Wpis z mikrobloga

w zeszłym tygodniu wyszedł mail do pracowników że od tego tygodnia jest zakazane logowanie służbowym kontem na prywatnym sprzęcie.
wczoraj na tenancie włączyliśmy integracje do intunea z przypominajką na maila, po zalogowaniu kontem służbowym pod tablicą aktualizacji robi hard reset laptopa i wdraża urządzenie pod intune jako w pełni zarządzane przez firmę.
Dziś przyszedł pierwszy kierownik z innego działu z prywatnym laptopem i żądaniem przywrócenia jego danych.
sorry ale tak się nie da, życie to nie bajka XD
pamiętajcie o czytaniu maili! ( ͡º ͜ʖ͡º)
#informatyka #pracbaza #pracait #korposwiat
  • 287
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie.

Gdyby obok był napis, że wyczyścicie z danych komuś prywatny laptop, to bym zrozumiał.

@Przypadkowy: No i wszystko sie wyjasnilo. Ty masz po prostu problem z czytaniem ze zrozumieniem. Jakie "wyczyscicie"????? Co ja komus kiedys wyczyscilem? Ba... Nawet op nie wyczyscil. Koles sam sobie wyczyscil.
  • Odpowiedz
@Przypadkowy: Jest cała rzesza pryszczatych adminów z syndromem boga. Co ciekawsze im słabsze kompetencje, tym większe ma o sobie mniemanie. A największe przygłupy (oczywiście nie wszyscy) są wśród tzw. administratorów windows; więdzą gdzie kliknąć.
  • Odpowiedz
pisze też jest poprawne.

@Przypadkowy: Pisze to z tego co pamietam czasownik niedokonany. Czynnosc pisania jest w toku. Tymczasem tam jest napisane - czynnosc pisania dobiegla konca.

Pisze list = jestem w trakcie pisania listu. Napisalem list = ukonczylem czynnosc pisania listu.
  • Odpowiedz
@gorzki99: o, ktoś się uczył jak działa domena xd
Podejrzewam że nie mieli uprawnień do pulpitów użytkowników i nieumiejętnie je sobie nadali, nie sprawdzając czy przypadkiem nie wywalili uprawnień użytkownikom.
  • Odpowiedz
Super a było jakieś szkolenie z usług? Czy tylko e-mail że nie wolno? No i ustawienia fabryczne to nie jest kasowanie danych.

A z resztą co ja się produkuje.
  • Odpowiedz
  • 136
cały czas mówię służbowe konto na prywatnym lapku.

@mati1990: założyłem, że może być taka procedura, że jak ktoś się zaloguje na komputerze prywatnym na konto firmowe to kasowanie jest wszystko z chmury czyli z komputera służbowego w ramach ograniczenia wycieku. Brzmi sensownie

Inna sprawa to mi się w głowie nie mieści, że mogę nacisnąć jakiś przycisk na swoim prywatnym komputerze i mój pracodawca/microsoft może uznać, że wyczyścimy twój prywatny laptop.
  • Odpowiedz
o, ktoś się uczył jak działa domena xd

Podejrzewam że nie mieli uprawnień do pulpitów użytkowników i nieumiejętnie je sobie nadali, nie sprawdzając czy przypadkiem nie wywalili uprawnień użytkownikom.

@Slazer: Chyba nie do konca. W zwiazku z polaczeniem z centrala z niemcowni musielismy wejsc do domeny. nasi komputerowcy nie mieli tu nic do gadania. Po prostu podpinali lapki pod siec "wewnetrzna" i centrala wszystko robila. I tak zrobila ze Panie dramat :DD
  • Odpowiedz
Pisze to z tego co pamietam czasownik niedokonany. Czynnosc pisania jest w toku. Tymczasem tam jest napisane - czynnosc pisania dobiegla konca.

Pisze list = jestem w trakcie pisania listu. Napisalem list = ukonczylem czynnosc pisania listu.

@gorzki99: pisze też jest poprawnie. Zamykam temat.
  • Odpowiedz
@mati1990: w urzędach, ubezpieczalniach ani bankach się takiego kretynizmu nie robi, bo po prostu nie wpuszcza, ale widać jakiś korposoftwarex sobie to pchnął po jednej przypominajce xD
Dobra bajka xD
  • Odpowiedz
@mati1990: Jeżeli pracownik musiał być na teams a nie miał służbowego laptopa to w razie utraty prywatnych danych może was spokojnie pozwać. Nie macie prawa ingerować w czyjąś własność. Masz wyżej rozwiązanie - blokada danego hosta. Takie sprawy nie załatwia się mailem lecz daje do podpisu papier, że pracownik się zapoznał i wówczas odpowiedzialność spada na niego - teraz to wy jesteście ugotowani.
  • Odpowiedz
Takie sprawy nie załatwia się mailem lecz daje do podpisu papier, że pracownik się zapoznał i wówczas odpowiedzialność spada na niego

@benedek: A tak z ciekawosci to slyszales o czyms takim jak "zwykle przyjete kanaly komunikacyjne w danej firmie"? Doczytaj.

Jeżeli pracownik musiał być na teams a nie miał służbowego laptopa

To pracodawca nie zapewnil mu narzedzi. Nie mial obowiazku logowac sie prywatnym laptopem. Co wiecej - nie mial obowiazku
  • Odpowiedz