Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak to jest z mierzeniem ciśnienia? Bo u lekarza mi wychodziło zawsze podwyższone tj. ok. 140-160/80. Lekarza kazał kupić sobie ciśnieniomierz oraz przeszkolił jak mierzyć, jak notować. No i kupiłem jeden. Ale ciśnienie wychodziło mi w normie, ok. 120/75. Kupiłem więc drugi ciśnieniomierz i to samo. Oba urządzenia to nie pierwsze lepsze tylko z tej wyższej półki - Braun BUA6350 i Omron M7.
I wiem co jest przyczyną. Lekarz kazał mi mierzyć na spokojnie, przed zmierzeniem usiąść, odpocząć chwilę. I wtedy mam ciśnienie w normie. Ale jak zmierzę je z marszu, na zasadzie, ze coś robię typu wyjdę spod prysznica, po odkurzaniu, po gotowaniu w kuchni to mam podwyższone. Tak samo zaraz jak wrócę do domu po spacerze. I która wartość jest poprawna? Bo mogę uzupełnić te tabelki tak, że jedna będzie w normie, a druga z podwyższonym.
I jakie mam te ciśnienie w końcu?
Ogólnie to jestem zdrowy, wyszło to na badaniach kontrolnych.
#zdrowie #medycyna #lekarz

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: oba wyniki są poprawne tylko trzeba dopisać warunki w jakich je zmierzono.
Jeżeli masz 150-200 na coś tam po odpoczynku i ponad 200 i więcej po wysiłku to jest coś nie tak.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: u lekarza stresujesz się i ci skacze. Ale ostatnio też były zmiany norm dla nadciśnienia. Obniżono dotychczasowe i część ludzi spekulowało że ma to związek z tym co by więcej osób brało tabletki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @uefaman: @BozenaMal: @kuncfot: @Qullion:
No dobra. Ale przecież cały dzień nie siedzę na kanapie, tylko się ruszam, robię obowiązki domowe, uprawiam sport. Pewnie większość dnia tak wygląda. A i kawę lubię sobie wypić i wtedy od razu też podskakuje (tak, sprawdzałem, lekarz kazał mierzyć rano przed kawą i wieczorem przed spaniem, a kawę pić w pierwszej połowie dnia). I wtedy to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
samodzielny-wizjoner-31: Mierzenie ciśnienia to ściema. Te ciśnieniomierze można sobie o kant rozbić. Takie na stałe przymocowane do podłoża // w formie mebla gdzie wkładasz całą rękę są lepsze ale mało kogo na nie stać ( i dottore i szmaciaka).

Problem z mierzeniem ciśnienia nie jest nowy i został zauważony już prawie sto lat temu ale do tej pory nikt z tym nic nie zrobił.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: lekarz ci kazał przed kawą i przed spaniem tylko jakie są warunki w tym momencie?
Zmierz sobie ciśnienie na spokojnie, przed kawą, bez zapierdzielania, jakiegoś wysiłku, bez stresu, bez myślenia o jakichś durnotach. Zmierz pół godziny po kawie / energetyku, zmierz po lekkim wysiłku i po ciężkim wysiłku.

Ja nie mam ciśnieniomierza za setki złotych i praktycznie pokrywa się to z tym co wychodzi na badaniach lekarskich. 125/80.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Qullion: Tak, kazał rano wieczorem i przed kawą i właśnie zaznaczył jeszcze, że na spokojnie, bez stresu, jak mierzę przed pracą to wstać te 10min wcześniej aby usiąść na spokojnie i zmierzyć. Mam mierzyć 2 pomiary w odstępie 5min (to chyba aby sprawdzić powtarzalność urządzenia, bo mam to robić tylko przez 2-3 tyg, a potem już jeden pomiar rano i wieczorem). Ale dla mnie jest
  • Odpowiedz