecuchów i nie wychodziły nigdy więcej (balkon max), prawdopodobnie szybko się przyzwyczai

bierz, wychowuj jak swoje i pamiętaj, że kot powinien żywić się prawie wyłącznie mięsem - odpowiednio skomponowana wysokojakościowa karma bez
  • Odpowiedz
@xyz_xyz

Ja pieprzę, jakie madrości starych bab xD oba koty mam znalezione na dworze i normalnie korzystaja z kuwety i bez problemu zaakceptowały, ze nie moga wychodzić.
  • Odpowiedz