✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jak to jest z mierzeniem ciśnienia? Bo u lekarza mi wychodziło zawsze podwyższone tj. ok. 140-160/80. Lekarza kazał kupić sobie ciśnieniomierz oraz przeszkolił jak mierzyć, jak notować. No i kupiłem jeden. Ale ciśnienie wychodziło mi w normie, ok. 120/75. Kupiłem więc drugi ciśnieniomierz i to samo. Oba urządzenia to nie pierwsze lepsze tylko z tej wyższej półki - Braun BUA6350 i Omron M7. I wiem co jest przyczyną. Lekarz kazał mi mierzyć na spokojnie, przed zmierzeniem usiąść, odpocząć chwilę. I wtedy mam ciśnienie w normie. Ale jak zmierzę je z marszu, na zasadzie, ze coś robię typu wyjdę spod prysznica, po odkurzaniu, po gotowaniu w kuchni to mam podwyższone. Tak samo zaraz jak wrócę do domu po spacerze. I która wartość jest poprawna? Bo mogę uzupełnić te tabelki tak, że jedna będzie w normie, a druga z podwyższonym. I jakie mam te ciśnienie w końcu? Ogólnie to jestem zdrowy, wyszło to na badaniach kontrolnych. #zdrowie #medycyna #lekarz
@mirko_anonim: oba wyniki są poprawne tylko trzeba dopisać warunki w jakich je zmierzono. Jeżeli masz 150-200 na coś tam po odpoczynku i ponad 200 i więcej po wysiłku to jest coś nie tak.
@mirko_anonim: u lekarza stresujesz się i ci skacze. Ale ostatnio też były zmiany norm dla nadciśnienia. Obniżono dotychczasowe i część ludzi spekulowało że ma to związek z tym co by więcej osób brało tabletki. ( ͡°͜ʖ͡°)
✨️ Autor wpisu (OP): @uefaman: @BozenaMal: @kuncfot: @Qullion: No dobra. Ale przecież cały dzień nie siedzę na kanapie, tylko się ruszam, robię obowiązki domowe, uprawiam sport. Pewnie większość dnia tak wygląda. A i kawę lubię sobie wypić i wtedy od razu też podskakuje (tak, sprawdzałem, lekarz kazał mierzyć rano przed kawą i wieczorem przed spaniem, a kawę pić w pierwszej połowie dnia). I wtedy to
samodzielny-wizjoner-31: Mierzenie ciśnienia to ściema. Te ciśnieniomierze można sobie o kant rozbić. Takie na stałe przymocowane do podłoża // w formie mebla gdzie wkładasz całą rękę są lepsze ale mało kogo na nie stać ( i dottore i szmaciaka).
Problem z mierzeniem ciśnienia nie jest nowy i został zauważony już prawie sto lat temu ale do tej pory nikt z tym nic nie zrobił.
@mirko_anonim: lekarz ci kazał przed kawą i przed spaniem tylko jakie są warunki w tym momencie? Zmierz sobie ciśnienie na spokojnie, przed kawą, bez zapierdzielania, jakiegoś wysiłku, bez stresu, bez myślenia o jakichś durnotach. Zmierz pół godziny po kawie / energetyku, zmierz po lekkim wysiłku i po ciężkim wysiłku.
Ja nie mam ciśnieniomierza za setki złotych i praktycznie pokrywa się to z tym co wychodzi na badaniach lekarskich. 125/80.
✨️ Autor wpisu (OP): @Qullion: Tak, kazał rano wieczorem i przed kawą i właśnie zaznaczył jeszcze, że na spokojnie, bez stresu, jak mierzę przed pracą to wstać te 10min wcześniej aby usiąść na spokojnie i zmierzyć. Mam mierzyć 2 pomiary w odstępie 5min (to chyba aby sprawdzić powtarzalność urządzenia, bo mam to robić tylko przez 2-3 tyg, a potem już jeden pomiar rano i wieczorem). Ale dla mnie jest
Jak to jest z mierzeniem ciśnienia? Bo u lekarza mi wychodziło zawsze podwyższone tj. ok. 140-160/80. Lekarza kazał kupić sobie ciśnieniomierz oraz przeszkolił jak mierzyć, jak notować. No i kupiłem jeden. Ale ciśnienie wychodziło mi w normie, ok. 120/75. Kupiłem więc drugi ciśnieniomierz i to samo. Oba urządzenia to nie pierwsze lepsze tylko z tej wyższej półki - Braun BUA6350 i Omron M7.
I wiem co jest przyczyną. Lekarz kazał mi mierzyć na spokojnie, przed zmierzeniem usiąść, odpocząć chwilę. I wtedy mam ciśnienie w normie. Ale jak zmierzę je z marszu, na zasadzie, ze coś robię typu wyjdę spod prysznica, po odkurzaniu, po gotowaniu w kuchni to mam podwyższone. Tak samo zaraz jak wrócę do domu po spacerze. I która wartość jest poprawna? Bo mogę uzupełnić te tabelki tak, że jedna będzie w normie, a druga z podwyższonym.
I jakie mam te ciśnienie w końcu?
Ogólnie to jestem zdrowy, wyszło to na badaniach kontrolnych.
#zdrowie #medycyna #lekarz
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
Jeżeli masz 150-200 na coś tam po odpoczynku i ponad 200 i więcej po wysiłku to jest coś nie tak.
No dobra. Ale przecież cały dzień nie siedzę na kanapie, tylko się ruszam, robię obowiązki domowe, uprawiam sport. Pewnie większość dnia tak wygląda. A i kawę lubię sobie wypić i wtedy od razu też podskakuje (tak, sprawdzałem, lekarz kazał mierzyć rano przed kawą i wieczorem przed spaniem, a kawę pić w pierwszej połowie dnia). I wtedy to
Problem z mierzeniem ciśnienia nie jest nowy i został zauważony już prawie sto lat temu ale do tej pory nikt z tym nic nie zrobił.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
Zmierz sobie ciśnienie na spokojnie, przed kawą, bez zapierdzielania, jakiegoś wysiłku, bez stresu, bez myślenia o jakichś durnotach. Zmierz pół godziny po kawie / energetyku, zmierz po lekkim wysiłku i po ciężkim wysiłku.
Ja nie mam ciśnieniomierza za setki złotych i praktycznie pokrywa się to z tym co wychodzi na badaniach lekarskich. 125/80.