Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#psychologia #dziecinstwo #leki
Chodziłam 4 lata na terapie. Nigdy nie szukałam w internecie diagnoz i nie czytałam poradników - podchodziłam, że leczy mnie psycholog i psychiatra.
Teraz wpadła mi w ręce charakterystyka styli przywiązania. Wychodzi, że byłam i dalej trochę jestem podręcznikowym przykładem lękowego stylu przywiązania.
Jedna rzecz mi nie pasuje - wszędzie podawane jako przyczyna jest zaniedbanie przez rodzica.

Czy to możliwe, że pomimo bardzo opiekuńczej mamy tak wyszło? Mam jedno rodzeństwo, tata miał całe życie pracę gdzie większość miesiąca go nie było i mama miała na głowie naszą dwójkę i ogarnianie całego domu. Moje jedyne podejrzenie, to że jej nie starczało czasu przy tym wszystkim.
Mama często się śmieje, że jestem przylepka od dzieciństwa - bo zawsze chciałam być wtulona, zasypiałam praktycznie na niej, a jak spałam obok to musiałam jeszcze wsunąć jej rękę do stanika/złapać za kawałek skóry na szyi bo inaczej nie zasnęłam. Oczywiście dzieciństwa zbytnio nie pamiętam, ale nawet jak patrzę jak się zajmuje ona wnukami to dzieci to jej oczko w głowie.
Ba, jak myślę o czasach nastoletnich to mama kojarzy mi się z nadmierną i obsesyjną opiekuńczością zamiast obojętności na mnie.
Czy może ktoś zgłębiał temat i mógłby się wypowiedzieć w temacie?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kureci_paratko: ja to bym raczej odsyłał do Mirka psychiatry co tu ma konto bo te o któych piszesz to nie maja chyba nic wspólnego z psychiatrią. z resztą nie wiem czy style przywiązywania to zainteresowanie lekarzy a nie psychologów.
  • Odpowiedz
@10129 tutaj to zadanie dla psychologa. Jednoznacznie. Często z problemem jednak ciężko trafić na kogoś kto nas zrozumie. Dlatego najlepiej kierować pytanie do lekarza pierwszego kontaktu. On ubierze wszystko w odpowiednie słowa i pokieruje dalej.
  • Odpowiedz
@uefaman cenię sobie prywatność i uważam, że inni też powinni mieć do niej prawo. Nie podam nicków. Łatwo je znajdziesz przeglądając znaleziska sprzed kilku miesięcy i ich komentarze pod hashtagiem medycyna.
I nie mirabelke, ale o dwie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a po co Ci to koniecznie wiedzieć? Skoro już wiesz, że prawdopodobnie masz ten lękowy styl przywiązania, to bardzo dużo, znasz swoje strategie. Może spróbuj tę wiedzę przełożyć na teraźniejsze życie, bo do dzieciństwa się już nie wrócisz i nie poprawisz tamtego czasu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
racjonalny-myśliciel-78: Ale to co opisujesz to tylko objawy nie przyczyny, przyczyn szukasz w zachowaniu swoich rodziców, mowa ciał, mowa werbalna, zachowania itd. itd. jeżeli twoja matka była nad opiekuńcza to mogła wywoływać w tobie lęk którego nie mogłaś zlokalizować i tym samym byłaś cały czas w stresie, dlatego to przełożyło się na bycie przylepom, kobiety często tak właśnie robią że np. "drą ryja" przy dziecku, a dziecko wie że darcie japy
  • Odpowiedz