Aktywne Wpisy

PodniebnyMurzyn +223
Ej a pamiętacie tego sołtysa co wyskoczył z auta się bić? xD
Ej a pamiętacie jak lipaa robił śmieszne wpisy? xD
Ej a pamiętacie fanzouna co pisał „było” i dawał link od razu do tego co było? xD
Ej a pamiętacie typa co udawał zula co śpi ma cmentarzu i po wysępieniu kasy od wykopków rozpłynął się i usunął konto? xD
Ej a pamiętacie jak lipaa robił śmieszne wpisy? xD
Ej a pamiętacie fanzouna co pisał „było” i dawał link od razu do tego co było? xD
Ej a pamiętacie typa co udawał zula co śpi ma cmentarzu i po wysępieniu kasy od wykopków rozpłynął się i usunął konto? xD

lukaszilol +47
Wracają lata 90 ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ukradli mi wkłady do Audi A6 C8... Z poniedziałku na wtorek, między 21:00 - 9:00
Ukradli mi wkłady do Audi A6 C8... Z poniedziałku na wtorek, między 21:00 - 9:00

źródło: WhatsApp Image 2025-05-27 at 13.08.44
Pobierz
O naiwności, serio myślałem, że ok, dostanie 5000 PLN, no ale będzie mi szukał, za mnie jeździł itd. A okazuje się, że nie 5k, tylko 3% wartości mieszkania, nic nie będzie szukał tylko ew. podsyłał co tam ma, a 99% umów z kupującymi jest podpisywanych na etapie zadzwonienia na ogłoszenie i stanowi warunek, aby w ogóle otworzyć drzwi oraz oczywiście podkładkę by skasować te dodatkowe 3%.
To że legalne jest pobieranie prowizji od obu stron umowy jest chore XD
#nieruchomosci
O, a kiedy to było?
Przelicz realnie czas i koszta jakie trzeba spełnić, żebyś otrzymał tę wymarzoną usługę premium, a następnie zastanów się czy sam byś ją wykonał za 5k.
O ile popieram wszelkie działania anty dopłatowe, a zakup nieruchomości mam dawno za sobą, to niektóre te wpisy brzmią jak zwykły wysryw,
@Lukasq: no właśnie nie za bardzo - jak pośrednik bierze prowizję od obydwu stron, to każde jego działanie potencjalnie jednej stronie pomaga, a drugiej szkodzi. Dlatego stara się nie robić niczego, żeby uniknąć konfliktu interesów ¯\(ツ)/¯
Bo jak miałby za mnie sprawdzić legalność wszystkiego to tak średnio ufam, wolę sama sprawdzić niż później żałować jak wywalę ponad pół bańki na nieruchomość.
ogłoszenia hulają co jakiś czas na portalach ogłoszeniowych i uwielbiam te kontakty z pośrednikami
umowa na wyłączność
więc daję mu zobowiązanie do znalezienia klienta w ciągu 7 dni w przeciwnym razie
A to, że sprzedający są często jeleniami i podpisują wszystko co im ktoś podetknie pod nos to inna sprawa.
Co więcej korzystanie z pośrednika sprzedaży czy w przypadku kupującego doradcy kredytowego, nie jest obowiązkowe i nikt do tego nie przymusza.
Osobną kwestią jest to, że powinien być zakaz pobierania prowizji od dwóch stron umowy.
@mickpl: skutki widac do dziś. Ile mieszkań kupiłeś?
To tak jakbym ja był zatrudniony u 2 konkurencyjnych pracodawców i u każdego nic nie robił, żeby nie szkodzić drugiemu.
Można by też pomyśleć, że pośrednik jest od tego aby dopełnić prawnie transakcji, no ale też nie, bo od tego jest notariusz.
@Vetinari: z najtańszym, o ile on w ogóle istnieje. xD
Tak to jest jak ludzie biorą po taniości albo samemu się nie chce niczego ogarnąć, aby pośrednik był tylko dodatkiem. Trafią na taniego, który jest sprytny i widzi, że trafił się klient jeleń, to go doi.
Ja akurat mam dobre wspomnienia z pośredniczką. Kogoś tam dalej z pokrewnej branży polecała i jak go sobie zreaserchowałem,
@mickpl: płaci zawsze kupujący nie ważne co jest w umowie napisane. Dlaczego? Ponieważ jeżeli płaci sprzedający to o tyle jest podniesiona wartość nieruchomości. Tak to dokładnie wygląda. Nie licz na to, że jest inaczej.
Przyszła umowa a tam kwiatki, że jak w ciągu 2 lat znajdę jakąkolwiek działkę to wiszę mu 3k XD Nic o działkach wymienionych