Wpis z mikrobloga

w zeszłym tygodniu wyszedł mail do pracowników że od tego tygodnia jest zakazane logowanie służbowym kontem na prywatnym sprzęcie.
wczoraj na tenancie włączyliśmy integracje do intunea z przypominajką na maila, po zalogowaniu kontem służbowym pod tablicą aktualizacji robi hard reset laptopa i wdraża urządzenie pod intune jako w pełni zarządzane przez firmę.
Dziś przyszedł pierwszy kierownik z innego działu z prywatnym laptopem i żądaniem przywrócenia jego danych.
sorry ale tak się nie da, życie to nie bajka XD
pamiętajcie o czytaniu maili! ( ͡º ͜ʖ͡º)
#informatyka #pracbaza #pracait #korposwiat
  • 287
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 51
@gorzki99: nie, zalogował się do teamsa służbowym kontem na prywatnym lapku, do jakakolwiek usługi zaloguje się służbowym kontem - outlook, teams to masz po prawej przycisk dodaj urządzenie i zaloguj, a po lewej masz mały napis "nie, tylko zaloguj".
Ludzie to debile i nie czytają co klikają, dodanie urządzenia powoduje dodanie go do tenanta. Tam jest reguła nowo dodane urządzenie z nazwą nie z szablonu to przywróć do ustawień fabrycznych
mati1990 - @gorzki99: nie, zalogował się do teamsa służbowym kontem na prywatnym lapk...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
nie, zalogował się do teamsa służbowym kontem na prywatnym lapku, do jakakolwiek usługi zaloguje się służbowym kontem - outlook, teams to masz po prawej przycisk dodaj urządzenie i zaloguj, a po lewej masz mały napis "nie, tylko zaloguj".

@mati1990: A ok. To wiele wyjasnia (chociaz nie wiedzialem ze sa 2 "przyciski" :P)

dodanie go do tenanta

I znow po chinsku
  • Odpowiedz
  • 5
@KwasneJablko: umiesz czytać? każdemu kto zalogował sie kontem naszym msa na prywatnym, najpierw zrobiliśmy czystki na tenancie z nieznajomych urządzeń i każdemu kto korzystał z prywatnego teraz pokaże się to okienko
  • Odpowiedz
  • 131
żądaniem przywrócenia jego danych.

@mati1990: ale gdzie te dane zniknęły? Na prywatnym komputerze czy służbowym? Wybacz, ale nie umiesz pisać
  • Odpowiedz
No op juz wyjasnil ze nie. Popatrz na screena ktory wrzucil.

@gorzki99: popatrzyłem na screena i nic on nie mówi komuś, kto nie jest informatykiem. Debilny ten screen, serio.

były 2 :D

@mati1990: zdecydowanie za mało i to jest wasza wina, że tego nie przewidzieliście, że to za mało. Przynajmniej ja tak uważam.
  • Odpowiedz
popatrzyłem na screena i nic on nie mówi komuś, kto nie jest informatykiem. Debilny ten screen, serio.

@Przypadkowy: Ja nie jestem informatykiem. Ale ten screen mowi wszystko.

Nie klikasz tego co pokazuja czerwone strzalki. Klikasz zielona (z prywatnego sprzetu)

Nie rozumiesz co znaczy "zezwalaj mojej organizacji na zarzadanie urzadzeniem"? Serio? Zeby to zrozumiec to nie trzeba byc informatykiem. Wystarczy umiejetnosc czytania za zrozumieniem. ZARZADZANIE.
gorzki99 - > popatrzyłem na screena i nic on nie mówi komuś, kto nie jest informatyki...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
ale gdzie te dane zniknęły? Na prywatnym komputerze czy służbowym? Wybacz, ale nie umiesz pisać

@Saly: Jednak chyba umi:

Ludzie to debile i nie czytają co klikają, dodanie urządzenia powoduje dodanie go do tenanta. Tam jest reguła nowo dodane urządzenie z nazwą nie z szablonu to przywróć do ustawień fabrycznych xD

to przywróć do ustawień fabrycznych xD
  • Odpowiedz
  • 38
Gdyby obok był napis, że wyczyścicie z danych komuś prywatny laptop, to bym zrozumiał. Jeśli zarządzanie polega na wyczyszczeniu komuś lapka, to ktoś wyżej dobrze się zapytał, co to za firma. Może jeszcze hasła do banku ściągacie, bo ktoś zezwolił wam na zarządzanie? xD

@Przypadkowy: serio pozwalasz każdemu na korzystanie ze swojego prywatnego laptopa xD
przecież to jak majtki nie pożyczasz nikomu i ty od nikogo nie pożyczasz, a pozwalasz
  • Odpowiedz