Od dłuższego czasu chciałem zmienić robotę ale byłem przerażony sytuacja na rynku zwłaszcza po tym co było i jest pisane na wykopie. Bałem się ośmieszenia na rozmowie rekrutacyjnej i tego że na moje miejsce jest 200 innych seniorów. A na rynku pracy byłem ostatnio 3 lata temu.
Tymczasem wystarczyło się przygotować z pytań w tydzień aby odróżnić się od reszty. Byłem na 3 rozmowach z czego w 2 zaproponowali ofertę a w 3 nie chciało mi się czekać na wyniki.
Rekruter nawet mi się żalił że nikt się nie nadaje a od live coding ludzie uciekają. Jeżeli taki jest wygląd 90% seniorów co wysyłają swoje CV wszędzie to nie dziwię się że jednocześnie na 1 ofertę jest 300 CV ale jak ktoś coś umie to łatwo zmienia pracę.
Na LinkedIn widzę masę ludzi mówiących że od roku nie mogą znaleźć pracy, ale gdy wchodzę w ich profil to zazwyczaj mam wykreślone całe bingo: PHP js freelancer b2b co miał 5 projektów max rok xD
Sam pracuje w klasycznym fullatacku Java (i wszystko co tam z nią związane) plus Angular. Może dla tego szybko i łatwo zmieniłem robotę bo prosiłem tylko 25k mając mniej niż 5 lat expa a oferta która wybrałem to 100% remote?
@npex: XD fajnie a ty jestes scrum masterem ktory chce miec wiecej taniej sily roboczej czy moze lekarzem ktory nie chce wiecej konkurencji ze tak trollujesz. Nienawidze tych naganiaczy na IT kiedy wiadomo ze sytuacja na rynku jest beznadziejna i trolluja na wykopie jak niby akurat oni maja sie dobrze na rynku.
Może dla tego szybko i łatwo zmieniłem robotę bo prosiłem tylko 25k
@npex: no znasz powód, zawołałeś g---o stawkę na śmieciówce i Cię wzięli, wielka mi rzecz. Ja wolałem 30k+ b2b albo lepiej - UoP 22-24k brutto i sama forma umowy była zazwyczaj nie do przełknięcia. Jakbym mocno znegocjował stawkę to też bym zmienił robotę, ale po co?
Cały czas mówimy, że robota jest, ale za 10-30% mniej niż w
@lx200: Chyba nie potrzebnie się hamowałem, trzeba było dodać że na jedną ofertę z podwójnych live coding zgodziłem się na 3h przed rozmową, bo szkoda czasu czekać 1-2 dni xD
Czemu tak ciężko uwierzyć że to nie przypadek że na LinkedIn z openToCrud są typowymi klepaczami z php i reszta bingo?
Ale nie zgadzam się z całą resztą, że nie da się zmienić pracy, że biedni ludzie szukają po rok itp.
A co do mnie to 25k na b2b na 100% remote. Jak dla kogoś to mało to nie ironicznie się cieszę że ma więcej, i życzę innym aby za takie grosze pracowali na b2b.
na jedną ofertę z podwójnych live coding zgodziłem się na 3h przed rozmową, bo szkoda czasu czekać 1-2 dni xD
@npex: 2x live coding, 25k, Java + Angular (nie dość, że bez clouda, to jeszcze nawet fullstack bez Reacta). Zbierasz same śmieciowe gównooferty i się dziwisz, że nie masz żadnej poważnej konkurencji xD Zaaplikuj na ofertę 30k+ z cloudem, za to bez śmiesznego frontu to zobaczysz, co mamy na myśli
A co do sytuacji, no widzisz, myślałem że nakładka openToWork jest dla desperatów a tu proszę. To jednak ludzie którzy brzydzą się zejść z 30k xD
@npex: nie wiem, nie używam, dla mnie to cringe. Ale prawda jest taka, że ja mam pracę i na oferty bez clouda i poniżej 27-28k to nawet nie patrzę. Nie opłaca się zmieniać roboty za taką kasę, więc idą tam tylko desperaci i przymuszeni
@npex: 100% ja po stażu miałem rozmowę do projektu i mój ziomek 4 lata młodszy co skończył infe także, gość nawet nie wiedział co to są wyjątki w kącie xD powiedział tylko że coś tam się debuguje i tyle xDDD a miał całą notatkę 20pare stron zrobiona o testach kopiuj wklej ze stazu
@Romska_Palo_Ul_Laputa: z jednym się zgodzę - bez cloud nie ma co patrzeć, bo jest droga do nikąd. Ekspozycja na chmurę będzie tylko rosnąć, warto cały czas mieć styczność na jedną czy druga.
#programista25k
Rób inaczej niż piszą na wykopie odcinek n+1
W skrócie: openToWork = openToCrud
Od dłuższego czasu chciałem zmienić robotę ale byłem przerażony sytuacja na rynku zwłaszcza po tym co było i jest pisane na wykopie. Bałem się ośmieszenia na rozmowie rekrutacyjnej i tego że na moje miejsce jest 200 innych seniorów. A na rynku pracy byłem ostatnio 3 lata temu.
Tymczasem wystarczyło się przygotować z pytań w tydzień aby odróżnić się od reszty. Byłem na 3 rozmowach z czego w 2 zaproponowali ofertę a w 3 nie chciało mi się czekać na wyniki.
Rekruter nawet mi się żalił że nikt się nie nadaje a od live coding ludzie uciekają. Jeżeli taki jest wygląd 90% seniorów co wysyłają swoje CV wszędzie to nie dziwię się że jednocześnie na 1 ofertę jest 300 CV ale jak ktoś coś umie to łatwo zmienia pracę.
Na LinkedIn widzę masę ludzi mówiących że od roku nie mogą znaleźć pracy, ale gdy wchodzę w ich profil to zazwyczaj mam wykreślone całe bingo: PHP js freelancer b2b co miał 5 projektów max rok xD
Sam pracuje w klasycznym fullatacku Java (i wszystko co tam z nią związane) plus Angular.
Może dla tego szybko i łatwo zmieniłem robotę bo prosiłem tylko 25k mając mniej niż 5 lat expa a oferta która wybrałem to 100% remote?
@npex: no znasz powód, zawołałeś g---o stawkę na śmieciówce i Cię wzięli, wielka mi rzecz. Ja wolałem 30k+ b2b albo lepiej - UoP 22-24k brutto i sama forma umowy była zazwyczaj nie do przełknięcia. Jakbym mocno znegocjował stawkę to też bym zmienił robotę, ale po co?
Cały czas mówimy, że robota jest, ale za 10-30% mniej niż w
Czemu tak ciężko uwierzyć że to nie przypadek że na LinkedIn z openToCrud są typowymi klepaczami z php i reszta bingo?
Ale nie zgadzam się z całą resztą, że nie da się zmienić pracy, że biedni ludzie szukają po rok itp.
A co do mnie to 25k na b2b na 100% remote. Jak dla kogoś to mało to nie ironicznie się cieszę że ma więcej, i życzę innym aby za takie grosze pracowali na b2b.
@npex: 2x live coding, 25k, Java + Angular (nie dość, że bez clouda, to jeszcze nawet fullstack bez Reacta). Zbierasz same śmieciowe gównooferty i się dziwisz, że nie masz żadnej poważnej konkurencji xD
Zaaplikuj na ofertę 30k+ z cloudem, za to bez śmiesznego frontu to zobaczysz, co mamy na myśli
A co do sytuacji, no widzisz, myślałem że nakładka openToWork jest dla desperatów a tu proszę. To jednak ludzie którzy brzydzą się zejść z 30k xD
Ci ludzie mówiący że nie ma pracy i szukają po rok, po prostu są wymiataczami. W najlepszym stacku którzy nie spojrzą na g---o
@npex: nie wiem, nie używam, dla mnie to cringe. Ale prawda jest taka, że ja mam pracę i na oferty bez clouda i poniżej 27-28k to nawet nie patrzę. Nie opłaca się zmieniać roboty za taką kasę, więc idą tam tylko desperaci i przymuszeni
Teraz wejdź na byle tag z programowaniem czy na LinkedIn.
Dzisiaj czytałem że w polskiej firmie nie dostanie się 20k.
Jeżeli to nie wybrzmiało to chodzi mi o narzekanie że jest się seniorem a nikt na CV nie odpisuje nawet
Co to jest?
Randomowy wykopek z przykłądem anegdotycznym: Nie ma kryzysu bo ja znalazłem prace ;d