Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam działkę, chcę wziąć kredyt hipoteczny na budowę domu. Czytałem, że działka może być wkładem własnym. Czy to znaczy, że jak chcę wziąć przykładowo 600k, to teoretycznie nie muszę mieć żadnego zabezpieczenia w gotówce, tylko tą działkę?

#kredythipoteczny #budowadomu #budujzwykopem

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Notatka moderatora: Raczej nie, ale pytaj w banku, a nie na Wykopie.
· Zaakceptował: mkarweta

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

teoretycznie nie muszę mieć żadnego zabezpieczenia w gotówce, tylko tą działkę?

@mirko_anonim: Teoretycznie tak, w praktyce wszystko zależy od tego na jaką wartość wyceni ją rzeczoznawca.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale to nie ty ustalasz ile masz dostać kredytu..to bank się musi zgodzić na kosztorys ktory jest towrzony aż do etapu praktycznie do zamieszkania. Jak Ci wyceni projekt(metraż x minimalna cena za m2 różnie banki mają stawki) na daną kwotę to liczy się ile kosztuje działka. Jak masz zdolnosć to przechodzi, jak nie masz to musisz podciągnąć do jakiegoś etapu i wg kosztorysu Ci liczą dany skończony etap we
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ATAT-2: działki w okolicy są po 700-1200 zł za metr, więc mam nadzieję, że będą ją jakoś cenić
@fff112: tak, spoko, z tego sobie zdaję sprawę, tylko trochę to skrótowo opisałem. Chodziło mi o to, czy w przykładzie 600k koszt budowy, to de facto mam działkę o wartości x + 20% wkładu w gotówce + kredyt, czy wkład gotówkowy nie będzie potrzebny
@
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak,

to działą w taki sposób, że bank na podstawie twojego kosztorysu budowy domu A oraz wyceny rzeczoznawcy twojej działki bank B bank wylicza wartość całego domu na DOM = A + B * pi * drzwi (bo to nie jest takie proste, mają swoje wzorki na to)

i jaki mają wartość domu to biorą twoją wartość działki od rzeczoznawcy B patrzą ile jej wartość stanowi z wartości domu
  • Odpowiedz
Mam działkę, chcę wziąć kredyt hipoteczny na budowę domu. Czytałem, że działka może być wkładem własnym. Czy to znaczy, że jak chcę wziąć przykładowo 600k, to teoretycznie nie muszę mieć żadnego zabezpieczenia w gotówce, tylko tą działkę?

@mirko_anonim: Tak, jeśli LTV (kwota kredytu do wartości zabezpieczenia) będzie odpowiednie (w zależności od banku poniżej 80 lub 90%, możesz to policzyć w moim kalkulatorze https://hipotekabeztajemnic.pl/kalkulator-ltv/) to nie będzie potrzeby wnoszenia jakichkolwiek środków.
  • Odpowiedz
wniesienie

@marcpol:
Mam pytanie z tym związane. Czy lepiej przed kredytem zainwestować w prace ziemne (fundamenty i wszystko z tym związane) by podbić własny wkład własny (działka + te wykonane prace) i następnie wnioskować o kredyt? Czy jednak te prace z własnych środków (przeznaczone jako wkład własny) realizować dopiero po zaciągnięciu kredytu i wpisaniu tego do harmonogramu prac w wniosku o pierwszą transze? A może nie ma to znaczenia?
  • Odpowiedz
@cisse51: Jeśli chcesz uzyskać jak najmniejszy kredyt to warto samodzielnie rozpocząć prace budowlane. Z drugiej strony, bywa, że budowa nie idzie zgodnie z planem, prace wykonywane są w innej kolejności lub ich koszt się zwiększa - na wypadek takiej sytuacji lepiej mieć własne środki. Pozostaje też kwestia zmian cen kredytów - oba warianty związane są z innym terminem otrzymania kredytu, co wiąże się z tym, że oferty mogą być bardziej
  • Odpowiedz
@Stulejman_Wspanialy: Tak, może być. W takim przypadku kredyt może zostać udzielony w tym samym banku, który ma zabezpieczenie w postaci hipoteki lub w innym banku, ale kredyt będzie udzielany również na spłatę istniejącego zobowiązania.
  • Odpowiedz