Aktywne Wpisy

wiesiu2 +276
CyberFolks właśnie próbowało "po cichu" podmienić mi pakiet serwera. Budzę się rano, a w skrzynce mail z informacją o kończącej się usłudze i fakturą na 1 099,00 zł netto – za hosting „wp_FLY”, którego nigdy nie zamawiałem. Loguję się do panelu, a tam okazuje się, że zamiast dotychczasowego pakietu za 699 zł netto, nagle mam coś droższego o 400 zł. Tego typu zagrywki kojarzyły mi się dotąd z #homepl czy

źródło: cf
Pobierz
tojapaweu +1
Mireczki, co byście wybrali z tej dwójki? Oba auta około 2020 roku. No chyba, że coś innego podobnego polecicie? Zależy mi i na mocy i wyglądzie i ładnym środku.
Audi S5 vs BMW m340i
#samochody #motoryzacja #pytanie #kiciochpyta
Audi S5 vs BMW m340i
#samochody #motoryzacja #pytanie #kiciochpyta

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Mam działkę, chcę wziąć kredyt hipoteczny na budowę domu. Czytałem, że działka może być wkładem własnym. Czy to znaczy, że jak chcę wziąć przykładowo 600k, to teoretycznie nie muszę mieć żadnego zabezpieczenia w gotówce, tylko tą działkę?
#kredythipoteczny #budowadomu #budujzwykopem
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Notatka moderatora: Raczej nie, ale pytaj w banku, a nie na Wykopie.
· Zaakceptował: mkarweta
@mirko_anonim: Teoretycznie tak, w praktyce wszystko zależy od tego na jaką wartość wyceni ją rzeczoznawca.
@fff112: tak, spoko, z tego sobie zdaję sprawę, tylko trochę to skrótowo opisałem. Chodziło mi o to, czy w przykładzie 600k koszt budowy, to de facto mam działkę o wartości x + 20% wkładu w gotówce + kredyt, czy wkład gotówkowy nie będzie potrzebny
@
to działą w taki sposób, że bank na podstawie twojego kosztorysu budowy domu A oraz wyceny rzeczoznawcy twojej działki bank B bank wylicza wartość całego domu na DOM = A + B * pi * drzwi (bo to nie jest takie proste, mają swoje wzorki na to)
i jaki mają wartość domu to biorą twoją wartość działki od rzeczoznawcy B patrzą ile jej wartość stanowi z wartości domu
@mirko_anonim: Tak, jeśli LTV (kwota kredytu do wartości zabezpieczenia) będzie odpowiednie (w zależności od banku poniżej 80 lub 90%, możesz to policzyć w moim kalkulatorze https://hipotekabeztajemnic.pl/kalkulator-ltv/) to nie będzie potrzeby wnoszenia jakichkolwiek środków.
@marcpol:
Mam pytanie z tym związane. Czy lepiej przed kredytem zainwestować w prace ziemne (fundamenty i wszystko z tym związane) by podbić własny wkład własny (działka + te wykonane prace) i następnie wnioskować o kredyt? Czy jednak te prace z własnych środków (przeznaczone jako wkład własny) realizować dopiero po zaciągnięciu kredytu i wpisaniu tego do harmonogramu prac w wniosku o pierwszą transze? A może nie ma to znaczenia?