Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#rower #gravel
Gravele z barankiem nie nadają się w teren. po prostu taka kierownica nie daje odpowiedniej pewności prowadzenia z kilku powodów:
1. Górny chwyt nie zapewnia możliwości wykorzystania pełnej mocy hamulców. na tarczach mechanicznych w górnym chwycie w terenie po prostu jeździć się nie da. Na hydraulicznych się da ale też szału nie ma.
2. Górny chwyt nie zapewnia odpowiedniej kontroli nad rowerem. Odpowiednio pewnie trzymanie kierownicy przy jednoczesnym trzymaniu palców na klamkach po prostu nie jest możliwe.
3. Dolny chwyt zapewnia zarówno odpowiednia moc hamowania jak i pewny chwyt kierownicy ale z kolei przesunięcie masy ciała w tył jest problematyczne...
Ergo - gravele z prostą kierownica mają sens.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ja jadę w teren bikepackingowym stylu to tylko karbonowa kierownica lekko wygięta w stronę siodła na krańcach, do tego krótkie rogi po bokach i żelowe podkładki zawinięte owijką, jest mega miękko i jej trzeba deptać na stojąco to chyc za rogi i jest sztywno.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: odpowiedź na Twoje pytanie jest klasyczna "to zależy" ;]
już śpieszę z wyjaśnieniem, ponieważ mam mtb, szosę, i gravela. Baranek jest bardzo wygodny, i górny chwyt jak mniemam chodzi Ci o chwyt za klamkomanetki daje dobre prowadzenie i modulację hamowania. I tak, przy trochę dłuższych jazdach jest wygodniejszy niż chwyt mtb.
A co do "to zależy" - to zależy czy Kolega jeździł kiedykolwiek czy tylko pisze co wydaje mu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @adamsowaanon
Tak. Kierownice z backsweep są bardzo ok. Na tyle że myślę aby baranka zamienić na jaskółkę albo bycze rogi. Tym sposobem dłonie były by czas równolegle wobec roweru jak w baranku a wyeliminowało by się te nieszczęsne klamkomanetki szosowe będące całym problemem. Chwyt dolny wówczas odpada co niestety jest pewna wada. Coś za coś.
Corner bar to niestety nie jest rozwiązanie bo jednak w wypadku gravele
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @klefonafide:

Bez sensu. Siła i technika możesz co najwyżej nadrabiać ograniczenia sprzętu ale ich nie zlikwidujesz.
To zawsze kwestia kompromisu.
I nie - pisząc o terenie nie miałem na myśli ani szutrowki w lesie z jednej strony (gdzie gravel daje radę) ani też singla w górach (gdzie prosta kiera to
  • Odpowiedz
3. Dolny chwyt zapewnia zarówno odpowiednia moc hamowania jak i pewny chwyt kierownicy ale z kolei przesunięcie masy ciała w tył jest problematyczne...

@mirko_anonim: dolny chwyt przesuwa środek ciężkości lekko do przodu i w dół, a nie do tyłu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Troll, ale odpiszę. Brzmi jakbyś gravelem chciał downhill uprawiać albo po singlach jeździć, a 99% trasy gravelowej to jazda po prostej lub łagodnym łuku. Ja jednak wybiorę jednak lepszą aerodynamikę, zamiast kontroli.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Krunhy:

Nie - po prostu wydaje się że owa herezja pt gravel z prostą kierownica ma sporo sensu. Rower lekki, zwarty, szybki w połączeniu z relatywnie grubymi ale lekkimi i dobrymi oponami dwucalowymi (jak np Vittoria Terrano) da znacznie więcej radości niż mułowaty treking tam gdzie mastodonty MTB są przerostem formy nad trescia a kierownica gravela zaczyna boleć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: aaa jak jeździłeś dłużej to przepraszam :] ja wypowiadam się po 4 latach jazdy w ultramaratonach, z czego dwa na mtb dwa na grawelu, i wracam do mtb. Ale nie ze względu na chwyt a przednią amortyzację :] Nigdy nie odczułem "słabości" baraka względem prostej kiery, a nawet doceniłem większą ilość chwytów.
  • Odpowiedz