Wpis z mikrobloga

Tak mnie wciągnął serial The Expanse (genialny!!), że powoli kompletowałem całą serię. Dzisiaj na półeczce pojawił się ostatni tomik.

Jak oceniam całą serię The Expanse? Momentami wręcz porywajaca i brawurowa, niestety miewa słabsze momenty - a wręcz słabsze tomy.
Niemniej to solidna pozycja, bawiłem się doskonale - mocne 8/10.

#czytajzwykopem #ksiazki #scifi #seriale
Hug0Stiglitz - Tak mnie wciągnął serial The Expanse (genialny!!), że powoli kompletow...

źródło: IMG_2142

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ciekawe ile osób poza mną uważa Expanse za serial max 5/10 xD Czym się jaracie to ja nie wiem

@Mega_Smieszek: Zeby sie upewnic. To ten serial co "upadly dedektyw" ma rozwiazac zagadke "zaginiecia" statku kosmicznego (w ktorym byla jakas "wazna" laska") co nagle zmienil kurs?
  • Odpowiedz
  • 17
@MisterMinister: będą żyli długo i szczęśliwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Mega_Smieszek pan maruda ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Przecież to dobry serial jest, porządny serial. Wszystko tam siedzi (no może poza końcówką) - fabuła, klimat, szacunek do inteligencji widza (np. dbałość o prawidła i zasady fizyki/dynamiki w przestrzeni kosmicznej). Aktorsko też porządnie. No ale nie dogodzisz wszystkim ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
To ten serial co "upadly dedektyw" ma rozwiazac zagadke "zaginiecia" statku kosmicznego (w ktorym byla jakas "wazna" laska") co nagle zmienil kurs?

@gorzki99: w sumie tak, ale mniej więcej na tej samej zasadzie, co "Gra o tron" to serial o takim gościu, co miał być królem, ale go zabili no i zima nadeszła.
  • Odpowiedz
@Kremufka2137: serial to kopia ksiązek w zasadzie 1:1 jakieś kosmetyczne zmiany, a jedyne co się wyróżnia to to że w książkach alex nie umiera. w serialu głupio go uśmiercili bo jakaś afera z aktorem była i go zwolnili. ale z tego co pamiętam do samego końca historii nie odgrywał żadnej kluczowej roli. zwłaszcza że 7 sezon działby się 25 lat po 6 sezonie jakby nakręcili - jest przeskok czasowy.
Jak
  • Odpowiedz
@Hug0Stiglitz: Prześwietnie mi się to oglądało, dopóki były "konwencjonalne" relacje między Ziemią, Marsem i Pasem - faktycznie wymyślono to tak, jak mogłoby to wyglądać przy obecnym stanie technologii i realnymi przewidywaniami przyszłych odkryć.

Ale gdy zaczęły się na dobre paranormalne wątki, to już podziękowałem. Z całkiem fajnego political-science fiction stało się kolejnym fantasy w kosmosie.
  • Odpowiedz
@slawek887: to od samego poczatku bylo nieco fantasy w kosmiosie, protomolekula byla w centrum od samego poczatku.
Natomaist to cale fantasy jest z czasem wytlumaczone. Choc wiecej z ostatnich tomach, ktorych nie zekranizowano, wiec trzeba przeczytac tomy 7-9.
  • Odpowiedz
  • 0
@owcaboski: Nie no, coś Ty. Odstępstwa od książki są bardzo duże. Całkowicie zmieniony wątek dzieciaków z silosa 17, Lucas w gadającym tunelu - WTF?! ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Zakładam że dzisiejszy odcinek zamyka tom pierwszy w inny sposób niż jest to zapisane w książkach, ale recenzje napiszę wieczorem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz