Wpis z mikrobloga

w zeszłym tygodniu wyszedł mail do pracowników że od tego tygodnia jest zakazane logowanie służbowym kontem na prywatnym sprzęcie.
wczoraj na tenancie włączyliśmy integracje do intunea z przypominajką na maila, po zalogowaniu kontem służbowym pod tablicą aktualizacji robi hard reset laptopa i wdraża urządzenie pod intune jako w pełni zarządzane przez firmę.
Dziś przyszedł pierwszy kierownik z innego działu z prywatnym laptopem i żądaniem przywrócenia jego danych.
sorry ale tak się nie da, życie to nie bajka XD
pamiętajcie o czytaniu maili! ( ͡º ͜ʖ͡º)
#informatyka #pracbaza #pracait #korposwiat
  • 287
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@tellet potwierdzam, ten cb to jest chyba jedna z głupszych rzeczy jaką forsuje MS, no ale co zrobić? Rok linuxa raczej się nie wydarzy ( ͜͡ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
@mati1990: Prawidłowo to tutaj powinna być odmowa dostępu, a nie wyczyszczenie urządzenia. Reset nic nie zmienia w kwestii zabezpieczenia danych, bo i tak udzielasz dostępu nie wiedząc czy to prywatny komputer Anetki czy wirtualna maszyna Pudeepa. Conditional Access się to chyba nazywa u MS.

A teraz ktoś udowadnia firmie, że miał na urządzeniu jedyną kopię portfela z 10BTC... i co? Firma go zwalnia za naruszenie polityki bezpieczeństwa, bez konsekwencji finansowych,
  • Odpowiedz
wczoraj na tenancie włączyliśmy integracje do intunea z przypominajką na maila, po zalogowaniu kontem służbowym pod tablicą aktualizacji robi hard reset laptopa i wdraża urządzenie pod intune jako w pełni zarządzane przez firmę.

Dziś przyszedł pierwszy kierownik z innego działu z prywatnym laptopem i żądaniem przywrócenia jego danych.
sorry ale tak się nie da, życie to nie bajka XD
pamiętajcie o czytaniu maili! ( ͡º ͜ʖ͡º)

@
  • Odpowiedz
@mati1990: kurna provisioningu laptopów w organizacji nie robić i wysyłać nowe nieskonfigurowane do ludzi xD

Magia dzieje się taka, że biorę takiego lapka z kartonu, wpisuję localadmina w oobe i pocałuj mnie w dupę, przyślij następnego bo nic nie dostałem XD
  • Odpowiedz
Nikt nie uzyskuje dostepu do Twoich danych. Urzadzenie (na ktorego dostep zezwalasz) jest resetowane do danych fabrycznych - czyli jest "golasem". Nikt nigdzie Twoich danych nie dostal = nie uzyskal dostepu.

Zezwoliles na zarzadzanie urzadzeniem. To zarzadzili jak chcieli. Zresetowali to postaci gdzie nie masz zainstalowanego oprogramowania ktore potencjalnie moze szkodzic firmie.

@gorzki99: I w którym miejscu screena o którym mowa jest ostrzeżenie, że użytkownik może stracić wszystkie dane? W
  • Odpowiedz
  • 0
@CheSlaw bo jakiś baran kliknie hehe wygrywasz nowego iPhone 16 plus pro 256 białego i jebs, pół biedy jakby mu tylko zaszyfrowało...
Służbowy lapek nie jest do zabawy.
W zeszłym roku wprowadziliśmy piholea, wszystkie onety pudelki, vinted, ikea, yt czy filmany i inne legalne czy nie portale filmowe o fb to wspominać nie muszę prowadzą do naszej głównej strony. Do dziś kwiczą Grażyny za biurkiem jak im idę drukarkę naprawić (
  • Odpowiedz
@ZygmnuntIgthorn: I tak troche edit. Ile masz lat? (pytanie retoryczne - nie musisz odpowiadac) Bo ja to boomer jestem - 45 lat na karku.

Obstawiam ze jestes mlodszy. Wez mnie wyjasnij jakim cudem ja bardziej ogarniam te cale technologie niz Ty? :P (a ja co rusz sie lapie ze nie ogarniam :P)

Czytac, czytac, czytac.... Ze zrozumieniem i ogarnieciem konsekwencji.

Zauwaz ze moj pierwszy wpis byl ironiczny i z niedowierzaniem.
  • Odpowiedz
@mati1990: mozliwosc dodania do tenanta dowolnego laptopa to duza dziura, ktos pozna haslo prezesa waszej firmy, w piatek o 16 doda lapka a w poniedzialek wszystkie jego dane juz wyplynely ;)
  • Odpowiedz
Obstawiam ze jestes mlodszy. Wez mnie wyjasnij jakim cudem ja bardziej ogarniam te cale technologie niz Ty? :P (a ja co rusz sie lapie ze nie ogarniam :P)

@gorzki99: Skąd u Ciebie w ogóle wniosek, że nie ogarniam technologii? P--------z głupoty o czytaniu ze zrozumieniem i tylko do tego się odnoszę.
  • Odpowiedz
I w którym miejscu screena o którym mowa jest ostrzeżenie, że użytkownik może stracić wszystkie dane?

@ZygmnuntIgthorn: Ano w tym (picrel)

Co rozumiesz przez zarzadzanie? BO ja akurat wszystko. Jak ktos zarzadza to robi co chce - zarzadza (po swojemu)
gorzki99 - >I w którym miejscu screena o którym mowa jest ostrzeżenie, że użytkownik ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@cyk21: tak ale to zmienia na naszego dnsa, nie działa www bez vpna. Cały ruch z laptopa przechodzi przez centrale, mimo że dużo ludzi mamy to i tak ruch jest znikomy bo praktycznie wszystko przycinamy xD
  • Odpowiedz
Reset nic nie zmienia w kwestii zabezpieczenia danych, bo i tak udzielasz dostępu nie wiedząc czy to prywatny komputer Anetki czy wirtualna maszyna Pudeepa

@hoodoovoodoo: Ty serio nie wiesz jak to dziala :D

Po resecie lapek jest "w domenie" uja na nim zrobisz. Zrobisz tylko to na co polityka firmy pozwala. Nic nie zainstalujesz z zewnatrz, Tylko to co firma dopuszcza.
  • Odpowiedz
@mati1990: Ze smartfonów nie korzystam właśnie dlatego, że nie mam poczucia kontroli. Na PC do tej pory takie poczucie miałem :D
  • Odpowiedz
@gorzki99: Kiedyś z ciekawości chciałem sobie ogarnąć maila firmowego. Tam wtedy, z tego co pamiętam, pojawiało się wyraźnie ostrzeżenie z czym się wiąże danie dostępu firmie do urządzenia. Na dyskutowanym tutaj screenie nic takiego nie ma. Tutaj na szybko znaleziony w sieci obrazek.
ZygmnuntIgthorn - @gorzki99: Kiedyś z ciekawości chciałem sobie ogarnąć maila firmowe...

źródło: xtP6Tm

Pobierz
  • Odpowiedz